Babette bezoekt: Leeuwarden, de “Culturele Hoofdstad 2018”

Ter ere van "Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018" ben ik naar Leeuwarden getogen. Vorig jaar bezocht ik Aarhus, de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en na dat bezoek was ik heel benieuwd hoe zo'n event er in Leeuwarden uit zou zien! De stad was om door een ringetje te halen. We parkeerden onder de scheve toren Oldehove en dan kom je precies in het centrum uit. Je zet twee stappen op het plein en je loopt meteen tegen een plattegrondautomaat aan. Wat een super leuke service!

Alle leuke bezienswaardigheden in Leeuwarden zijn prima te bewandelen, je gaat lekker kris kras door de stad en als je de verkeerde richting op bent gewandeld, ben je zo weer terug in het centrum. Wat mij enorm opviel, was hoe ontzettend vriendelijk de mensen zijn. Van het meisje bij de drogist, tot de kelner, ober of de kaasboer. Je wordt met open armen ontvangen. Ze maken er echt wat van in Leeuwarden! Lees hieronder meer over mijn trip naar de hoofdstad van het mooie Friesland.

Babette van Veen bezoekt Leeuwarden

Mijn Citytips voor Leeuwarden 2018:

      1. De Stadswaag

Wij liepen via de Kleine Kerkstraat met al die schattige winkeltjes vol lokale lekkernijen naar de Stadswaag. Daar hadden ze de lekkerste erwtensoep van Leeuwarden en die was inderdaad heerlijk!

Babette van Veen bezoekt Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa

 2. De Blokhuispoort 

Op ons lijstje stond ook de Blokhuispoort. Een oude gevangenis, waar je voor een prikje een cel kunt huren om een winkeltje, tattooshops of ateliertje te beginnen. Je kunt je niet voorstellen dat het gezellig is in een gevangenis, maar het was echt zo! Sommige cellen zijn nog intact en je kunt zelfs foto's van de oud gedetineerden bekijken, onder het genot van een lekker kopje koffie.

Babette van veen bezoekt Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa

  3. "De Priuw"

Onderweg kwamen we langs winkeltje "De Priuw", alweer zo'n leuk winkeltje met Friese producten en niet alleen de gezelligste, maar ook zeker de leukste winkel van het jaar. We kwamen binnen en kregen meteen een Berenburger, smeert de keel! Op mijn lijstje stond nog Museum de Grutterswinkel, maar de griep was onvermurwbaar, dus zijn wij ons vakantiehuis op gaan zoeken! De video hieronder geeft je een beeld van dit heerlijke vakantiehuis, gelegen op het water!

 

5. Verblijf op het water en kom tot rust..

Ongeveer 20 minuten rijden van Leeuwarden vind je vakantiehuis HFR153 op Waterpark Zwartkruis in Noardburgum. Deze accommodatie ligt heerlijk rustig aan het einde van het weggetje in het toch al zo lekker rustig parkje. Wij hebben er ontzettend fijn geslapen, de woning ligt half onder waterniveau en je kunt heerlijk naar de watervogels en de wind luisteren. Omdat ik wat grieperig was heb ik veel gebruik gemaakt van de sauna en dat was erg fijn! Heel prettig zo'n buitensauna. Het huis heeft verder een uitgebreide keuken en zeer comfortabele badkamers. Je kijkt lekker uit over de weilanden, echt een plek om even tot rust te komen. Wij hebben nog lekker gegeten op Landgoed Stania State. Deze eetgelegenheid vind je op zo'n 15 minuten rijden vanaf het huis. Kortom: Leeuwarden, I'll be back!

 

Liefs,

Babette.