NOVASOL Coastal Care 2016
Arriving on a Saturday will increase the number of available properties

Beste Reisorganisatie 2017
Beste Prijs Garantie
GĆ©Ć©n boekingskosten
Specialist sinds 1968
47.000 accommodaties
Aangesloten bij ANVR, SGR

Ā» Bel: 013 467 7730
Ā» Mail: novasol@novasol.nl

NOVASOL Coastal Care 2016

Help ons onze kusten schoon te houden en onze oceanen te beschermen.

Volgens National Geographic drijft er op dit moment meer dan 100 miljoen ton plastic rond in onze oceanen en elk jaar zijn er meer dan 100.000 zeedieren en zeevogels die een pijnlijke dood sterven als gevolg van ingenomen plastic. De verontreiniging door afval, die uiteindelijk in onze oceanen beland, is een serieuze bedreiging voor het welzijn van zowel mensen als dieren en lokale economieƫn.

NOVASOL Coastal Care 2016

Bij NOVASOL willen we deel uitmaken van het redden van de oceanen en het dierenrijk! We hebben besloten om een ā€˜NOVASOL Coastal Careā€™ event op te zetten in heel Europa. NOVASOL Coastal Care is een deel van de International Coastal Cleanup ā€“ ā€™s werelds grootste poging om onze waterwegen en oceanen schoon te maken en houden, op vrijwillige basis.Waar, wanneer en hoe?

In Nederland zal NOVASOL Coastal Care 2016 plaatsvinden bij het Geestmerambacht (Noord-Holland). We hebben hier voor gekozen omdat onze stranden dagelijks schoon gehouden worden. We spreken af op zaterdag 17 september, 10:00 uur, bij Paviljoen De Zuidpunt. Hier zullen handschoenen, vuilniszakken en een formulier waarop je je verzamelde afval op kunt noteren, worden uitgedeeld. Daarna zullen we met zā€™n allen beginnen met het schoonmaken van het gebied. Wanneer het je voorkeur geniet, mag je uiteraard zelf je eigen (werk)handschoenen meenemen. Wanneer je vragen hebt over dit event, neem dan contact op met Susan of Linda, beide bereikbaar via 072-5279000. Een e-mail sturen mag ook: info@happyhome.nl


Coastal Care

Niet in de buurt van het event?

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om mee te doen aan het event, kun je uiteraard alsnog deel uit maken van het beschermen van onze kusten, zeeƫn en het dierenrijk, door een gebied bij jou in de buurt schoon te maken.

 

Je eigen schoonmaak doen is niet eens zo ingewikkeld als het klinkt.. Alles wat je (en wellicht je familie en wat vrienden) hoeven te doen is een aantal vuilniszakken pakken en naar een strand, park of ander gebied gaan welke volgens jou een schoonmaak behoeft.

 

Het hoeft uiteraard niet eens bij een oceaan plaats te vinden. Al het afval legt een reis af en alle waterwegen leiden uiteindelijk naar de oceaan.

Schrijf je in een dergelijk geval hieronder in voor ā€™Mijn eigen cleanupā€™. Je ontvangt dan een e-mail met bijlage, zodat je kunt noteren waar je gaat schoonmaken etc.

We hopen dat je ons in de toekomst zal helpen met het beschermen van de oceanen en onze dieren, door mee te doen aan NOVASOL Coastal Care 2016. Hieronder kun je er meer over lezen. Helemaal onderaan kun je je inschrijven om mee te doen aan ons event of om je eigen cleanup te doen.

 

Je bent uiteraard ook welkom om fotoā€™s en commentaar met ons te delen, door het gebruik van onze hashtag: #novasolcoastalcare16


Meer info over onze beweegredenen:

Waarom documenteren we het verzamelde afval??

Een belangrijk gedeelte van de International Coastal Cleanup is het documenteren van al het verzamelde afval gedurende de cleanup. Zo goed als een event als een coastal cleanup is, is dit helaas niet genoeg. Het is slechts een (noodzakelijk en belangrijke) pleister op de wond. In onze oceanen bevinden zich veel afval dat de kust nooit bereiktā€“ en het zal nooit mogelijk zijn dit allemaal op te ruimen/schoon te maken op de schaal dat het gedumpt wordt in onze oceanen.

