Arriving on a Saturday will increase the number of available properties

Activiteiten en attracties in het Finse merengebied

Het Finse merengebied biedt de beste mogelijkheden voor activiteiten in de buitenlucht, met watersport op nummer 1. Hier kan men kanoën, zeilen, zwemmen en vissen. Maar ook op cultureel gebied valt hier voldoende te bezichtigen. Om u in staat te stellen uw vakantie goed te plannen, hebben we een veelzijdige selectie uit de activiteiten en bezienswaardigheden gemaakt. We wensen u nu vast veel plezier en ontspanning!

Kuopio

De 75.000 inwoners tellende stad ligt op een landtong in het Kallavesi-meer. De stad beleefde haar bloeitijd in het midden van de 19e eeuw, toen het Saimaa-kanaal geopend werd. Het kanaal verbindt de stad met het Finse merengebied. In Kuopio ligt een dierenpark met 40 verschillende diersoorten, onder andere pauwen, struisvogels, paarden, ezels en geiten.

Verschillende musea tonen de geschiedenis van en de kunst uit de regio. Bijvoorbeeld het kunstmuseum, het orthodoxe museum – waar unieke stukken uit de orthodoxe kunstschatten worden tentoongesteld – en het Snellman Museum – over het leven van de filosoof, politicus en publicist Johan Vilhelm Snellman.

Mikkeli

Hoewel de geschiedenis van de stad teruggaat tot de middeleeuwen, kreeg het pas in 1838 stadsrechten. Talrijke bouwwerken getuigen van Mikkeli’s afwisselende historie, zoals de orthodoxe kerk of de aan het eind van de 19e eeuw gebouwde Dom. De musea in de stad verhalen eveneens van de verleden tijd. In het hoofdkwartiermuseum leert u veel interessants over de verschillende oorlogen, die niet ongemerkt aan Mikkeli voorbij gingen. Op kunstgebied is het houtkunstmuseum Puutaidesuurnäyttely een aanrader (van mei tot december dagelijks geopend). Een jaarlijks heeft men een dag – namelijk 4 juni – de mogelijkheid om het interieur van de coupé van Maarschalk mannersheim te bezichtigen. Het treinstel staat op het station van Mikkeli. Het Suur-Savo-Museum behandelt de geschiedenis van Mikkeli en omgeving. In verschillende gebouwen kunt u historische voorwerpen en foto’s zien.

Jyväskylä

De stad Jyväskylä ligt aan de noordelijke oever van het Päijänne-meer en werd gesticht in 1837. Vanwege het grote aantal hogere opleidingen, destijds de eerste in Finland, wordt Jyväskylä ook het Athene van Finland genoemd. In deze stad zijn tevens meerdere musea te vinden, onder andere Alvar Aalto-museum rond het leven van de uit deze stad afkomstige beroemde architect; musea rond de thema’s handel, kunst en luchtvaart; het museum voor handwerk, kunstnijverheid en klederdrachten, het Midden-Finland museum waartoe ook het openluchtmuseum behoort. Wie een museumtoer plant, raden wij aan een combi-ticket te kopen. Het is geldig voor meerdere musea en kost slechts € 10.

Kasteel Olavinlinna op Savonlinna

Op het kleine rotseiland in Saimaa werd in de tweede helft van de 18e eeuw het kasteel Olavinlinna ter grensbewaking van Nowgorod gebouwd door Erik Axelsson Tott. Het kasteel kent een roerig verleden, met een machtsstrijd tussen Zweden en Rusland. Tegenwoordig vindt hier jaarlijks het operafestival plaats.

Botanische tuin Joensuu

In de botanische tuin Joensuu vindt u meer dan 1000 plantensoorten uit verschillende klimaatgebieden. Zo is er bijvoorbeeld een tropenhuis, waarin men ook schildpadden en sprekende kaketoes treft. Tussen april en eind september kunt u genieten van de vlinderpracht. Het park is het gehele jaar geopend (dinsdag gesloten).

Kajaani

Aan de rivier Kajaaninjoki werd de stad Kajaani in 1651door de Graaf Peter Brahe gesticht. De ruïnes van het Kajaani kasteel bevinden zich nog in de 40.000 inwoners tellende stad. Een aanrader is de houtenkerk van Paltaniemi, met de prachtige plafond- en wandschilderingen. Ook vinden hier regelmatig concerten plaats. Als u in kunst geïnteresseerd bent, kunt u het kunstmuseum van Kajaani bezoeken. Het Kainuu museum laat u de geschiedenis van Kalevala en de natuurlijke teerwinning zien.