Vakantie in Zuid-IJsland

Het zuiden van IJsland wordt gedomineerd door gekloofde en met mos bedekte lavavelden. In het zuiden en zuidwesten gaan natuur en cultuur hand in hand. Het kost minder dan een uur om zich in twee totaal tegengestelde werelden te bewegen. Zelfs meerdere weken zijn niet voldoende om alles te kunnen ontdekken. Daarom vindt u een groot aanbod van expedities  met gids, het gebied kan echter ook met eigen auto worden bezocht. Er zijn dus voldoende activiteiten en genoeg mooie natuur om van een vakantie in een vakantiehuis in IJsland te genieten.

 

Ervaar de prachtige IJslandse natuur bij je vakantiehuis

De fascinerende kustlijn, de vogelrijkdom en de mogelijkheid zeehonden waar te nemen maken het zuidwesten van IJsland tot een waar pronkstuk, terwijl ook de hoofdstad Reykjavik niet ver verwijderd is. In wijde omtrek bevindt zich een grote diversiteiten aan geothermische activiteiten, zoals bijvoorbeeld de warmwaterbronnen in Krysuvík. Beroemd is de blauwe lagune, waar iedere bezoeker zeker moet gaan zwemmen. Zuid-IJsland biedt tevens vele andere attracties, bijvoorbeeld het "Gouden Kruis" en het nationale park Thingvellir. Hoogtepunten in het "Gouden Kruis" zijn de imposante waterval Gullfoss, de thermische Geysire - de fonteinen producerende hete bronnen, tevens naamgever van dit fenomeen - en de aanblik van de vulkaan Hekla.

Hete bronnen tijdens een vakantie in Zuid-IJsland

 

Ervaar de IJslandse eilanden

De Vestmannaeyjar-eilanden, gelegen voor de zuidkust van IJsland, kan men bereiken in drie uur met een veerpont of per vliegtuig (20 minuten met de lijnvlucht vanaf Reykjavik of in maar 6 vliegminuten vanaf de zuidkust). De eilanden zijn uitermate geschikt voor een dagtocht en zeer geliefd bij de vogelliefhebbers. Stokkseyri en Eyrarbakki zijn charmante plaatsen aan de zuidkust. Er staan goed onderhouden oude huizen, die u zeker gezien moet hebben. En vanuit Vík, een leuk haventje, vertrekken boten naar de beroemde rotspartij Dyrhólaey.

Zuid-IJsland kent een rijk cultureel erfgoed. Het begint in de tijd der sagen (Huis Stöng en expositieruimte over de Njáls Saga in Hvolsvöllur), omvat het tijdperk waaruit de bisschopszetel Skálholt stamt en eindigt met het volksmuseum in Skógar, in dit genre het omvangrijkste van IJsland.