11 typische Belgische gerechten die je niet mag missen!

Wat ga je vanavond eten in je vakantiehuis?

Het is zover. Je verblijft in een vakantiehuis in België. Je komt aan bij je vakantiehuis, neemt de sleutel in ontvangst en gaat meteen aan de slag met het uitpakken van de bagage. Helaas word je gestoord door het knorren van je eigen maag: je hebt honger! Tsja, wat nu?

Je hebt nog geen onderzoek gedaan naar de beste restaurants of de beste Belgische gerechten. Je zou het wel even willen opzoeken op Google, maar dan moet je meteen op zoek naar die Wi-Fi code en wat moet je dan kiezen? De keuze online is reuze. 

Kies eens een typisch Belgisch gerecht tijdens je vakantie. De Belgische keuken is echt ontzettend gevarieerd. Het is een combinatie van de landelijke bereiding en de invloed van de Franse keuken.

België wordt de laatste tijd erkend als gastronomische bestemming. Hoewel België vooral bekend is om bier, chocolade en frieten, heeft het land veel meer culinaire hoogstandjes. De nationale gerechten kent bijna niemand, terwijl deze traditionele Vlaamse kost toch echt ongelooflijk lekker is!

 

Typische gerechten uit België op een rijtje

De gerechten op onderstaande lijst zijn vrij kenmerken voor het land en zijn onmisbaar in de Belgische keuken en de lokale restaurants.Je kunt immers niet op vakantie gaan in België zonder kennis te maken met de lokale keuken. Ook al neem je je eigen hagelslag mee, daar kun je niet een hele week van overleven. Om deze reden hebben we de bekendste en lekkerste gerechten uit België even op een rijtje gezet. 

1) De Belgische frieten met mayonaise

Het is tegenwoordig nog steeds onduidelijk wie de friet heeft uitgevonden. Maakt het überhaupt wat uit? Het belangrijkste is dat ze die friet in België echt geperfectioneerd hebben. Sommige zaakjes verkopen ze zelfs nog in traditionele puntzakken. Zeg nu zelf, dan smaken ze gewoon stukken beter. Om het helemaal af te maken moet er echt een dot Belgische mayonaise bovenop. De mayonaise smaakt zuurder dan die van Nederland. You'll love it or hate it. Is het niet echt je smaak, kun je ook altijd kiezen uit andere sauzen zoals aioli, andalouse, samurai of curry.

Belgische frieten met mayonaise

2) Mosselen met friet

Mosselen moet je echt eens proberen tijdens je vakantie in België. Ze worden geserveerd in grote zwarte pannen en worden meestal bereidt met wijn of, je raadt het nooit, bier. Om het gerecht helemaal perfect te maken worden ze opgediend met een portie frieten. Win-win dus!

3) Vlaamse stoofvlees

Ook de Vlaamse stoofvlees wordt bereidt met een goede portie bier. Het vlees wordt langzaam gebraden: het wordt als het ware 'gestoofd'. Daarna wordt de saus aangedikt met brood, mosterd, en heel veel ui. Ze gebruiken meestal een biertje zoals Leffe om het gerecht de typische smaak te geven.

4) Luikse of Brusselse wafel

Als je nog een lekker tussendoortje zoekt of een toetje als je in een restaurant zit is een wafel een goed idee. Ja, je ziet vrij vaak een wafel op de menukaart staan. Dat zie je in Nederland niet zo heel vaak. In de volksmond wordt het ook wel een Belgische wafel genoemd. Een Belgische wafel zegt op zich niet heel veel, want je hebt twee soorten: de Brusselse wafel en de Luikse wafel. Er zit wel degelijk verschil tussen de twee. De Brusselse wafel is luchtig en rechthoekig. Deze vindt je vaak in restaurants en cafeetjes. De Luikse wafel ken je vast wel al van de grote verpakkingen die je ook in de Nederlandse supermarkten vindt. Deze is rond en wordt ook wel een 'suikerwafel' genoemd door de klonten suiker die in de wafel zitten.

Brusselse wafel

5) Vol-au-vent

Vol-au-vent, koninginnenhapje, ragou: het zijn allemaal namen voor hetzelfde gerecht. Deze Vlaamse klassieker is echt de moeite waard. Natuurlijk kun je deze in je vakantiehuis in België ook maken, maar dat vergt meestal vele tijd en moeite. Doe jezelf een gunst en bestel deze in een lokaal restaurant, zodat je de echte smaak ontdekt!

6) Gehaktballetjes met krieken

Dit is zo'n gerecht waarbij je warm fruit wel kunt waarderen bij je vleesgerecht. De ballekes zelf zijn eenvoudig te maken. De combinatie met de kersen zorgt voor een echte smaaksensatie! Krieken zijn zure kersen. Als je dit gerecht tijdens je vakantie wilt klaarmaken moet je opletten dat je de goede kersen koopt.

7) Witloof uit de oven

Ja, in België zeggen ze echt 'witloof' en niet 'witlof'. Het wordt ook wel Brussels lof genoemd. De witlofstronkjes worden gerold in ham en kaas. Na een scheut citroensap en peper en zout gaan ze zo de oven in. Dan is het wachten tot de bovenkant gekarameliseerd is en dat allemaal zonder suiker! Eenmaal uit de oven wordt er béchamelsaus aan het gerecht toegevoegd en smullen maar!

8) Garnaalkroketten

De garnaalkroketten uit België zijn echt heel echt lekker. Kleine Noordzeegarnalen zijn kenmerkend in het cultuur erfgoed van het land. De Belgische garnalen worden alleen nog maar aan de Belgische kust in Oostduinkerke gevist. Oostduinkerke staat hiermee ook op het de UNESCO werelderfgoedlijst.

Garnaalkroketten

9) Gentse waterzooi

Veel werk is het niet, maar het duurt wel lang om klaar te maken die Gentse waterzooi.  Het is oorspronkelijk een gerecht met Noordzeevis, groenten, room en aardappelen die als een soort soep wordt geserveerd met brood. Een heleboel 'zooi' op je bord dus. De Gentse variant wordt met kip gemaakt. Liefhebbers van vis kiezen dus beter de klassieke waterzooi.

10) Paling in het groen

Paling in het groen is ontstaan in de Scheldestreek en bestaat, zoals de naam al impliceert, uit zoetwaterpaling in een groene saus van kruiden. Deze klassieker is oergezond! De kruiden geven het gerecht die typische smaak. Een echte aanrader om eens te bestellen tijdens je vakantie in België.

11) Stoemp ( a.k.a stamppot)

Dit kennen we in Nederland natuurlijk allang! Je krijgt groente, vlees en aardappelen door elkaar op je bord. Echter smaakt niet elke stamppot hetzelfde. Allereerst heet stamppot in België al stoemp, mocht je het op de menukaart zoeken. Om het helemaal af te maken moet er lokale jus overheen met stukken ui. Daarmee zou je echt bijna je bord aflikken.

 

Geschreven door: Natascha Bauwens