NOVASOL Coastal Clean

De raad van Oceanen (the Ocean Conservancy), de grondlegger van de International Coastal Cleanup, verzamelt informatie over vervuiling. Dit ondersteunt onderzoek en het werken naar het creƫren van innovatieve, duurzame oplossingen, welke hopelijke uiteindelijk het gehele vervuilingsprobleem oplost.

 

De informatie die je noteert op onze formulieren, worden onderdeel van de ā€˜Ocean Conservancyā€™s Ocean Trash Indexā€™, ā€™s werelds grootste gedetailleerde database van gevonden afval in gebieden (dichtbij) de kust. In meer dan 30 jaar zijn er meer dan 225 miljoen voorwerpen van afval vastgelegd en opgeruimd. Wegens de cleanups zijn niet alleen onze stranden schoner en gezonder, is er tevens een opmerkelijke databank die onderzoekers gebruiken om oplossingen te ontwikkelingen, zodat afval nooit onze stranden bereikt.


De bedreiging

Europeanen gebruiken en gooien gemiddeld meer dan 100 kg plastic per jaar weg. Een groot deel hiervan eindigt in de zee, en omdat plastic niet verteert, kan het wel tot 500 jaar achterblijven. Deze enorme hoeveelheid aan afval is een serieuze bedreiging voor het leven in onze oceanen. Veel diersoorten, zoals zeehonden, dolfijnen en zeeschildpadden, raken verstrikt in plastic afval en zijn als gevolg een makkelijke prooi of verdrinken/hongeren uit.

 

Andere dieren gaan wellicht niet meteen dood door plastic, maar het blijft een bedreiging. In sommige delen van de oceaan is er meer dan 6 keer zoveel plastic dan plankton. Wegens de omvang van het plastic, zien dieren het aan voor voedsel. Wanneer ze bloot worden gesteld aan de elementen van plastic wanneer het is afgebroken tot microscopische deeltjes, worden deze eerder aangezien als plankton en nemen de dieren dit per ongeluk tot zich.

 

Bijvoorbeeld baleinwalvissen zijn afhankelijk van plankton. Wanneer ze dit eten, krijgen ze grote hoeveelheden water binnen en werpen dit weer uit door hun ā€˜baleinā€™, wat flexibele platen zijn die in hun monden hangen. Op deze manier krijgen ze ook veel plastic binnen.


Plastik i hav

De gevolgen

Wanneer dieren plastic eten, vult dit hun maag en krijgen ze een vals seintje dat ze vol zitten. Dit betekent dat de dieren niet goed eten en uiteindelijk uithongeren met een maag vol met plastic.

Alleen al in januari zijn er 29 potvissen aangestrand aan kusten rond de Noordzee. 13 van deze potvissen zijn gestrand in Duitsland, waar ze onderzocht zijn. Ze bleken allemaal een maag vol met plastic te hebben.

 

Kerst 2015 is er een orka aangespoeld bij de Lookout Rocks, West kaap in Zuid-Afrika. In zijn maag vonden ze geen daadwerkelijk eten, maar alleen een grote hoeveelheid afval zoals yoghurt bekers, voedsel verpakkingen en een schoenzool. Een zeezoogdier onderzoeker schreef dat ze dacht dat het dier ziek is geworden van het plastic en te zwak was om nog te jagen. Daarom is het gestrand aan de kust, in een poging tot het verkrijgen van voedsel.

 

Dit zijn uiteraard maar een paar voorbeelden van wat plastic doet met de dierenwereld in onze oceanen.


Bedreiging voor de mensheid

Plastic is ook een bedreiging voor de mens zelf. Plastic deeltjes kunnen hoge concentraties van agrarische en industriƫle giftige stoffen bevatten, die zich ophopen in vissen en andere zeedieren, welke uiteindelijk op ons bord belanden. Wanneer plastic gemaakt wordt, worden er gevaarlijke chemicaliƫn gebruikt. Na verloop van tijd, of door blootstelling, kunnen deze chemicalieren worden vrijgegeven en dus door middel van onze luchtwegen, het inslikken of zelf als het aanraken er van een weg vinden naar ons lichaam. De gevolgen van blootstelling aan deze stoffen omvatten verhoogd risico op kanker, astma, onvruchtbaarheid en ontwikkelingsstoornissen.

 

Uiteindelijk is er geen twijfel over dat het in ieders belang om de plastic vervuilingsprobleem onder controle te krijgen. En er is hoop. Elke dag werken onderzoekers er aan om het probleem op te lossen - en bij NOVASOL willen we een deel van de oplossing zijn.