Wijnstreken in Frankrijk

Proef de cultuur

Frankrijk staat bekend om haar vele verschillende smaakvolle wijnen. Overal in het land vind je dan ook prachtige groene wijnvelden. Maar waar in Frankrijk vind je de grootste wijngebieden of waar wordt de lekkerste wijn geproduceerd? Ga op ontdekkingsreis in Frankrijk en proef de cultuur en de meest smaakvolle wijnen tijdens je vakantie. Dankzij ons grote aanbod zijn veel van onze vakantiehuizen nabij of zelfs in grote wijnvelden te vinden. De streek rondom Bordeaux is bijvoorbeeld erg populair om een vakantiehuis in Frankrijk te huren en de Bourgogne een culinaire sensatie om in te verblijven. Ontdek nu de grootste wijnstreken in Frankrijk en bepaal waar jij graag in een vakantiehuis wilt verblijven.

 

De 5 mooiste wijnstreken van Frankrijk

Over mooi valt te twisten en over smaak ook, maar zeker is wel dat Frankrijk een groot wijnland is en dat het onmogelijk is om als wijnliefhebber in dit land niet ergens een favoriete wijn tegen te komen. Binnen de wijnen wordt Frankrijk geclassificeerd onder de Oude Wereld. Door de komst van vele nieuwe wijnen is de associatie van Frankrijk als wijnland misschien enigszins naar de achtergrond verdwenen. Feit is wel dat de Franse wijnen nog steeds goed gedronken worden, al staat Frankrijk zowel bij de wijn-producerende landen als bij de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking nog maar net binnen de top 10. Toch zullen velen bij het boeken van een vakantiehuisje in Frankrijk al snel de gedachte hebben van een zonovergoten terras met een plateau kazen en een heerlijke fles Franse wijn, ergens aan de rand van het zwembad. 

Wijnproeverij in wijnstreken in Frankrijk

 

1) Bordeaux: bekende plaats en wijn aan de Franse kust

Vier je vakantie in een Franse vakantiehuis in Zuidwest-Frankrijk, dan ben je in de buurt van één van de meest prestigieuze wijngebieden ter wereld: Bordeaux. Gelegen aan de kust van de Atlantische Oceaan heerst hier een mild klimaat. Het wordt er in de zomer niet extreem heet en in de winter gaat de temperatuur zelden ver de min in. Door de ligging aan de rivieren Gironde, Garonne en Dordogne hebben de wijngaarden bovendien voldoende water in de buurt. Het landschap heeft geen steile hellingen en ruige landschappen en is daardoor vrij neutraal. De voornaamste wijnrassen zijn de Merlot en de Cabernet Sauvignon.

 

2) Vier je vakantie met Champagne

Wat is er mooier dan je vakantiehuis binnen te komen en dan eerst samen te drinken op de vakantie. In deze streek is natuurlijk niets toepasselijker dan het openknallen van een fles Champagne. Alleen wijnen uit dit gebied mogen officieel de naam Champagne dragen. Het is zeker aan te bevelen om tijdens je vakantie een route te rijden door deze prachtige streek van Frankrijk. Vergeet dan ook zeker niet om een Champagnehuis te bezoeken en laat de bubbels u smaken. Natuurlijk neem je ook een fles mee naar huis na je vakantie om dan met Oud & Nieuw met de smaak van echte Champagne nog eens terug te kunnen denken aan een geslaagde vakantie in Frankrijk!

 

3) Heerlijke Franse wijnen in de Bourgogne

In deze streek met een prachtige natuur en een heuvelachtig landschap vindt je bekende wijngaarden waarvan de Chablis wellicht de bekendste is. Midden in de Bourgogne ligt het natuurgebied de Morvan, het groene hart van de Bourgogne. In de Morvan kun je tijdens je vakantie allerlei sporten beoefenen zoals zeilen, kanoën, raften en paardrijden. Ook vind je in de Bourgogne veel kunst, bijvoorbeeld in de steden Nevers, Beaune en Dijon. Uit Dijon komt ook de Crème de Cassis, een bekend drankje van zwarte bessen. Eten en drinken neemt in deze regio een voorname plaats in. De uitdrukking ‘Leven als een Bourgondiër’ bestaat dan ook niet voor niets.

 

4) Vakantie in het de wijnstreek Rhône

De Rhône is qua oppervlakte en productie de op één na grootste wijnstreken in Frankrijk. Er worden hier voornamelijk rode wijnen geproduceerd. Slechts 10% is wit, mousserend of rosé. Zit je in een vakantiewoning in Frankrijk in deze regio, dan is het drinken van Franse wijnen, in dit geval de Rhône wijn, zeker aan te bevelen. Ze zijn lekker en bovendien in verhouding vaak goedkoop omdat er weinig transportkosten zijn. In de Rhônestreek worden 23 druiven verbouwd. Natuurlijk is de Rhône ook bekend om z’n rivier, waaraan de streek haar naam dankt. Met 812 kilometer lengte is deze rivier één van de grootste Europese waterleveranciers van de Middellandse Zee. De wijngebieden vind je voornamelijk in de Rhônevallei.

 

5) Wijnen aan de Middellandse Zee kust van de Languedoc-Roussillon

In het populaire vakantiegebied Languedoc-Roussillon vind je de grootste wijnstreek van Frankrijk. Het wijngebied is ongeveer even groot als de regio zelf. Het is een gebied met veel zon en weinig regen. Dit klimaat vormt samen met de schrale hellingen een ideaal klimaat voor het creëren van mooie wijnen. Of je nu in het binnenland verblijft of in een vakantiehuis aan de kust, je zult nooit ver af zijn van een wijnproeverij zodat je zelf de verrassende wijnen uit deze streek kunt proeven. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Corbières, de Malaepère, de Muscat de Frontignane Malepère of de Languedoc zelf.

 

Vind een vakantiehuis in Frankijk in een wijnstreek

Zoals je leest biedt Frankrijk vele prachtige wijnstreken, waarin je een vakantiehuis kunt huren. Dus waar wacht je nog op? Bekijk direct welke vakantiehuizen in Frankrijk beschikbaar zijn en boek jouw favoriete vakantiehuis in één van deze bijzondere wijngebieden, zonder boekingskosten.Wil je nog meer tips voor jouw vakantie in Frankrijk? Bekijk dan ook eens de 5 populairste vakantiebestemmingen in Frankrijk of huur één van onze vakantiehuizen met zwembad.