Arriving on a Saturday will increase the number of available properties

Frankrijk en de Wijnstreken

Boekt u een vakantiehuis in Frankrijk, dan zult er niet onder uitkomen. Of u nu een liefhebber bent of niet, u zult op de een of andere manier met wijn geconfronteerd worden. Is het niet met wijn in de fles, dan wel met grote oppervlaktes die de wijnvelden in het Franse land bezetten.

Franse wijnen behoren al eeuwenlang tot de wereldtop en ze hebben niet zelden geschiedenis geschreven. Zoals geen ander land is het Frankrijk gelukt om wijn met den algemene cultuur te verbinden, van waaruit een culinair hoogstaand samenspel is gemaakt. De wijn uit Frankrijk geldt nog voor vele wijnboeren in de wereld als maatstaf. Het veelzijdige klimaat van het land en de bijzondere bodemgrond vormen de basis voor een ongelooflijke variƫteit. Van hele lichte witte wijnen uit de Loire en de Elzas, tot de zware rode wijnen waarvan de druiven zijn gerijpt in de zonnige en warme Midi-Pyreneeƫn.

Bovenaan elke wijnkaart staan als sinds jaren de wijnen uit Bordeaux en Bourgogne. Natuurlijk heeft ook Champagne een wereldfaam bereikt met zijn bubbelwijnen, al is deze drank wat minder gangbaar. Voor Champagne geldt dat er vaak geprobeerd is om de smaak te kopiƫren, maar dat er zelden iemand in de buurt is gekomen. Voor kenners zijn de druiven waarvan dit bruisende vocht is gemaakt absoluut uniek. Namen als Mouton-Rothschild, Krug en Chambertin staan ook voor deze uitzonderlijke standaard.

Naast deze exporttoppers wordt in vele andere regioā€™s wijn geproduceerd. Vaak betreft dit wijnen die buiten de plaats van herkomst amper bekend zijn. Heeft u een vakantiehuis of vakantieappartement in de Provence gehuurd, dan zult u in Nice ongetwijfeld een witte wijn van Bellet proberen, bent u in Limoux dan zal een bubbelwijn worden aanbevolen.

Tijdens een gezellige avond in uw vakantiehuis mag een goede fles wijn uit uw vakantieregio niet ontbreken. En als souvenir of cadeau is een mooie fles natuurlijk een perfect idee.

Weetjes ā€¦

  • ... in Frankrijk verbouwen meer dan een half miljoen mensen druiven ten behoeve van wijnteelt.
  • ... in Frankrijk wordt over een totale oppervlakte van 1 miljoen hectare wijn.
  • ... in Frankrijk werd in 1954 ruim 140 liter wijn per jaar per persoon gedronken. Vandaag de dag is dit minder dan de helft (zoā€™n 67 liter).
  • ... in Frankrijk behoren de regels wat betreft wijnteelt tot de strengste landbouwregels ter wereld.
  • ... in Frankrijk wordt op 50% van het wijnteeltgebied een lichte doch zeer goede tafelwijn geproduceerd.