Banon kaas uit Alpes-de-haute-Provence

Middeleeuwse kaas

Franse kaas is een wereldberoemde specialiteit en van de meer dan 1.000 verschillende soorten hebben sommige een lange geschiedenis. Het recept voor de Banon kaas is bijvoorbeeld nauwelijks veranderd sinds de 13e eeuw. Als je overnacht in Alpes-de-Haute-Provence, zul je grazende Rove geiten met hun gebogen hoorns tegenkomen in een natuurrijk landschap. Ze spelen een essentiële rol bij de productie van de delicatesse, die de naam draagt van het dorp waarvan het afkomstig is en waaraan het zijn bekendheid te danken heeft: Banon.

Banon kaas

 

Hoe is de Banon kaas ontstaan?

De geitenmelkkaas is ontstaan door de behoefte om het te bewaren voor de winter, wanneer er geen verse geitenmelk is. Volgens de legende genoten ook Romeinse keizers van deze kaas. Voor dit doel drenkten slimme herders en boeren de nauwelijks oude kaas in cognac. Daarna wikkelden ze het in met kastanjebladeren die ze vastmaakten met bast-snaren. Zo werd de kaas beschermd tegen de lucht en dus ook tegen schimmel. Ze bleven  bewaard door tannines, de chemische verbindingen van de bladeren, voor de winter. Tot op de dag van vandaag worden de bladeren van de tamme kastanjes verzameld in de herfst wanneer ze van de bomen vallen. Na rijping en een korte onderdompeling in de brandewijn wordt elke kaas individueel verpakt en ingebonden.

 

Minimale productie

Bezoek in mei het traditionele kaasfeest of de lokale kaasboer voor een stukje Banon. Deze ronde traktatie wordt alleen in lage aantallen geproduceerd, waardoor je deze kaas zelden buiten Frankrijk zult vinden. Een echte zeldzaamheid is ook de Rove geitenkaas, die nauwelijks wordt geproduceerd. De Rove geit geeft slechts een paar liter rijke, aromatische melk per jaar. En dat terwijl de lijst van heerlijke kazen die van deze geitenmelk kan worden gemaakt lang is.

 

Andere Franse kazen die je moet proeven

Probeer de Pélardon of Brousse du Rove, een roomkaas die slechts kort wordt bedruppeld met azijn en verwarmd is. Dat is de reden dat waarom je het alleen kunt consumeren in de buurt van de productie. Als je een liefhebber van kaas bent, moet je de tijd nemen om deze regionale specialiteiten in je vakantiehuis in Frankrijk te proeven en de herinnering aan de unieke smaken mee naar huis te nemen. Als je deze herinnering langer wilt vasthouden, kun je altijd een paar traditionele kazen mee naar huis nemen.