Burg Eltz ontdekken: Een reis door de Middeleeuwen

Een magisch kasteel bij de Moezel

Beleef een reis door de Middeleeuwen bij het imposante kasteel Eltz. Burg Eltz (in het Duits) of Eltz Castle (in het Engels) in de Moezelwijnstreek is een van de vele betoverende kastelen die je in Duitsland zult vinden. Er is gewoon iets unieks en magisch aan. 

Burg Eltz is waarschijnlijk een van de best bewaarde kastelen in zijn soort ter wereld. Het ligt diep in het  bos verborgen en staat bovenop een rots van 70 meter hoog. Voor anderen is de burcht juist bijzonder omdat deze nog zo intact is. Het heeft een intrigerende geschiedenis, en is nooit vernietigd of veroverd. Het is een authentiek middeleeuws kasteel en geen geromantiseerde replica uit de negentiende eeuw.

Burg Eltz ontdekken

 

De geschiedenis van Burg Eltz

Dezelfde familie heeft het kasteel al meer dan 850 jaar in hun bezit. Het is particulier eigendom van  Dr. Karl Graf von und zu Eltz, de huidige erfgenaam van deze adellijke familie. De bouw van het kasteel begon in de 12e eeuw. In de jaren daarna is er veel aangebouwd. Het kasteel heeft drie delen en was oorspronkelijk gebouwd om drie takken van de familie in onder te brengen. Er zijn meer dan 100 kamers in het kasteel voor familieleden, personeel en gasten. Tegenwoordig zijn er twee van die drie delen open voor het publiek. Het derde deel is overgebleven voor privégebruik.

In die tijd werden veel kastelen in het Rijngebied verwoest. Maar Eltz is een van de slechts drie kastelen op de linkeroever van de Rijn die door de eeuwen heen niet is verwoest. 

 

Omgeving van Burg Eltz in Duitsland

Burg Eltz ligt in Wierchem, Je bezoek aan het kasteel is gemakkelijk te combineren met een dagje Cochem. Op 30 kilometer afstand ligt ook het stadje Koblenz. Wanneer je de traditionele wandeling prefereert loop je vanuit het stadje Moselkern naar het kasteel. Volg gewoon het gemarkeerde pad 'Burg Eltz' vanaf het station.

Kasteel Eltz ligt vrij geïsoleerd via vallei Elzbach. Het ligt diep in het bos, weg van de samenleving, boven op een rots van 75 meter hoog, omringd door niets anders dan bos. 

Je kunt een kleine tocht over het terrein rond het kasteel maken om een ​​nieuw perspectief op het kasteel te krijgen. Door over sommige heuvels te klimmen bekijk je het kasteel vanuit een geheel nieuw perspectief.

 

Pendelbus of wandeling?

Zodra je op de parkeerplaats aankomt, moet je €2 betalen om te parkeren. Vanaf de parking heb je twee opties om burg Eltz te bereiken: met de pendelbus of via een wandeling.

De shuttlebus kost €2 enkele reis en brengt je in ongeveer 10 minuten naar de hoofdpoort van het kasteel.  Deze rijdt alleen wanneer het kasteel open en dus niet in de wintermaanden. Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling van 600 meter naar de voet van het kasteel. Wanneer je de wandelroute neemt, bereik je het kasteel in 20 minuten.

Het pad is onverhard en af en toe smal en stijl. Goede wandelschoenen of sneakers zijn geen overbodige luxe. Op sandalen of schoenen met hoge hakken wordt de wandeling wat pittiger. Ook met een kinderwagen wordt het lastig, maar niet onmogelijk. Tijdens de wandeling wordt je getrakteerd op prachtige fotomomenten en zie je Burg Eltz al vanaf een afstandje om de hoek verschijnen.

 

Openingstijden

Het romantische, middeleeuwse Burg Eltz-kasteel in de buurt van Koblenz in Duitsland is dagelijks geopend tijdens het zomerseizoen. Het kasteel is tijdens dat seizoen dagelijks geopend van 09:30 tot 17:30 uur. De kostprijs van een rondleiding / entree is €9 voor een volwassene en €6.5 euro per kind wanneer je de binnenkant graag wilt zien. Ga je met een groep dan betaal je maar €8 per volwassene.

 

Rondleiding met gids

Wanneer alleen de aanblik van burg Eltz niet voldoende is, kun je ervoor kiezen om een rondleiding te nemen. In zo’n rondleiding van 40 minuten wordt je begeleid door de openbare ruimtes. Je kunt hierbij kiezen tussen verschillende talen, waaronder ook Engelse, Franse en Nederlandse tours op bepaalde tijden. Ze kunnen niet altijd garanderen wanneer de volgende Engelstalige tour zal plaatsvinden. Het lijkt erop dat ze alleen beginnen als er genoeg interesse is. De wachttijd is maximaal 30 minuten.

Je wandelt door de kamers in het kasteel en krijgt enkele interessante feiten tijdens de rondleiding te horen. Bekijk de middeleeuwse keuken, de imposante ridderzaal of de schatkamer in de keldergewelven. Elk ingericht met antiek meubilair, talloze kunstvoorwerpen, prachtig bewaard gebleven familiestukken en foto’s.  

In totaal ben je voor een bezoek aan het kasteel, inclusief rondleiding, bezoek aan de schatkamer en een kleine versnapering, 2,5 uur kwijt. Hierbij moet je de tijd vanaf de parking nog bij optellen. 

 

Overnachten in de buurt

Mocht je alle drukte voor willen zijn, kun je vanaf je vakantiehuis in Rijnland-Pals vroeg vertrekken naar het kasteel. Rond 09:00 uur is het namelijk nog erg rustig. Probeer de burcht te vermijden tussen 12:00 uur en 15:00 uur, want dan is het het drukst. Met een vakantiehuis in de buurt van Burg Eltz heb je voldoende tijd om de omgeving te verkennen, en kunt je zelf meerdere wandelroutes proberen die je naar het kasteel leiden.

 

Geschreven door: Natascha Bauwens

Bekijk onze vakantiehuizen in 19 landen