Typische Franse gerechten: Ode aan de Franse keuken

Proeven van  de Franse keuken

Een typisch Frans ontbijt bestaat tegenwoordig niet meer alleen uit stokbroden en croissants. De croissant komt oorspronkelijk trouwens uit Oostenrijk. Natuurlijk is het stokbrood niet meer weg te denken. Bij iedere maaltijd wordt deze eenvoudige delicatesse aangeboden, maar in Frankrijk kun je proeven van nog veel meer soorten brood en banket. Je kunt van typische Franse gerechten proeven in een restaurant, of gewoon in je eigen vakantiehuis.

Croissant is een typisch Frans gerecht

 

Trots op het vakwerk

Er zijn bijna net zo veel specialiteiten als bakkerijen in Frankrijk. Iedere bakker is trots op zijn eigen specialiteit. In Frankrijk worden regelmatig competities georganiseerd. In 2015 werd in Parijs het stokbrood van een Senegalese bakker voor de tweede keer als het beste ter wereld gekozen. Volgens de legende bepaalde Napoleon de lange vorm van het stokbrood, zodat deze beter in de broekzak van zijn soldaten zou passen.

 

9 verschillende lekkernijen uit Frankrijk

De Franse keuken is bekend onder de Nederlanders. Vaak heb je alleen niet door dat je een traditioneel typisch Frans gerecht aan het eten bent. Thuis, maar ook zeker tijdens je vakantie, is het dan wel eens leuk om zelf in de keuken dit eten eens te proberen maken. Dat experimenteren kan je het beste in Frankrijk zelf doen, waarbij je omgeven wordt door allerlei natuurlijke ingrediënten. 

1) Brood en banket

Overal in Frankrijk is vers gebakken brood en banket te vinden. Bijna ieder dorp beschikt over minstens één bakkerij. In dorpen waar geen bakkerij gevestigd is rijdt vaak dagelijks een bezorgwagen voorbij. Probeer tijdens je vakantie in Frankrijk eens een éclair, gevuld met banketbakkersroom, een legendarische macaron, een luchtig koekje met amandelen of een Bretonse galette.

Clafoutis

Clafoutis is een stuk gebak die wordt gemaakt van kersen en een beslag van eieren, melk, bloem en suiker. Maak het dessert af met een bolletje ijs. Serveer het warm en genieten maar!

Madeleine

Probeer ook een typische madeleine. Deze zijn echt heerlijk bij de koffie of thee. Bij de Franse keuken denk je meestal aan moeilijke gerechten, maar dat is bij dit gebakje niet het geval. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken. Je hebt alleen de juiste bakvorm nodig. 

Madeleine

2) Vol-au-vent

De geschiedenis van het Franse banket is vaak al uit de naam te herleiden. Een vol-au-vent, een pasteitje van bladerdeeg dat meestal met ragout wordt gevuld, wordt zo genoemd omdat een bekende Franse bakker per ongeluk bladerdeeg in plaats van ander deeg heeft gebruikt. Toen de bakker het platte deeg zag rijzen, zou hij ‚il vole au vent’ hebben geroepen. 

3) La Fougasse, een typisch brood uit de Provence

Misschien heb je geluk en beschikt de vakantiewoning in Frankrijk nog over een traditionele broodoven, maar je kunt voor dit recept natuurlijk ook een moderne oven gebruiken voor dit typische Franse gerecht. Probeer dit recept voor een authentieke sfeer en een heerlijke geur.

Dit heb je nodig: 15 gram bakkersgist, 750 gram bloem, 250 gram zwarte en groene olijven, Olijfolie en Zout

  • Meng het bakkersgist met een beetje warm water en voeg daarna de bloem en het zout toe. Voeg vervolgens 6 eetlepels olijfolie toe en kneed het deeg tot een zachte en egale structuur, zodat het niet meer aan het werkblad blijft kleven. Hak de olijven fijn en meng deze met het deeg. Je kunt ook verse kruiden, kaas en ham door het deeg mengen. Maak van het deeg een bol en dek deze af met een handdoek, zodat deze een uur kan rijzen.
  • Verdeel het deeg in zes stukken. Maak van deze zes stukken platte ovale vormen. Maak met een mes enkele inkepingen in het deeg en strooi er een beetje zout en bloem over. Leg de ovale vormen op een ingevette bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op circa 200 °C.
  • Besprenkel het deeg met olijfolie en bak het brood in circa 15 minuten.

Dit brood is een heerlijk voorgerecht met een frisse salade en een goede Franse wijn.

4) Ratatouille

Ratatouille is een gerecht die je wel heel het jaar door kunt eten. Met de mengeling van verschillende groenten, zoals aubergine, courgette, rode paprika en uit lijkt het gerecht niet zo bijzonder. Echter kun je er ontzettend goed mee variëren en met de juiste kruiden is het een heerlijk gerecht.

5) Croque-Monsieur

Een van mijn persoonlijke favorieten bij de lunch is de croque-monsieur. Deze tosti van ham en kaas wordt afgemaakt met een spiegeleitje. Naas de croque-monsieur is er ook de croque-madam. Deze wordt geserveerd met wat bechamelsaus. 

6) Quiche Lorraine

Quiche Lorraine is een hartige taart met prei en spekjes. Deze traditionele quiche is heel gemakkelijk zelf te maken. Dat is natuurlijk veel leuker en lekkerder dan het ergens buiten je vakantiehuis te bestellen in een restaurant. Het is een ideaal frans gerecht voor het diner of een snelle lunch.

Quiche Lorraine

7) Franse uiensoep

Je houdt ervan of niet: de Franse uiensoep. Het geheim van een goede uiensoep is de ui heel langzaam en lang te bakken. Die karamelisatie maakt de soep zo lekker! Je hebt dus wel wat geduld nodig als je die thuis klaarmaakt. Met een stukje oerbrood en wat kaascroutons lik je je vingers af!

8) Boeuf Borguignon

Zoals de naam al bijna impliceert komt dit gerecht uit de Franse Bourgogne-streek. Vroeger was het vooral een gerecht voor arme boeren, maar tegenwoordig is het een culinair gerecht in Frankrijk dat goed gewaardeerd wordt. Ook de Boeuf Borguignon is niet zo heel moeilijk om klaar te maken. Echter heb je hier wat tijd voor nodig, maar als het dan eindelijk klaar is... 

9) Coq au vin

Coq au vin, a.k.a. kip in (rode) wijnsaus, is een Frans bistrogerecht. De rode wijnsaus complimenteert de zachte stukjes kip, waardoor elke hap een nieuwe smaakexplosie is.

 

De auto van de bakker

Hoewel de Citroën 2CV in diverse landen liefdevol ‚eend‘ werd genoemd, was dit model toch meer dan een karakteristieke Franse auto. Onder de motorkop zaten baanbrekende technische onderdelen. Tegenwoordig is deze legendarische auto vervangen door nieuwere modellen, maar wordt deze door kenners en verzamelaars nog steeds zeer gewaardeerd. De 2CV werd gerealiseerd door de toenmalige vicepresident van Citroën, Pierre-Jules Boulanger, wat bakker betekent.