Fantaseer je over de beroemde kabeljauwvisserij in het noorden van Noorwegen, zalmvissen in de vele fjorden aan de westkust of de zoetwatervisserij in Oost-Noorwegen? Onze vissershuizen liggen dicht bij enkele van de beste visbestemmingen van het land. Als je een vakantiehuis zoekt voor je visvakantie, ben je verzekerd van optimale omstandigheden en vakantieplezier!
Noorwegen staat bekend om zijn prachtige archipel in het zuiden, gevarieerde kusten in het westen, ontelbare meren, rivieren en beken die het land vormen. Beroemd om de beste visomstandigheden keren de meeste vissers jaar na jaar terug om te gaan vissen in dit paradijs. Talrijke visstekken zijn verspreid over het hele land, dus zul je een onvergetelijke visvakantie doorbrengen in Noorwegen en zijn unieke natuur. Daarnaast zijn er duizenden meren, bergwateren en verschillende grote rivieren. Met 101.388 kilometer kustlijn zijn er onbeperkte mogelijkheden voor je visvakantie in Noorwegen, terwijl je geniet van de rust van het adembenemende landschap.
Noorwegen heeft een indrukwekkende kustlijn, die jaarlijks gepassioneerde vissers van over de hele wereld aantrekt. Het is daarom vanzelfsprekend dat er eindeloze mogelijkheden zijn om in Noorwegen vis aan de haak te krijgen. In de duizenden meren, rivieren, en rivieren kun je zalm, forel, houting, vlagzalm en snoek vangen. Er is een mogelijkheid om een paar gigantische kabeljauw, schol, koolvis, roodbaars en heilbot aan de haak te slaan. Als je je volgende visvakantie in Noorwegen doorbrengt in een van onze vissershuizen, profiteer je van de goede visomstandigheden in een georganiseerde omgeving.
De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting. In de zomer kun je ook makreel en heek vangen.De natuur is adembenemend, met hoge bergen en diepe fjorden die bijna vol zitten met vis. Vissen kan het hele jaar in dit deel van Noorwegen worden gevist, maar optimaal is het seizoen van maart tot oktober.
Veel vissers dromen van het vangen van de begeerde halibuters, je hebt goede kansen in Trøndelag, waar de meeste Noorse zeevissen ook bijten op de haak. Ben je op vliegvissen, Hemsedal is een goede gok.Een visvergunning voor Hemsila geeft toegang tot niet minder dan 3 andere rivieren en 18 meren, die allemaal worden bevist.
De Hardanger Fjord en de fjorden zijn zeer veelzijdig:er zijn veel eilanden waar je kunt verblijven. Bømlo, Austevoll en Karmøy zijn ook populaire visbestemmingen.
De Glomma is de meest beroemde rivier in Noorwegen voor vlagzalm. Hij en zijn zijrivieren zijn ook de thuisbasis van forel, snoek, zalm en uitstekende roofdiervissen. Er zijn tal van huisjes om te vissen op de 600 km lange rivier.
Een van de beroemdste nationale parken van Noorwegen is Hadangervidda. Hier vind je tal van herbergen, rivieren en beken met veel forel en geniet je tegelijkertijd van de unieke natuur van vrede en rust. Als je van diepzeevissen droomt, moet je de Atlantische Oceaan bekijken. Hier kun je zeug, pruim en andere grote vissen vangen uit een van de zeven bruggen tussen de vele kleine eilanden in Molde en Kristiansund.
Er zijn eenvoudige manieren om vanaf het land te vissen. Zoek een mooie plek op een rots, een pier of een steiger, gooi de hengel uit en geniet van de rust en het prachtige uitzicht terwijl je wacht. Kies een lange hengel, bij voorkeur met een 40-60 gram haringvormig aas, om een goede vangst te krijgen.
Vaar met je boot in de richting van de eilanden. Er zit hier vaak veel vis. De grotere vissen blijven meestal in de diepere wateren, maar een aas met een gewicht van 100 tot 150 gram is hier goed voor. In de zomer, wanneer de zonnestralen sterk zijn, zwemmen de vissen dieper en is het de moeite waard om te wachten tot na zonsondergang, als je in ondiepe wateren vist.
Vanaf 1 januari 2021 worden er nieuwe regels geïmplementeerd met betrekking tot vissen in Noorwegen. Dit heeft zeer waarschijnlijk consequenties voor uw geplande visvakantie in Noorwegen. De nieuwe regels hebben impact op zowel het vissen als de vangst.
Het Noorse directoraat voor visserij heeft de nieuwe regels ingevoerd om verspilling en smokkel door toeristische visserij te voorkomen. De hoop is dat vistoeristen zich zullen concentreren op de visserservaring an sich en dat dit een duurzamere manier is om de vissen van de oceaan te oogsten. Door een gezamenlijke inspanning is het doel om het Noorse visbestand veilig te stellen voor de toekomst.
De nieuwe regels met betrekking tot vistoeristen in Noorwegen
Vanaf het begin van het nieuwe jaar kunt u alleen vis exporteren die is gevangen in een geregistreerd viskamp. Dan is de maximale hoeveelheid tweemaal per jaar 18 kilo gefileerde vis per persoon. Het geregistreerde viskamp is verplicht om alle visreizen te registreren en te rapporteren aan het Noorse directoraat voor visserij - zowel aangelande als vrijgelaten vis.
