Bezienswaardigheden in Frankrijk

Niet te missen bezienswaardigheden in Frankrijk

Het lijkt onbegonnen werk om een complete lijst op te stellen van niet te missen bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Frankrijk. Waarschijnlijk doe je dan ook veel bezienswaardigheden te kort die zeer de moeite waard zijn, maar niet de bekendheid genieten bij de massa. Voor elk wat wils geldt zeker in Frankrijk en als je nu vakantie viert met gezin, een vakantie met hond of er met een vriendengroep op uitgaat, je zult zeker de bezienswaardigheden uitzoeken die bij het gezelschap passen. Wij hebben hieronder een aantal klassieke bezienswaardigheden geselecteerd die vrijwel bij iedereen in de smaak zullen vallen: De Mont-Saint-Michel in het Noordwesten, Pont d’Avignon in het Zuidoosten, Eurodisney in het Noorden en Lourdes in het Zuiden, over het hele land verspreidt dus.

 

1) Lourdes

In het zuiden van Frankrijk, vlak onder de bekende plaats Pau, ligt de grootste katholieke bedevaartplaats van het land, Lourdes. Sinds het Franse meisje Bernadette Soubirous halverwege de 19e eeuw Maria zag verschijnen komen hier jaarlijks miljoenen mensen uit de hele wereld naar toe om de Mariagrot te bezoeken. Bij de grot zijn daarna nog meerdere kapellen en basilieken gebouwd. Deze bezienswaardigheid is zeker een aanrader als dagje uit als je in een vakantiehuis bij Lourdes of in de regio zit. Ook als je niet gelovig bent is dit een uitstapje dat je je zeker zult blijven herinneren.

 

2) Kasteel van Versailles

Ben je op vakantie in Frankrijk, dan moet het al raar lopen als je niet ergens een kasteel kunt bezoeken. Er liggen er meer dan 500 over het land verspreidt. De meeste liggen in het Loiregebied. Lang de rivier de Loire, die ontspringt in de Ardeche en ruim 1000 kilometer verder uitmondt aan de kust in de Atlantische Oceaan, liggen zo’n 140 kastelen. Het kasteel van Chambord (Werelderfgoedlijst UNESCO) is het beroemdste kasteel aan de Loire, met maar liefst 365 torens.

Het beroemdste kasteel van Frankrijk, ook dat ook op de UNESCO lijst staat, is het Kasteel van Versailles, nabij de Franse hoofdstad Parijs. Dit is één van de drukste bezienswaardigheden van het land. Om lange wachtrijen te voorkomen zal je zeker in het hoogseizoen het vakantiehuis al vroeg in de ochtend moeten verlaten voor een uitstapje naar Versailles.

Bezienswaardighedenin Frankrijk, het Kasteel van Versailles

 

3) Pont d’Avignon

Opnieuw een bezienswaardigheid va de Werelderfgoedlijst van de UNESCO: de Pont d’Avignon.

Deze in liedjes beschreven brug was in de Middeleeuwen de plek waar pelgrims richting Italië en Spanje langskwamen. Avignon ligt in het departement Vaucluse, in het zuiden van Frankrijk, midden boven Marseille en Montpellier en niet ver verwijderd van de A7, de zogenaamde Route du Soleil. Als u in een vakantiehuis in de Vaucluse zit is het bezoeken van de Pont d’Avignon zeker een aanrader voor een dagje uit, maar ook als u op doorreis bent krijgt u dus de kans om zonder ver om te hoeven rijden deze wereldberoemde brug te aanschouwen.

 

4) Mont-Saint-Michel

Voor de kust van Bretagne ligt het eiland Mont –Saint-Michel. Vier je vakantie in een vakantiehuis aan zee in Bretagne, dan kom je er bijna niet onderuit om dit UNESCO Werelerfgoed te aanschouwen. De Mont-Saint-Michel ligt op ongeveer één kilometer uit de kust. Bij eb kun je het eiland ook te voet bereiken. Als het vloed is dan kun je de verhoogde weg volgen die naar het eiland loopt. Vergeet uiteraard niet om de abdij van het eiland te bekijken, bij avond is deze ook nog eens prachtig verlicht. Mont-Saint-Michel is dus niet alleen een uitstapje voor overdag.

