De 5 magische dorpen van Cinque Terre

Cinque terre is een populaire vakantiebestemming ten noorden van Toscane. Cinque Terre bestaat uit vijf magische dorpen. De dorpen Manarola, Vernazza, Corniglia, Monterosse en Riomaggiore zijn iconisch voor Cinque Terre en worden door veel vakantiegangers bezocht. Je kent ze vast van de vele ansichtkaarten. De vijf dorpjes liggen aan de grillige kust van Ligurië.

Verdwaal in de steegjes en kleine straatjes van de dorpen van Cinque Terre, geniet van de uitkijkpunten en het bijbehorende prachtige uitzicht. Cinque Terre kan je in één dag bezoeken, want de dorpen liggen op nog geen twintig kilometer afstand van elkaar, van het eerste tot laatste dorp. Wil je echt genieten van de streek en niets overhaasten, dan is het een goed idee om in een vakantiehuis in Cinque Terre te overnachten.

Bezoek de kleurrijke dorpen van Cinque Terre en reis even met mij mee naar Manarola, Vernazza, Corniglia, Monterosse en Riomaggiore.

 

Van dorp naar dorp

Er zijn vier manieren om alle dorpjes te verkennen. Je kunt alle dorpen met een veerboot vanuit de haven bezoeken, de trein nemen vanaf het station, met de auto de dorpen bezoeken of wandelen via het historische wandelpaden langs de kust.

Met de auto

Bij sommige dorpen in Cinque Terre vind je een parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats moet je ongeveer 20 tot 30 minuten lopen tot je de haven bereikt met zijn geweldige uitzicht. Echter kan het er in de zomer enorm druk zijn, waardoor je geen parkeerplaats vindt. Daarom is het aan te raden om een trein te nemen tussen de dorpen.

Met de veerboot

De veerboot nemen is een van de normaalste zaken voor de bewoners van Cinque Terre. Anders dan in een trein geniet je op zo'n boot van het warme zonnetje op het bovendek. Het uitzicht is ook stukken mooier. De 16 veerboten varen de hele dag langs de verschillende havens van de dorpen, waar je gemakkelijk opstapt of uitstapt.

Met de trein

In het hoogseizoen heb je weinig kans op een parkeerplek en dan is een treinritje de ultieme manier om de dorpjes te verkennen. De treinstations liggen altijd aan de voet van het dorp, wat ook meteen betekent dat je meteen in het centrum bent als je uitstapt. De treinen gaan frequent en omdat de afstanden zo kort zijn ben je er zo.

Er rijden twee soorten treinen heen en weer: stoptreinen en sneltreinen. Zorg er dus voor dat je in een stoptrein gaat zitten. Je kunt kiezen tussen losse tickets of de Cinque Terre Card, waarvan die laatste alleen interessant is als je er meerdere dagen verblijft en van plan bent om vaak te reizen tussen de verschillende dorpjes. Het geeft je namelijk toegang tot één dag onbeperkt reizen met de trein en toegang tot de wandelpaden.

De reistijden voor de treinen zijn als volgt:

  • Monterosso naar Vernazza: 4 minuten reistijd
  • Vernazza naar Corniglia: 4 minuten reistijd
  • Corniglia naar Manarola: 5 minuten reistijd
  • Manarola naar Riomaggiore: 6 minuten reistijd

Of toch wandelen?

Het is een absolute aanrader om minstens één wandelroute te doen tussen de vijf dorpen. De trein rijdt eigenlijk alleen maar door tunnels, dus daar heb je niet echt een mooi uitzicht. Juist op de wandelpaden zie je pas het mooi de dorpen zijn.

Via dell’Amore is het populairste wandelpad en loopt tussen Riomaggiore en Manarola. Echter is dit romantische wandelpad vanaf 2011 gesloten door meerdere loszittende rotsblokken of een overstroomd pad. Af en toe gaat het pad open, maar dat staat nergens aangekondigd.  Het dalende pad tussen Monterosso en Vernazza is dan een geweldig alternatief. De Sientiero Azzuro begeleid je twee uur langs de mooie kust. Zorg wel dat je genoeg water meeneemt, want tussendoor kun je geen drinken kopen.

 

1) Monterosso al Mare

In het noorden van Cinque Terre vind je het dorp Monterosso al Mare. Het is meteen het grootste dorp van de vijf, waar restaurantjes en hotels je om de oren vliegen. Het strand is ook veel groter dan die van de andere vijf dorpjes. Monterosso bestaat uit twee delen: Monterosso al Mare en het oude centrum. Zo'n uitgestrekt dorp heeft vanzelfsprekend een historisch centrum waar je doorheen kunt struinen.

Het ziet er niet zo uit als een typische Cinque Terre dorpje. Veel toeristen komen hier voor het strand. Het is geen supermooi droomstrand, maar omdat er in de buurt weinig stranden zijn, is het hier best druk in de zomermaanden.

Monterosso ontdek je het best met een wandeling. Loop langs de verschillende winkels, de kerk van San Giovanni Battista, het oude kasteel, het kapucijnenklooster en de drie wachttorens uit de 16e eeuw.

Monterosso al Mare

 

2) Vernazza

Vernazza is mijn persoonlijk favoriet. Het is namelijk een van de mooiste dorpen van Cinque Terre! De huizen in dit dorp zijn in pasteltinten gekleurd, waardoor je meteen dat vakantiegevoel krijgt. Vanaf Monterosso bereik je Vernazza al in 4 minuten met de trein. Vanaf het station loop je door de hoofdstraat, Via Roma, naar de haven van het dorp. Bij de haven van Vernazza vind je een klein strandje, waar je in de zomer een boot kunt huren. 

