search

Vakantiehuis aan de kust in Mecklenburg-Vorpommern

De Oostzee-kust van Mecklenburg-Vorpommern kenmerkt zich door afwisseling: van de meest brede fijne zandstranden en duinen tot steile kusten. Het strekt zich uit tussen Trave en Rechnitz, oostelijk daarvan begint Vorpommern met zijn eilanden, uiterwaarden en het schiereiland Fischland-Darß-Zingst. Een Hanzestreek overigens, want hier liggen de Hanzesteden Wismar en Rostock.

In het westen van Mecklenburg-Vorpommern bevinden zich de Wismar burcht met het zoute strandmeer, het eiland Poel en de beide badplaatsen Boltenhagen en Rerik. Rerik wordt als kolonisatiegebied al in de verdragen van Karel de Grote genoemd. Aan de Oostzee-kust van Vorpommern liggen de oude Hanzesteden Stralsund en Greifswald en de eilanden Usedom en Rügen. Het bijna 800 jaar oude Stralsund wordt gezien als stedenbouwkundig kleinood. Het stadhuis met zijn prachtige voorgevel behoort tot de mooiste bouwwerken van Noord-Duitsland. Vele oude burgerhuizen stammen uit de 15e en 16e eeuw.

De oude Hanzestad Greifswald presenteert zich net als Stralsund met gotische kerken uit baksteen. Oostelijk van de stad liggen de ruïnes van het cisterciënzerklooster Eldena en het vissersdorp Wieck. De stad Wolgast is met zijn overwegend vlakke stranden de voorstad van het eiland Usedom. Op het vaste land, zuidwestelijk van Usedom, aan de zuidoever van Peene ligt Anklam. Kenmerk van de stad is de 32 m. hoge laatgotische stenen poort.

Langs de rivier de Peene ligt de meest oostelijk zeehaven van Duitsland: Ueckermünde. Het Stettiner strandmeer nodigt uit tot zeilen en vissen. De “Haff”-paling behoort tot de specialiteiten van de regionale keuken. Langs de totale Oostzee-kust zijn allerlei vormen van watersport mogelijk, zoals kitesurfen of diepzeeduiken. Ook mosselverzamelaars, barnsteenzoekers en liefhebbers van zeesterren komen hier aan hun trekken. Boottochtjes maken, wandelen, paardrijden, golfen en fietsen kun je goed combineren met historische bezienswaardigheden en kunst. En het vakantiehuis biedt hierbij altijd het ideale uitgangspunt voor uw vakantie.

Oostzee

De Oostzee is een intercontinentale ondiepe binnenzee, die grenst aan het Noord-Atlantische gebied; wordt ook wel Baltische zee genoemd, naar de Baltische landrug die zich van Stettin tot Reval aan de Finse zeeboezem uitstrekt. De Oostzee heeft een oppervlakte van 440.000 km², een zoutgehalte van bijna 1,5 % en centraal een diepte van 52 m. De Oostzee staat via de waterwegen Öresund, Grosser Belt, Kleiner Belt, Kattegat, Skagerrak en het Nord-Ostseekanaal in verbinding met de Noordzee.

In tegenstelling tot de Noordzee kent de Oostzee geen eb en vloed en bevriest daardoor makkelijk. Ook qua stormen is de Oostzee betrekkelijk rustig. De Duitse Oostzee-kust strekt zich uit van Flensburg tot de Pommersche Baai. De kust bestaat uit vlak aflopende zandstranden, oorspronkelijke steile kusten, baaien en diepe zeeinhammen die altijd diep in het vaste land insnijden: Flensburger zeeinhammen, Eckernförder baai, Kieler baai en Lübecker baai.