De mooiste lavendelvelden en routes in de Provence

De bijzondere lavendel van de Provence

Elke zomer lokken de lavendelvelden in de Provence honderdduizenden bezoekers naar Frankrijk. Wanneer je op vakantie gaat in een vakantiehuis in de Provence, kies dan voor een van de "lavendelrondleidingen" en geniet van dit speciale natuurspektakel.

Waar wordt deze lavendel voor gebruikt?

Traditionele familieboerderijen groeien en oogsten de beroemde lavendel van Frankrijk. Leer meer over deze tak van landbouw tijdens je verblijf in de Provence. De blauw-violette lavendelbloemen zijn zeer veelzijdig, ze dienen als sachets en worden verwerkt tot zepen en badproducten. Probeer ook de zeldzame lavendelhoning. Lavendelolie dient daarnaast als basis van veel parfums. Ongeveer 130-140 kilogram bloemen is nodig om 1 liter essence te krijgen. Op de markten ontdek je vanzelf nog meer creaties en ideeën.

Lavendelveld in de Provence

 

De bloeitijd van lavendel

Om de lavendelvelden in bloei te zien, moet je je bezoek goed timen. Lavendel bloeit namelijk in de Provence maar een paar maanden, meestal van half juni tot half augustus. Al verschilt het per streek wanneer dit paarse bloemetje bloeit.

  • Verdon tot Haut Provence: midden juni - juli
  • Drôme tot Haut-Vaucluse: midden juni - eind juli
  • Luberon tot Lure: begin juli - midden augustus
  • Ventoux-Lure-Luberon: begin juli - eind augustus
lavendelvelden

 

6 mooiste lavendelvelden in de Provence

De mooiste lavendelvelden vind je in de Provence, maar dan is het wel zo handig om te weten waar je deze kunt vinden. Hierdoor kun jij je eigen lavendel route samenstellen.

1) Drôme

Ook in het noorden van de Provence vind je lavendelvelden. Ze zitten verscholen tussen de heuvels en de velden zijn wat kleiner dan je gewend bent, dus misschien moet je even goed zoeken.

2) Valréas

In Valréas is er in het eerste weekend van augustus de bekende lavendelparade!

3) Valensole en in Sault

Met de lavendelkleurige bloei verbind je je vooral met de Provence in het zuidoosten van Frankrijk . Boek hier een vakantieappartement in Frankrijk en ontdek de wandelpaden in de bergen, op het plateau de Valensole en in Sault. Spectaculaire zonsondergangen boven de lavendelvelden zorgen voor een adembenemend kleurenspel. Tussen juni en augustus, over de eindeloze velden aan de voet van de Mont Ventoux en in de Pays d'Apt, zweeft een betoverende, heerlijke geur. De lavendelvelden contrasteren perfect met de zonnebloemen. Ook het stadje Valensole zelf is supermooi en je kunt er overal lavendelproducten kopen.

4) Coustellet

Bezoek het lavendelmuseum in het dorp Coustellet in de Provence.

5) Albion

iets minder bekend mischien zijn de lavendelvelden bij plateau d’Albion.

6) Lubéron

Lubéron is het gebied rond Bonnieux, Apt en Roussillon. Hier vind je ook genoeg mooie lavendelvelden. Door de handige fietspaden is het plaatsje ideaal om met de fiets te verkennen.

Lavendelvelden in Frankrijk

 

De bekendste lavendelroutes

De noordelijkste lavendelroute ligt in de vallei van de Drôme en slingert zich van Crest naar Rosans door de bergen Vercors en Diois. In Saint-André-de-Rosans vinden lavendelfeesten plaats in het weekend in augustus.

De route tussen Montélimar in het departement Drôme in de regio Rhône-Alpes en Nyons voert je door lavendelvelden en wijngaarden. Terwijl je via deze route reist, kunt je tijdens je vakantie stoppen in het kunstenaarsdorp Le Poët-Laval, cosmeticafabrikant Durance Grignan en het renaissancekasteel in Grignan bezoeken.