Bezienswaardigheden in Nice

De mooiste bezienswaardigheden ontdek je of in de directe omgeving.

 

1. Markten

De groenten- en bloemenmarkt op de fotogenieke Cours Saleya is wereldberoemd. Sfeer en faam zie je wel terug in de prijzen, zowel van de oude Ricard-kannetjes op maandag (als er een brocante is) als van de gekonfijte vruchten de rest van de week. Het is de toegangsprijs voor een gelukkig makende plek. Bezoek ook de dagelijkse marché du Libération, de ochtendmarkt rond Boulevard Joseph met z’n hoge, luxe huizen. De omringende terrassen zitten vol, maar (nog) niet met toeristen. Hier voel je het echte Nice. Daarnaast neem je je gekochte groente en fruit mee naar je eigen vakantiehuis in Nice en bereidt je daar je authentieke maaltijd.

Markt in Nice

 

2. De hippe havenwijk

Nice was tot vijftien jaar geleden de stad waar vooral zon aanbiddende gepensioneerden zich thuis voelden. Maar tegenwoordig is de helft van de bevolking jonger dan veertig jaar en dat merk je. Langzamerhand waaien er trends over uit Marseille, Parijs en de rest van de wereld. En dan vooral naar de wijk achter de haven, ook wel de Rive Gauche van Nice genoemd waar elke maand nieuwe restaurants en hippe cafés geopend worden. Loop eens binnen bij bijvoorbeeld Joya Lifestore een concept store/restaurant/ boutique/espace de co-working waar je alles kunt kopen wat je ziet, dus ook het bord waarvan je eet.

 

3. Middeleeuws centrum en Rue droite

In het middeleeuwse centrum verdringen toeristen zich in een paar straatjes met nepkrekels, lavendelzakjes, goedkoop leer en te dure salades Niçoise. Maar buiten het toeristische deel hoor je het gekoerd van de duiven en je eigen voetstappen. Er is veel moois te ontdekken in de schaduw van de gele en oranje huizen waar het wasgoed hoog boven je te drogen wappert. Zoals in Rue droite: aparte winkels en galeries, een schitterende barokke kerk (Église du Gésu) en op nummer 15: Palais Lascaris –een familiehuis uit 1648 in oude staat hersteld waar je (gratis) op drie verdiepingen kunt zien hoe de rijke Niçois vroeger leefden. Een originele interieurwinkel is Baobab (10, Rue du Marché) en het lekkerste ijs (96 smaken!) eet je bij Fennochio op de beeldschone Place Rossetti.

Middeleeuws centrum van Nice

 

4. De keuken van Nice

Probeer eens de gerechten van Nice zoals daube (in rode wijn gesmoord vlees) ratatouille en petits farcis (met vlees gevulde groenten). Mijn tips: A Buteghinn’a (11, Rue du Marché). Ziet er simpel uit, maar Sophie, Evelyne et Marcelle koken geweldig en Acchiardo (38, Rue Droite). Geopend door oma in 1927, lange tafels, geweldige sfeer. Andere favoriet: L’École de Nice (16, Rue de la Buffa). Fantastisch! Klassiek Frans en Niçois van een Japanse chef.

 

5. Promenade des Anglais

Parijs heeft de Champs-Elysées, Rio de Janeiro de Copacabana en Nice de 7 kilometer lange Promenade des Anglais. Op verschillende banen wordt gefietst, gejogd, gestept, gerollerbladed, geskated en geflaneerd. Ieder zijn eigen snelheid. Bekijk ‘de Prom’ eens van bovenaf met cocktails op het dakterras van hôtel Meridien samen met de Niçois die hier een apéro drinken na het werk.

Promenade des Anglais

 

6. Musea

Na Parijs heeft de Côte d’Azur de meeste musea van Frankrijk, waarvan er veertien in Nice te vinden zijn. De meest populaire zijn het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain (MAMAC), Chagall en Matisse. Er is een voordelige Museumpas voor 10 euro te koop (24 uur geldig) en 20 euro (week geldig).

 

7. Parque de la Colline du Château

Nice is druk, maar rond ‘het Château’ hoor je krekels en vogels. Een eigenaardige naam voor een plek waar geen kasteel te bekennen is, maar ooit stond het er voordat Lodewijk XIV het vernietigde in 1706. Het is de heuvel die boven de oude stad uitsteekt. Met wandelpaden, een waterval, ruïnes, een mooie speeltuin, grasvelden, twee sympathieke cafeetjes (met crêpes). En rust dus. Behalve in het weekend als de Niçois hier komen voetballen, picknicken, yogaën en zwaardvechten. Te bereiken via een lift (Rue de Ponchettes) of een kwartiertje klimmen vanuit Rue Rossetti. En dan heb je het mooiste uitzicht over de stad (en aan de andere kant de Alpen).

I love Nice beeld