Vakantiehuizen aan de Nederlandse Kust

Als je je beseft dat de afstand van Leeuwarden naar Maastricht hemelsbreed 262 kilometer is, dan is totale kustlengte van 523 kilometer aanzienlijk te noemen. Hierbij tellen weliswaar de Waddeneilanden ook mee, die volledig omringd worden door de zee, maar dan nog kun je concluderen dat een Nederland ook aan het vaste land een flinke kust heeft, die loopt van het Noordoosten in Groningen tot aan het Zuidwesten in Zeeland. Het grootste deel, ruim 350 km betreft het Noordzeekust, het overige deel gaat langs de Waddenzee en de Westerschelde.

Vakantie aan de Nederlandse kust

De kust is absoluut één van de toeristische trekpleisters van Nederland. Jaarlijks verblijven bijna 2 miljoen gasten aan of in de buurt van de Nederlandse Kust op campings, bungalowparken, appartementen aan zee of luxe vakantiehuizen. Bij mooi weer is het aan het strand goed toeven. Je kunt er zonnebaden, zwemmen en andere watersporten uitoefenen. Kinderen kunnen er urenlang spelen met schepjes, emmertjes, vliegers, ballen en wat al niet meer. Een dag of meerdere dagen naar het strand zorgt vanuit je vakantiehuisje in Nederland gegarandeerd voor veel vertier. 

Hier een overzicht van populaire stranden en badplaatsen aan de Nederlandse kust:

Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn volledig omgeven door water en dus bieden ze allemaal ook vele kilometers aan strand. Of je nu op het Noord-Hollandse Texel of op één van de vier Friese eilanden (Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog) in een vakantiehuisje zit, de zee zal er nooit ver weg zijn.

Callantsoog

In Callantsoog in het noorden van de provincie Noord-Holland vind je een lang breed wit zandstrand. Op dit schone strand kunnen de jongste kinderen zich helemaal uitleven met het zand en het water. Voor de oudere kinderen en volwassenen is er een surfschool. Het gemoedelijke centrum van Callantsoog met diverse winkeltjes en horecagelegenheden ligt op loopafstand van het strand, net achter de duinen.

IJmuiden

Als je 100 Nederlanders vraagt om drie badplaatsen te noemen dan zal IJmuiden waarschijnlijk niet vaak in het rijtje voorkomen. Toch is het ook zeker de moeite waard om hier een dagje tijdens de vakantie door te brengen. Bijvoorbeeld voor een lekker harinkje happen ben je in IJmuiden op de juiste plek. In IJmuiden is de grootste vissershaven van Europa en daarnaast ook nog eens de grootste visveiling van Nederland. Ga ook zeker de Noordzeesluizen bekijken. Deze vormen samen het grootste zeesluizencomplex van de wereld. Maak een rondvaart langs IJmuiden en ontdek zelf vanaf het water hoe groot dit is. Een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog vind je in de diverse bunkers in de duinen. Ook voor actie zit je hier goed. Op het strand is altijd voldoende ruimte voor wind- en watersport.

Vakantie in Zandvoort

Zandvoort

“We gaan naar Zandvoort, al aan de zee. We nemen broodjes en koffie mee”. Het zijn regels uit een lied dat bijna iedere Nederlander bekend in de oren zal klinken. Met name vanaf de Tweede Wereldoorlog nam de invloed van het toerisme in deze badplaats sterk toe en kiezen nog steeds veel mensen ervoor om hier hun vakantie aan zee door te brengen. Langs de boulevard liggen diverse strandtenten en paviljoens. De meeste hiervan zijn familiebedrijven. Bijna de helft van de arbeidsplaatsen in Zandvoort is gerelateerd aan toerisme. Voor de wintermaanden worden de paviljoens afgebroken, maar zodra de eerste zonnestralen in de lente zich vanuit de hemel melden, zitten de terrassen binnen een mum van tijd weer vol.