Bovendien zijn deze nieuwe regels van toepassing:
U mag alleen handheld vistuig gebruiken
U moet minimaal 100 meter verwijdert zijn van de dichtstbijzijnde viskwekerij om te vissen
Het is niet toegestaan om de vangst te verkopen
Het is niet toegestaan vangsten te houden die kleiner zijn dan de minimumgrootte (https://www.fiskeridir.no/English/Fishing-in-Norway/Minimum-sizes)
Er valt nog meer dan genoeg vis te vangen in Noorwegen
De nieuwe regels zijn niet van toepassing als het gaat om vis die is gekocht van geregistreerde handelaren, of wanneer u kunt aantonen dat de vis is gevangen vanaf een vissersvaartuig dat is geregistreerd bij het Noorse directoraat voor visserij.
Ze zijn ook niet van toepassing als het om zoetwatervissen gaat. Dit betekent dat als u uw geluk beproeft door te vissen in wateren of meren in Noorwegen, u wordt uitgezonderd van de nieuwe quota. En als u ervoor kiest om te gaan vissen in zoetwater in Noorwegen, bent u verzekerd van een mooie en gevarieerde visserij met de mogelijkheid om forel, zalmforel, snoek en baars te vangen - om er maar een paar te noemen! En u kunt uw vangst uiteraard mee naar huis nemen, als u dat wilt.
Vind meer informatie op de webpagina van het huis
Wilt u op visvakantie naar Noorwegen, en vraagt u zich af of het vakantiehuis dat u wilt huren een geregistreerd viskamp is? Meer informatie vindt u onder de webpagina van het huis. Onder Visserijinformatie staat “Geregistreerd viskamp” als de huiseigenaar zich heeft geregistreerd bij de Directie Visserij.
Veel plezier met vissen in Noorwegen!
Er zijn veel soorten vissen die hier kunnen bijten, maar het meest waarschijnlijke zijn makreel, koolvis, pollak en kabeljauw. Terwijl makreel en pollak in de bovenste waterlaag zwemt, moet je het aas voor de kabeljauw laten zakken. Beweeg het geheel vervolgens langzaam op en neer. Kabeljauw houdt van koud water en daarom is februari tot maart een goed moment voor je vangst aan de kust als de spronglaag, de overgang tussen twee lagen water met verschillende temperaturen, hoger ligt.
Kabeljauw: Vissers komen speciaal naar Noorwegen voor de grote kabeljauw!
Koolvis: Koolvissen zijn populair omdat er regelmatig vissen worden gevangen boven 20 kg!
Heilbot: De heilbot is een legendarische vis, waarbij je een echt gevecht moet aangaan om deze te vangen! Deze enorme platvissen wegen vaak boven de 100 kilo.
Zelfs als je voor de eerste keer in Noorwegen gaat vissen, hoef je niet veel nieuwe apparatuur te kopen. In de meeste gevallen heb je waarschijnlijk alles wat nodig is voor een visvakantie in Noorwegen. Vergeet niet om altijd een zwemvest te dragen - zelfs als je vanaf het land aan het vissen bent. De omliggende viswinkels in Noorwegen bieden alles wat je nodig hebt voor kunstaas, haspels en hengels. Op de meeste binnenwateren vind je een gids die tips geeft om te vissen.
Voor het vissen in de fjorden is een balk van 100 tot 200 gram en een multizone met een lijn van 200 meter waarschijnlijk voldoende. Als je kabeljauw en hennep wilt vissen, zou je een hengel van 20 tot 50 lbs moeten hebben, uitgerust met een stationaire winding van ten minste 300 m gevlochten draad (van ongeveer 0,2 millimeter diameter).
Er is niets ontspannender dan in de boot zitten en luisteren naar de golven die tegen de boot klotsen terwijl ik wacht op een hapje.Veel hutten en vakantiehuizen in Noorwegen hebben standaard een boot, of huur een boot bij de eigenaar of in de buurt. Controleer altijd de weersomstandigheden en weersvoorspellingen voordat je met de boot op pad gaat. Breng de GPS mee en vertel, indien mogelijk, anderen waar je naartoe wilt varen.
Voor zalmachtigen heb je een hengel nodig van 12 tot 14 voet lang (3,6-4,2 m) en in de klassen 09/08 tot 12/11, of een draaiende hengel om de juiste sterkte te bepalen. Voor forel of vlagzalm is een vliegvishengel van klasse 3,4 of 5 en lengtes van 7,5 tot 9 voet (2,25 tot 2,7 m) voldoende. Om op snoek en andere roofvissen te vissen, moet je een draaiende of slepende hengel hebben.
Laat je via de nieuwsbrief door ons inspireren voor je volgende verblijf, met aanbiedingen en inspiratie voor feestdagen in Denemarken en al onze andere prachtige bestemmingen in Europa.
We verwerken je persoonsgegevens in overeenstemming met onze PRIVACYVERKLARING, en je kunt je op elk gewenst moment afmelden via de afmeldlink die je in elke e-mail vindt, of door contact met ons op te nemen.