Mont st Michel

 

5) Disneyland Parijs

Onder de naam Eurodisney opende dit park in 1992 zijn deuren. Het park, op zo’n 50 kilometer van het centrum van Parijs, is intussen uitgegroeid tot het drukstbezochte pretpark van Europa. Iedere dag wordt er een parade gehouden in de ‘Main Street USA’. Je kunt in of in de buurt van het park overnachten en er een aantal dagen verblijven. Ook is het natuurlijk een topattractie voor een uitstapje vanuit een vakantiehuis in de regio Parijs. Ook veel toeristen combineren een bezoek aan het park met een aantal dagen in de hoofdstad zelf, bijvoorbeeld vanuit een vakantieappartement in hartje Parijs.

 

6) Canal du Midi, een indrukwekkend kanaal in Zuid-Frankrijk

Wanneer je in het zuiden van Frankrijk bent, in Languedoc-Roussillon of Midi-Pyrénées, neem je dan eens een brug over de Canal du Midi. Op de Canal du Midi zijn vele boten onderweg. De boten mogen vanwege de aanwezige bochten en sluizen maximaal 30 meter lang zijn. Het is bijna niet voor te stellen dat over de totale lengte van het kanaal meer dan 8.000 boten achter elkaar kunnen varen, zonder elkaar in de weg te staan. Dit idee moet in het jaar 1666 overweldigend zijn geweest, toen een man de koning overtuigde om dit kanaal te graven. In de 17de eeuw bestonden nog geen elektriciteit en gemotoriseerde graafmachines. De visionaire ingenieur Pierre-Paul Riquet kon het niet langer aanzien dat de machtige Franse handelsschepen volledig om Spanje en Portugal heen moesten varen. De schepen maakten een omweg van meerdere weken op gevaarlijke wateren om handelswaar en passagiers naar het noorden te vervoeren. Om die reden werd dit project, een kanaal dat het hele land doorkruist, uiteindelijk met succes gerealiseerd.

Tegenwoordig is het kanaal niet meer relevant voor de handel en zijn er hoofdzakelijk woon- en plezierboten te vinden. De tijden zijn enorm veranderd, maar toch is er nog iets dat aan het verleden doet denken. Bij de sluizen van Canal du Midi zijn nog altijd de huizen van de sluiswachters te vinden. De sluiswachters helpen de aanwezige boten nog steeds op weg door de sluizen.

 

7) Golf van Porto, een schitterende baai aan de kust van Corsica

De kliffen aan de Golf van Porto vallen op doordat er eucalyptus te vinden is. De Fransen geven het eiland Corsica ook wel de bijnaam l'Île de Beauté, het eiland der schoonheid. Op Corsica is alles net wat authentieker en ongerepter. De aanwezige planten en rotsen op Corsica creëren een ruig uiterlijk. Op het eiland vind je wilde zwijnen die zich graag voeden met kruiden en kastanjes, die zij in de natuur vinden. Zodra je het indrukwekkende uitzicht op de Golf van Porto heeft bewonderd, kun je een prachtige wandeling maken op de geliefde wandelroute GR20. De GR20 is een indrukwekkende wandelroute, waarvan het mooiste deel in het binnenland van Porto ligt. De wandelroute loopt langs de Monte Cinto, met een hoogte van 2.706 meter de hoogste berg van Corsica. Vanuit de top van de berg kun je wederom de Golf van Porto bezichtigen. Bij helder weer heb je een adembenemend uitzicht over het hele eiland. 

 

8) Albi, de rode stad

Reis vanuit de Canal du Midi naar het noorden, voorbij Toulouse naar Albi, de rode stad. Albi is de geboorteplaats van de beroemde kunstschilder Henri de Toulouse-Lautrec. Bekijk zijn werken in het naar hem vernoemde museum in het Palais de la Berbie. Deze prachtige stad is gelegen aan de Tarn, een rivier die van het Centraal Massief naar de Garonne stroomt. In Albi zijn diverse winkels en restaurants te vinden. De stad kenmerkt zich door de imposante Kathedraal Sainte-Cécile, een reusachtig bakstenen bouwwerk. Bij aankomst in de stad bewonder je de Pont Neuf, de kerk Saint-Salvy en het klooster, dat tijdens warme dagen aangename schaduw biedt. De bisschoppelijke bouwwerken en de vele authentieke huizen beschikken over een rode kleur. Maak een wandeling langs sfeervolle straten, die het verleden doen herleven. Wissel het bezichtigen van de rode gebouwen af met het uitzicht op de rivier. Proef van smaakvolle lokale gerechten zoals ‚pot au feu à l’albigeoise‘, een stoofpot met worst en gedroogde bonen of de ‘gimblettes d’Albi’, ronde koeken met een verfrissende citroensmaak.