Noordwijk aan Zee

Noordwijk is gelegen in de Bollenstreek en heeft dus met het strand en de zee een extra aantrekking op toeristen. In het oorspronkelijke vissersdorpje vinden jaarlijks meer dan een miljoen overnachtingen plaats in de diverse hotels, vakantiehuizen en appartementen. De diverse cafés en restaurants zitten er het grootste deel van het jaar vol. Het dorp behoort, voornamelijk door de inkomsten uit het toerisme, tot de rijkste gemeenten van het land. Op de boulevard rondom de vuurtoren vinden gedurende het jaar diverse evenementen plaats. Ook het nabijgelegen Katwijk aan Zee is leuk om tijdens je vakantie aan de Nederlandse kust te bezoeken.

Scheveningen

Scheveningen is met Zandvoort waarschijnlijk de meest bekende en populaire badplaats van Nederland. Natuurliefhebbers kunnen er heerlijk wandelen door de duinen en langs het strand en voor de liefhebbers van shoppen is er de boulevard. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan Sea Life, waar je de grappigste en gekste vissen tegenkomt. Zeker kinderen zullen zich er goed vermaken.

Vakantie in Scheveningen

Ouddorp

Op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee en nog net in het puntje van Zuid-Holland ligt de badplaats Ouddorp. Wandelen en fietsen zijn populaire activiteiten in dit gebied waar ook de watersport, en dan met name kitesurfen, een voorname rol speelt. Op het uitgerekte strand van Ouddorp is een reddingsbrigade en voor een hapje en een drankje kun je bij het strandpaviljoen terecht.

Hoek van Holland

Met de uitgestrekte Noordzeekust en het begin van de Nieuwe Waterweg richting Rotterdam, is Hoek van Holland uniek gelegen. In de scheepvaart neemt het daarmee een voorname plaats in, maar ook wat recreatie betreft kan deze plaats in het zuidwesten van Zuid-Holland niet onderschat worden. Met strand, duinen en zee biedt de plaats een perfect platform voor allerlei activiteiten: van wandelen en fietsen door de duinen tot aan surfen en kajakken op het water. Er is volop horeca voor een hapje en een drankje en ook het publiek dat later op de avond uit wil gaan biedt Hoek van Holland volop mogelijkheden. Vanuit Hoek van Holland vertrekt ook jaarlijks de Strand6daagse, een recreatieve wandelkampeertocht die vanuit Hoek van Holland langs de kust naar het noorden trekt en eindigt in Den Helder, in de kop van Noord Holland.

Cadzand

In Zeeland is Cadzand één van de badplaatsen waar je voor een combinatie tussen strand, winkelen en horeca zeer goed terecht kunt. Bij mooi weer breng je een groot deel in of aan het water door en als je even wat anders wilt pak je je slippers en flaneert over de boulevard waar je de winkels in kunt gaan of op een terras kunt gaan zitten. Cadzand ligt op het meest westelijke punt van Zeeuws Vlaanderen en het ongeveer 800 inwoners tellende dorp maakt deel uit dan de gemeente Sluis. In of nabij al deze badplaatsen en stranden zijn vele toeristische accommodaties te vinden. De vakantiehuizen en appartementen geven je extra vrijheid. Je bepaalt zelf je dagritme en kunt er voor kiezen om eerst uitgebreid te relaxen in je vakantiewoning, of al vroeg in de ochtend een wandeling gaat maken in de duinen of langs het strand. Natuurlijk is het prettig als daarbij de zon schijnt, maar als je in een ander jaargetijde in een vakantiehuis aan de Nederlandse kust verblijft zal je ervaren dat er zeker ook dan genoeg te beleven valt.

 

Ben je geïnteresseerd in nog meer leuke tips?

Lees dan ook eens deze pagina over de prachtige Nationale Parken in Nederland of bekijk welke Waddeneilanden in Nederland je zeker eens moet bezoeken.

Druk op om de kaart te activeren