De 4 mooiste grotten van België: ondergronds avontuur!

Leuk uitstapje in de natuur: ontdek de druipsteen grotten van België

Een vakantie in België is ontzettend veelzijdig. Zoek de kust op in West-Vlaanderen, wandel door de natuur in de Ardennen of doe eens iets speciaals en bezoek verschillende druipsteen grotten in België! De grotten liggen verdeeld over het hele land. De meesten liggen echter in de Belgische Ardennen.

Niet alle grotten zijn geopend voor het grote publiek. Sommige zijn te gevaarlijk om in te lopen en zijn wegens veiligheidsredenen gesloten. Gelukkig voor ons zijn er een aantal grotten die gewoon toegankelijk zijn voor toeristen en ons hartje sneller laten kloppen!

Tips voor je dagje uit naar een grot

Een dagje uit naar een grot is een leuk uitstapje vanuit een vakantiehuis in België. Zorg er wel even voor dat je de juiste schoenen en kleding aan hebt. Trek schoenen aan met veel grip. Sommige grotten kunnen vrij vochtig en glad zijn en je wilt natuurlijk niet vallen. Daarnaast is het in zo'n grot vaak wat koeler dan boven de grond. Zorg er dan voor dat je een goede jas bij hebt. Ja, ook in de zomer.

grot_belgie_bezoeken

 

Ontdek de 5 mooiste grotten in België!

1) De grotten van Han

De grotten van Han in de Belgische Ardennen, wie kent ze niet? Dit zijn zonder twijfel de mooiste grotten van Europa! Het is onvoorstelbaar dat ze al bestaan sinds de ijstijd. Ja, dat is dus 200.000 jaar geleden. De tijd waarin de mammoet en de sabeltandtijger leefde. Ongelooflijk! Allereerst vertrek je met een soort trein naar de ingang van de grotten. Daarna kun je ongeveer 2,5 kilometer grot verkennen. Wandel over de loopbruggen, aanschouw de ondergrondse rivier en bekijk de vele mooie stalagmieten en draperieën. Eén ding is zeker: je moet de grotten van Han zeker eenmaal in je leven bezocht hebben. In de buurt van Namen of Dinant? Zeker een bezoekje brengen!

Hoogtepunt: uitgebreide grotten met grote zalen.

 

2) De grotten van Remouchamps 

De grotten van Remouchamps mogen in dit rijtje zeker niet ontbreken! Met een verblijf in een vakantiehuis in België in de buurt van Luik zijn deze grotten een echte aanrader! In deze ondergrondse grotten loop je eerst 800 meter door verschillende zalen. Op de terugweg vaar je met een bootje 700 meter door de grot terug naar het beginpunt. Het heeft hiermee de langste onderaardse rivier ter wereld. Is dat niet bijzonder? Je wandelt in de grotten van Remouchamps door verschillende zalen. Zo heeft elke zaal weer een ander verhaal: de palmboom, de kathedraal, de grote draperie, enzovoort. Na een wandeltocht van 1,5 kilometer door smalle gangetjes en meer dan 400 treden kun je echt met overtuiging zeggen dat je een van de mooiste grotten uit België hebt bezocht! De grotten in Luik met een bootje zijn zeker de moeite waard en een leuke ervaring! Dit is trouwens ook de beste grot in België om te bezoeken met kinderen.

Hoogtepunt: ondergrondse boottocht.

 

3) Grotten van Hotton

De grotten van Hotten wordt ook wel de grotten van Duizend-en-één-Nacht genoemd. De grot ligt tussen Durbuy en la Roche in hartje Luxemburg en dankt zijn naam aan de stalactieten en golvende draperieën. In deze grotten in de Belgische Ardennen ga je diep onder de grond. Je moet dus aardig wat trappen lopen. Geloof mij: het loont. Je wordt al snel overdondert met het kleurenspektakel van rood, zacht roze en oranje! 

Let op: door al die trappen is het misschien niet zo handig om eropuit te gaan met klein kinderen of als je slecht ter been bent. Ook rolstoelgebruikers kunnen de grot niet bezoeken.

Hoogtepunt: het rood-getinte kleurenspektakel.

 

4) Grotte La Merveilleuse

De grot van Dinant 'La Merveilleuse'  is indrukwekkend. Het is niet zo heel groot en dus perfect voor personen met een korte concentratieboog! De grot staat best bekend voor zijn heldere witte stalactieten. Na een kleine wandeling door de smalle gangetjes en tunnels kom je uiteindelijk in een grote ruimte. Hier zie je prachtige watervallen. Oke, niet de allergrootste, maar hoe vaak zie je nu een waterval onder de grond? Omdat de grot niet zo groot is, is dit ondergrondse spektakel ideaal voor een uitstapje met de kinderen. Zij zullen, net als jij, best onder de indruk zijn!

Hoogtepunt: ondergrondse watervallen.