De kerk op de foto hieronder heet Chiesa di Santa Margherita di Antiochia en stampt uit de 13e eeuw. Het bestaat uit een mengelmoes van stijlen, omdat er in de loop van de eeuwen veel stukken zijn bijgeplaatst.

Een mooi uitkijkpunt vind je op de heuvel waar het wandelpad van Monterosso begint of vanaf Castello dei Doria. Het kasteel vind je links in de hoofdstraat (net voor het haventje). Na veel trappen omhoog heb je ook hier een geweldig uitzicht. Het is absoluut de klim waard. Vanaf hier zie je ook de andere dorpen van Cinque Terre liggen, met name Monterosso.

Vernazza

 

3) Corniglia

Corniglia ligt in tegenstelling tot de andere dorpen niet direct aan de kust, maar bovenop een heuvel op ongeveer 100 meter boven de zeespiegel. Vanaf Corniglia zie je de andere dorpen van Cinque Terre liggen en de omringende wijngaarden. Corniglia is het enige dorp waarbij je niet meteen in het centrum staat als je uit de trein stapt. Nee, je moet eerst de Lardarina beklimmen. Dat is een grote stenen trap die bestaat uit 33 delen.

De gekleurde huizen van Corniglia liggen allemaal tegen de rotsige bergkam aan. Als je in het dorp rondloopt zie je die huisjes minder, waardoor je misschien minder gecharmeerd wordt door het dorp. Het is wel een van de rustigste dorpen, omdat veel bezoekers dit dorp overslaan door de ligging en vinden de klim van 382 treden het niet waard. Gelukkig gaat er ook een bus naar boven waar je voor €1 mee mag rijden.

Het strand Guvano ligt in de baai aan de voet van het dorp. Je wandelt er in een kleine 1,5 uur heen. Je moet echter wel betalen om over het pad te lopen, want het is onderdeel van het nationaal park.

Corniglia

 

4) Manarola

Manarola is een klein vissersdorp die, net als Corniglia, op een heuvel ligt. Manarola is een relatief rustig dorpje. Ook hier zie je in elke hoek een gekleurd huis staan. Via 'Via di Mezzo', de hoofdstraat in het dorp, kom je uit bij de zee. Hier kijk je uit over de Ligurische zee en het water dat tegen de rotsen aanspoelt bij de haven. De haven is klein, maar alsnog een kijkje waard. Een strand ga je hier niet vinden. Daarvoor ga je beter naar Monterosso al Mare of Vernazza.

Manarola is het meest romantische dorp. De kronkelende straatjes, overblijfselen van het oude fort, de vele knusse restaurants, de pastelkleurige huisjes met smalle straatjes en steegjes charmeren veel bezoekers. Geniet daarom met een glas plaatselijke witte wijn Sciacchetra van het prachtige uitzicht en je zult zien dat de klim niet voor niks is geweest.

Manarola

 

5) Riomaggiore

Riomaggiore ligt in het zuiden van Cinque Terre. De hoofdstad van Cinque Terre heeft een gemoedelijke vissershaven en een rotsstrandje. Op de platte rotsen van het strand kun je genieten van de zon. Voor je daar gaat liggen, moet je eerst een eindje lopen door de hoofdstraat van Riomaggiore die naar de haven loopt; de Via Colombo.

Riomaggiore is het pittoreske dorpje van de vijf. Het schattige vissersdorpje in de kleine haven moet je dan ook bezoeken. Je herkent de haven aan de bootjes op het droge, de visnetten, reddingsboeien aan de rotswand. De gekleurde huisjes maken het aanzicht ook een stuk vrolijker. Vanaf de haven kijk je meteen de trap op naar de hoofdstraat.

Riomaggiore

 

Bonus tip: de verborgen parel van Cinque Terre; Portovenere

Het schitterende dorpje Portovenere hoort officieel niet bij Cinque Terre. Toch noemen veel mensen die de verborgen zesde parel. Het is even mooi als de andere vijf dorpen en, nog leuker, het is een stuk minder toeristisch. Het uitgestrekte dorp heeft een idyllische haven en de gekleurde huizen vormen een lange rij langs het water. De boulevard loopt helemaal tot het enige plein in Portovenere; Piazza Lazzaro Spallanzani. Vanaf het plein bereik je meteen een andere promenade die je naar een zwart-witte kerk leidt. 

Vanaf Portovenere heb je ook de gelegenheid om een boottocht te maken van 40 minuten rond de eilandjes La Palmaria en Tint. Je vaart langs Portovenere, de mosselkwekerijen en de oude marmergroeven van La Palmaria

Portovenere

 

Wat is het mooiste dorp van Cinque Terre?

Het antwoord op deze vraag is echt persoonlijke smaak. Zo vinden de meesten Monterosso echt geweldig, terwijl ik die verre van uniek vind. Al is het strand wel een dikke plus waard. Elk dorpje heeft namelijk zijn eigen pluspunten. Zo zijn Manarola, Vernazza, Corniglia, Monterosse en Riomaggiore mooi op hun eigen manier. Je zult dus zelf Cinque Terre moeten bezoeken en een eigen oordeel vellen.

 

Geschreven door: Natascha Bauwens