Mooiste dorpen in Frankrijk met historisch monument

Het label 'mooiste dorpen van Frankrijk' wordt alleen aan landelijke dorpen verstrekt, die minstens twee beschermde historische monumenten bezitten. Het steunt met zijn initiatieven het behoud van historische monumenten en is tegelijkertijd een keurmerk voor cultureel erfgoed in Frankrijk. Wij presenteren graag een aantal van de in totaal 156 mooiste dorpen. Met een vakantiehuis in Frankrijk wordt op avontuur wel heel gemakkelijk.

 

De Elzas

In de Elzas bevinden zich veel kleine wijndorpen, gevuld met leuke vakwerkhuizen. Hier wordt al vele generaties lang wijn geproduceerd. In de Elzas liggen een aantal mooie dorpen van Frankrijk.

Eguisheim

Eguisheim, een kleine plaats dat ook de bakermat van de wijngaarden van de Elzas wordt genoemd, houdt de geschiedenis in ere. Hier worden rondleidingen door de wijngaarden gegeven en in juli en augustus vinden hier regionale themaweken plaats. Geniet van de bruisende sfeer in de gemoedelijke restaurants of tijdens de wijnfeesten. Het dorp is in een cirkel rond het marktplein opgebouwd. Wanneer je door de pittoreske straatjes wandelt, kun je de vakwerkhuizen bewonderen. Een speciaal kenmerk van Eguisheim zijn de bloemdecoraties, die de gevels en fonteinen sieren. Ook daarvoor heeft het dorp nationale en internationale onderscheidingen ontvangen.

Riquewihr

Een andere bijzondere plaats in de Elzas is Riquewihr, een middeleeuwse nederzetting die op een opmerkelijke manier is ontstaan. Een wandeling door de straatjes van Riquewihr is als een bezoek aan een openluchtmuseum. In de omgeving van dit bezienswaardige dorp vind je een groot aantal interessante musea en dierenparken. In het attractiepark rond het boek 'De Kleine Prins' kun je een ruimtereis maken. 

 

De Provence

Wij weten dat de Provence een zeer geliefde vakantiebestemming is. Ook in de Provence zijn er een aantal mooie dorpen in Frankrijk te vinden.

Gordes

Een echte highlight in de Provence is de plaats Gordes, gelegen op een rots in natuurpark Luberon. De kerk en het kasteel zijn prachtig op de berg gelegen en bieden een mooi uitzicht op het dal van de rivier Coulon. Het kleine kunstenaarsdorp, waar Marc Chagall heeft gewoond, is dankzij de bijzondere ligging en de smalle straatjes met hoge huizen een populaire bestemming.

Ménerbes

De kleine bergdorpen zijn zeker een bezoek waard. Veel van deze kleine nederzettingen zijn rond een kerk of burcht opgebouwd. Zo ook het dorp Ménerbes, dat op een smalle bergtop is gelegen. Dit is een indrukwekkend dorp met huizen uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Wanneer je op de langgerekte straten wandelt, is tussen de gevels met kleurrijke luikjes aan beide zijden steeds het prachtige landschap van Luberon zichtbaar.

Venasque

In Venasque, één van de oudste dorpen van de Provence, zijn kersen een delicatesse. In de periode van de kersenbloesem in de lente tot de oogst in juli geniet je hier van een bijzondere sfeer. Venasque is strategisch gelegen op een rots, die aan drie zijden steil naar beneden loopt.