Bezienswaardigheden in België

België is een heerlijk vakantieland waar je kunt ontspannen, genieten van de natuur en waar je je thuis kunt voelen in je vakantiehuis of appartement. Een Vlaams frietje, een Belgisch chocolaatje of één van de vele speciaal bieren moet zeker genuttigd worden. Daarnaast zijn er ook zeker wel een aantal bezienswaardigheden in België waar je niet omheen kunt of die je gezien moet hebben tijdens je vakantie in een vakantiehuis in België.

 

Kastelen en burchten in België

Je kunt ze niet missen, er zijn er namelijk verspreid over heel het land meer dan achthonderd van in België: kastelen. Een groot deel is privé bezit en helaas niet of maar beperkt toegankelijk voor toeristen. Maar er zijn genoeg kastelen die wel te bezoeken zijn en dit kan dan vaak vrijwel het hele jaar door. Niet alleen de gebouwen zijn indrukwekkend om te bezichtigen, ook de aangelegde tuinen of (beelden)parken die sommige kastelen omringen zijn prachtig om doorheen te wandelen.

Als je de kans krijgt tijdens je vakantie in België, is het zeer de moeite waard om het Renaissancekasteel en de tuinen van Freÿr sur Meuse te bezoeken. Dit kasteel ligt tussen Dinant en Waulsort. Met onder andere sinaasappelbomen en oranjerieën van wel 300 jaar oud en een doolhof van 6 kilometer is dit een van de mooiste tuinen in België. Niet voor niets behoort dit monument tot het belangrijkste erfgoed van Wallonië.

Het prachtige Kasteel van Chimay heeft een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Tijdens een bezoek aan dit kasteel kun je de 5 belangrijke kamers ontdekken. Eén daarvan is het theater. Deze zaal werd in 1863 gebouwd en staat op de lijst van Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. Hier worden nog steeds het hele jaar door concerten georganiseerd. Mocht er iets interessants op de agenda staan tijdens je vakantie is dit zeker een bijzonder avondje uit. Een bezoek aan dit kasteel is ook leuk om te combineren met de Abdij die vlakbij ligt waar het Chimay bier gebrouwen wordt.

 

Musea in België

België telt ook vele honderden musea. Kleine, grote, kunst- en cultuurmusea zijn door het hele land te vinden. Onderwerpen lopen uiteen van internationale kunst tot het Belgische frietmuseum in Antwerpen. Behalve Europese hoofdstad te zijn, is Brussel ook hoofdstad van het stripverhaal. Striptekenen wordt in België ook wel aangeduid als de 9e kunst. Stripmuren zijn onderdeel geworden van het straatbeeld in de steden van Franstalig België. Daarnaast behoren diverse stripmusea tot de bezienswaardigheden van Brussel. Veel musea bevinden zich in abdijen of kastelen in België. Op deze manier vang je mooi twee vliegen in één klap, want de kastelen en abdijen zijn vaak al indrukwekkende gebouwen. In het Kasteel van Beloeil in Henegouwen bijvoorbeeld kun je een rijke collectie kunstvoorwerpen uit de 15e tot en met de 19e eeuw bewonderen. De enorme tuin van ruim 25 hectare kun je in de weekenden met een treintje bezichtigen. Erg leuk om vanuit je vakantiehuis in België eens te bezoeken.

In de Abdij van Stavelot in de provincie Luik, kun je zelfs 3 interessante musea bezichtigen:

  • Historisch museum van het Prinsendom van Stavelot-Malmedy
  • Museum van het racecircuit van Spa-Francorchamps
  • Museum Guillaume Appolinaire

 

Unesco-Werelderfgoed in België

Vooral in het zuiden van België kun je veel Unesco monumenten bezichtigen. Behalve kathedralen, klokkentorens of mijnen, staan er ook diverse evenementen op de werelderfgoedlijst. Mocht je vakantiehuis in België dus in de omgeving staan van één van deze attracties of evenementen op de lijst, kun je hier makkelijk een bezoek aan brengen. Een aantal werelderfgoederen op een rijtje:

  • De grote markt van Brussel – Midden in het centrum van Brussel, omringd door 17e eeuwse gildehuizen, ligt een van de mooiste pleinen ter wereld. Een jaarlijks terugkerend evenement op dit plein is “winterpret”. Met een reuzenrad, een schaatsbaan, een kerstmarkt, diverse optredens en natuurlijk een prachtige kerstboom, is dit plein een maand lang omgetoverd tot winterparadijs.

 

  • Belfort van Bergen en zijn museum – Het enige belfort in België dat in barokstijl is gebouwd met een hoogte van wel 87 meter staat symbool voor de plaats Bergen. In het hart van het Belfort is een nieuw museum geopend die je een reis door de tijd in Bergen en in de bouw van het Belfort geeft. Een glazen lift brengt je naar de top van het belfort vanwaar je een prachtig panoramisch zicht op Bergen hebt.

 

  • Historisch centrum van Brugge – Het stadhuis, de basiliek van het Heilige Bloed, het Belfort, de kruispoort en de Onze lieve vrouwen kerk en het begijnhof zijn prachtige bezienswaardigheden in deze stad die herinneren aan de middeleeuwen. Verblijf je in één van onze vakantiehuizen in Vlaanderen, dan raden we je echt aan deze historische stad in België te bezoeken.

 

  • O.L.V. Kathedraal van Doornik (Tournai) – Middeleeuws bouwwerk met vijf klokkentorens die al van ver te zien zijn. Ook van binnen prachtig met glas-in-lood ramen, een gotisch koor en een Romaanse middenbeuk en dwarsbeuk. De Kathedraal is centraal gelegen in het compacte historische centrum van Doornik. Binnen de ring van de stad vinden zich nog veel meer bezienswaardigheden, dus zeker een bezoek waard.

 

  • Folkloristische marsen van de regio Entre-Sambre-et-Meuse – Van mei tot september gaan feest en traditie hand in hand tijdens deze rijke en kleurrijke folklorefeesten. Deze marsen brengen de streek tot leven.

 

  • Planten van de Meiboom in Brussel – Ieder jaar op 9 augustus vindt dit volksevenement plaats. De boom wordt in een optocht meegedragen en moet vóór 17.00 geplant worden. Daarna gaat het feest rond de meiboom verder tot diep in de nacht. Dit evenement wordt al sinds 1213 georganiseerd. Hiermee wordt de Brusselse overwinning op de Leuvenaars herdacht.

 

Nog meer bezienswaardigheden in België: huur een vakantiehuis

Behalve bovenstaande is er nog veel meer te zien in België. Wat dacht je van Manneken Pis of het Atomium in Brussel, het historische centrum van Gent, de Vlaamse Kust, het centraal station of het Koninklijke Museum voor Schone kunsten in Antwerpen, het M-museum in Leuven en de Grote Markt in Brugge. Al met al zijn er teveel bezienswaardigheden in België om hier allemaal te noemen en het zijn er ook veel te veel om in één vakantie te bezoeken. Zoek en boek dus snel jouw favoriete vakantiehuis in België. Voor welke regio je ook kiest, aan bezienswaardigheden zal het zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in België.