De 7 mooiste kastelen in België

België, het land van de kastelen

België heeft maar liefst 3000 kastelen verdeeld over het hele land en heeft het grootste aantal kastelen per vierkante meter. Met zoveel kastelen is een bezoekje vanaf je vakantiewoning in België zeker de moeite waard! Voor zo'n bezoek kun je het best er een dagje op uit trekken. In de meeste kastelen kun je namelijk wel een rondleiding krijgen. Ook liggen er om het kasteel heen vaak prachtige tuinen of zijn er andere bezienswaardigheden in de buurt. Hierdoor ben je al snel een dagje zoet.

Kastelen zijn altijd al een hoogtepunt geweest voor de geschiedenisliefhebbers onder ons. Verdiep je vooral in de geschiedenis van het kasteel. De kastelen verschillen namelijk in elk opzicht van elkaar. Zo heeft elk middeleeuws gebouw zijn eigen verhaal. De ene heeft een gracht, de ander heeft een gigantische oprit. 

Kinderen en kastelen?

Ook kinderen kunnen zich perfect amuseren met een oud kasteel. Zeker als er andere activiteiten omheen zijn gepland waarop ze op een speelse manier de geschiedenis van het kasteel leren kennen. Zo kun je een dagje kasteel bezoeken in België uitstekend combineren met een gezinsvakantie!

Burcht Gravensteen in Gent

 

De mooiste kastelen van onze zuiderburen

Deze kastelen zullen je zeker inspireren om in de geschiedenis van onze voorvaderen te duiken. Vanaf je vakantiehuis in België stap je gemakkelijk op de fiets of rijd je met de auto naar de door jouw gekozen burcht en de pret kan beginnen. Wat vind jij het mooiste kasteel van België?

1) Kasteel van Ooidonk in Gent 

Het kasteel diende vroeger als verdedigingsbolwerk. Zo is de oude waterburcht tot twee keer toe compleet vernield. Het is ten slotte herbouwd in renaissancestijl. Je kunt tijdens je vakantie in België het kasteel zelf bezoeken, of de prachtige tuinen achter het kasteel.

2) Burcht Gravensteen in Gent

Het Gravensteen is het enige middeleeuwse kasteel in Vlaanderen waarbij het verdedigingssysteem nog compleet intact is. In de burcht bevindt zich het Gerechts- en wapenmuseum. Je kunt er ook gewoon vrij door het kasteel wandelen. Zo kun je de aparte sfeer opsnuiven in de aparte kamers of van het uitzicht genieten van Gent.

3) Kasteel van Seneffe in Charleroi 

Kasteel van Seneffe komt uit de 11de eeuw. Het kasteel is tot op de dag van vandaag nog vol leven door de vele activiteiten en evenementen die er georganiseerd worden.

4) Kasteel van Gaasbeek in Halle 

Dit romantische kasteel mag niet ontbreken in dit rijtje. Het is gebouwd in de geliefde neorenaissancestijl. Bezoek het museum, het park of de museumtuin. Zo ben je meteen een dagje zoet!

5) Château de Freÿr in Dinant 

Men noemt dit kasteel ook 'verkleind Versailles'. Oorspronkelijk is het een renaisancekasteel. Tussen de Maas en het kasteel liggen gigantische tuinen. Er zijn vijvers en fonteinen. De sinaasappelbomen verspreiden een zoete geur en geven de tuin meteen kleur. Bekijk de binnenkant van het kasteel, wandel door de tuinen en geniet van het uitzicht op de Maas.

6) Alden Biesen in Hasselt 

Buiten het bezoeken van het kasteel zelf en de tuinen biedt Alden Biesen ook een breed gamma aan activiteiten in onderwijs- en cultuurprogramma's. Daarnaast worden er tal van evenementen georganiseerd zoals tentoonstellingen of festivals.

7) Kasteel van Beloeil in Bergen

Bij een bezoek aan dit kasteel in Bergen kun je door heel het gebouw wandelen. Je krijgt een idee hoe het leven was als adellijke in de 17de eeuw.