Kasteel Neuschwanstein bezoeken: dé ultieme gids

Slot Neuschwanstein: het mooiste kasteel

Kasteel Neuschwanstein ligt in Zuid-Duitsland in Beieren bij het dorpje Fussen in Allgäu. Het wordt ook wel slot Neuschwanstein of schloss Neuschwanstein genoemd. Voor veel vakantiegangers staat het bezoeken van Neuschwanstein op hun bucketlist. En zo verrassend is dat niet. Het kasteel is een van de populairste en mooiste kastelen in Duitsland. Hier vind je alles wat je moet weten over deze charmante bezienswaardigheid voordat je aan de reis begint.

 

Hét sprookjeskasteel van Duitsland

Slot Neuschwanstein staat ook wel bekend als het Disney kasteel. Er zijn maar weinig plekken op de wereld die echt lijken op een sprookjesboekillustratie. Met zijn torentjes, fresco's en zalen lijkt het kasteel rechtstreeks uit een sprookje te zijn gehaald. Ludwig II's reputatie als een excentrieke, teruggetrokken koning maakt het gemakkelijk om te zien waarom Neuschwanstein zo vaak 'het kasteel van de sprookjeskoning' wordt genoemd. 

Het kasteel van Neuschwanstein, met zijn witte kalkstenen gevel en diepblauwe torentjes, is naar verluidt een echte inspiratiebron geweest voor het kasteel in de Disney-klassieker Assepoester, uitgebracht in 1950. De gelijkenis is opvallend, vind je niet? Maar er is nog een Disney-kasteel dat nogal op Neuschwanstein lijkt - en dat is het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Voordat Walt Disney zijn Californische pretpark begon te bouwen, maakten hij en zijn vrouw een reis naar Europa met een stop bij schloss Neuschwanstein. Vertegenwoordigers van het park vertelden dat Disney het opmerkelijke huis van Ludwig II in gedachten had voor het sprookjespaleis van Doornroosje.

Kasteel Neuschwanstein

 

Geschiedenis van het kasteel

Het Neuschwanstein kasteel werd gebouwd in de 19e eeuw in opdracht van koning Ludwig II van Beieren. Zijn grootste wens was om te wonen in een fantastisch kasteel, net als de koningen in de Middeleeuwen. Hij gaf in 1869 de opdracht om dit gigantische kasteel te bouwen. Helaas was koning Ludwig niet geinteresseerd in het koningsschap en het leger. Hij werd dan ook op latere leeftijd onbekwaam geacht. Een dag nadat hij werd afgezet in 1886, werd zijn lichaam gevonden in een meer nabij het kasteel. Ludwig II heeft de definitieve versie van Neuschwanstein dus ook nooit gezien. Hij stierf in 1886 en de laatste torens werden pas in 1892 voltooid.

Maar binnen zes weken na zijn plotselinge en mysterieuze dood werd het prachtige kasteel geopend voor het publiek, waar het al snel een van de meest bezochte attracties van de regio werd. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de populairste bezienswaardigheden in Duitsland. jaarlijks verwelkomt Schloss Neuschwanstein zo'n 1.3 miljoen bezoekers.

 

Kasteel Neuschwanstein bezoeken

Kasteel Neuschwanstein bezoeken is nog best een hele opgave, maar zeker de moeite waard. Hou bij je bezoek rekening met deze praktische informatie, parkeerinformaite, hoe je aan je tickets komt en hoe je het kasteel kunt bereiken.

Praktische informatie

Kasteel Neuschwanstein is geopend van 09:00 tot 18:00 uur tussen april en 15 oktober. Van 16 oktober tot maart zijn de openingstijden korter van 10:00 tot 16:00 uur. Het kasteel is elke dag van de week geopend, behalve op 24, 25, 31 en 1 januari.

De ticketoffice gaat anderhalf uur voordat het kasteel geopend is, open en sluit een uur voordat het kasteel weer dicht gaat.

Parkeren

Bezoek je Neuschwanstein met de auto, dan kun je deze in Allgau parkeren. Dit dorpje ligt onderaan de berg waar Neuschwanstein op staat. Parkeren kan op meerdere plekken, maar wees er vroeg bij. Je betaalt voor een hele dag parkeren €7.5. Deze geef je in cash aan de desbetreffende persoon die op de parking rondloopt. Die wijst je ook meteen een plek aan waar je de auto moet parkeren.

Slot Neuschwanstein tickets

Er zijn twee manieren om een ticket voor slot Neuschwanstein te bemachtigen; je koopt ze vooraf online of je koopt ze ter plekke. Als je een ticket voor het kasteel koopt, koop je altijd een ticket in voor een bepaald tijdslot. Het is belangrijk dat je dit tijdslot haalt. Mis je je slot, dan kan je ook niet later naar binnen. 

De beste en gemakkelijkste manier om een kaartje te kopen is om online je kaartjes te reserveren. Print deze daarna uit. Deze geprinte tickets moet je anderhalf uur van tevoren omwisselen naar officiele tickets bij de ingang van het kasteel. 

Moet je op de dag zelf tickets hebben, dan moet je ze bij de ticket office halen. Zorg er dan voor dat je rond de openingstijd bij de ticket office bent. Hou er rekening mee dat er pas later op die dag waarschijnlijk plek is en je moet wachten. De rij van de ticket office kan ook erg lang zijn. Na 09:00u begint hier al een tamelijk lange rij te vormen.

De rondleiding

Nu je je tickets bemachtigd hebt, moet je ervoor zorgen dat je minstens een kwartier voordat je rondleidng begint bij het kasteel staat. Bovenaan bij het kasteel wordt er goed aangegeven welke rondleiding wanneer begint. Als het jouw beurt is, ga je met je kaartje door de poort van Neuschwanstein en laat je je kaartje zien. Je gaat met een kleine groep mensen en een gids naar binnen. De rondleiding zelf duurt 35 minuten. Dat is inderdaad best snel en kort, maar wel super leuk en interessant. Je leert meer over het kasteel, de geschiedenis en natuurlijk veel over koning Ludwig. 

Van de parking naar het kasteel

Kasteel Neuschwanstein bevindt zich bovenop een berg. Het vergt dus wat moeite om het kasteel te bezoeken. Er zijn meerdere manieren om de berg op te komen. Je kunt de berg op lopen via de bewegwijzerde paden. Hoewel deze route best pittig is, is het wel meteen een goede workout. Je doet er ongeveer 20-30 minuten over om het kasteel te bereiken. Een andere manier om boven op de berg te komen is met paard en koest, zoals koning Ludwig ook altijd deed. Enkele reis is €4. De terugweg is goedkoper en kost je €2.

 

Marienbrücke bezoeken

Vanaf de Marienbrücke,  de brug die over een waterval hangt en de meest iconische uitzichten (en fotomogelijkheid) van Neuschwanstein biedt, heb je een prachtig uitzicht over het kasteel. Als je de route naar het kasteel hebt overleefd, loopt je voorbij de ingang van het kasteel verder. De weg breng je nog hoger de berg op, en is misschien zelfs stijler dan de route naar het kasteel. De paden zijn iets nauwer en heeft iets meer bochten. Aan het einde van de bewegwijzering zie je een klein, smal bruggetje: De Marienbrücke. Ook voor deze brug geldt dat je er er vroeg moet bij zijn.; er passen niet veel mensen tegelijk op de brug. Het is zelfs zo druk na openingstijd dat er een teller voor de brug staat met hoeveel personen er nog op de Marienbrücke mogen staan. Voor mensen met hoogtevrees kan deze brug lastig zijn. De houten planken waar je op staat voelen niet echt stevig aan en kraken. 

Marienbrücke bezoeken

 

Zo vermijd je de drukte bij Neuschwanstein

Het is gigantisch druk bij kasteel Neuschwanstein. En nee, dan overdrijf ik niet. Zorg er daarom voor dat je het kasteel zo vroeg moelijk bezoekt, liefst meteen bij openingstijd.  

Of het kasteel bedekt is met sneeuw in de winter of glanzend wit is in de zomerzon; er is geen slechte tijd om kasteel Neuschwanstein te bezoeken. Maar met zo'n 6.000 toeristen per dag, zou je de piekzomermaanden juli en augustus  maar beter vermijden. Om lange rijen te voorkomen, ga je heel vroeg naar de ticket office Hohenschwangau (zelfs vóór opening) of na 3:00 's middags, wanneer de drukte begint te verminderen. Plan indien mogelijk je rondleiding door het kasteel Neuschwanstein door de weeks of plan je bezoek in het laagseizoen. Het aantal bezoekers aan Neuschwanstein daalt aanzienlijk tussen november en april.

Mocht je de kans krijgen voor een bezoek aan kasteel Neuschwanstein, dan is de herfst een goed seizoen. De Beierse Alpen worden getransformeerd met herfstkleuren, de temperaturen zijn mild, de lucht is relatief helder en de zomerdrukte is verdwenen. Hoewel een besneeuwde Neuschwanstein de droom van reizigers is, kan het lastig zijn om het kasteel te bezoeken in deze tijd van het jaar. Een van de beste uitzichtpunten, Marienbrücke, wordt meestal gesloten in de winter

 

Overnachten in de omgeving van kasteel Neuschwanstein

Vakantiegangers die dicht bij Neuschwanstein willen blijven, moeten een van de vakantiehuizen in Allgau bekijken voor een romantische, sprookjesachtige ervaring. Er zijn een aantal gezellige vaakntiehuizen te vinden in het nabijgelegen Füssen.