De beste bezienswaardigheden in Palermo

Palermo heeft een rijke geschiedenis waarbij verschillende culturen invloed op de stad hebben gehad. Daarom is het ook niet gek dat de Siciliaanse hoofdstad barst van bezienswaardigheden in Palermo. Tijdens je vakantie in Sicilië is Palermo de eerste stad die je tegenkomt. Bij het huren van een vakantiehuis in Palermo heb je de kans om op ontdekking te gaan in deze historische stad. De stad kan je overvallen door de drukte, maar als je even op zoek gaat, zul je echte pareltjes ontdekken.

 

1) Porta Nuova

Porta Nuova is een poort die je toegang geeft tot een van de oudste, maar belangrijkste straten van Palermo: de Cassaro. De bouw van Porta Nuova begon in 1583 voor het bezoek van Charles V aan de stad om zijn overwinning in Tunis te vieren. In 1667 kwam er bijna een einde aan de poort toen deze vlam vatte en de poort werd vernield. In 1669 werd Porta Nuova gelukkig volledig gerestaureerd.

 

2) De kathedraal van Palermo

Liefhebbers van architectuur smelten weg bij het zien van de kathedraal van Palermo. De Cattedrale di Palermo bestaat namelijk uit elementen  van verschillende stijlen: Normandisch, Gotisch, Barok en neoklassiek. Zo was de kathedraal in het prille begin gewoon een kerk en daarna werd het een moskee. Pas in 1185 werd de moskee omgetoverd in de kathedraal zoals we het nu kennen.

De kathedraal is een van de indrukwekkendste gebouwen in het centrum. En wat nog leuker is; vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht over de stad! Het is misschien een pittige klim, maar je inspanningen worden wél beloond. Ook bij zonsondergang krijgt de kathedraal een goudgele gloed, waardoor deze bezienswaardigheid nog mooier wordt.

 

3) Palazzo dei Normanni

Het Palazzo dei Normanni is misschien wel een van de meest impressionante bezienswaardigheden van de Palermo. Het is een paleis uit de 9e eeuw met een neoklassieke voorgevel en leent zich tegenwoordig als museum. In de kelder van het paleis vind je zelfs overblijfselen uit de Punische tijd. De binnenkant verblind je bijna door alle goudaccenten en muurschilderen.

De  Capella Palatina is in het paleis een bekende bezienswaardigheid. De kapel is namelijk volledig bedekt met glinsterende gouden mozaïeken. En dat is een ontzettend mooi en fotogeniek aangezicht.

 

4) Giardino Garibaldi

Giardino Garibaldi is het rustigste plein van Palermo en omsluit de oudste boom van Palermo; de 150 jaar oude ficus benjamin is 25 meter hoog. Het plein is geheel gewijd aan Garibaldi; een Italiaanse generaal, politicus en nationalist die een grote rol heeft gespeeld in de 

 

5) Fontana Pretoria

Vlak bij de Santa Caterina kerk vind je een fraaie fontein. Deze fontein was oorspronkelijk ontworpen om in de tuin van Don Pietro di Toledo te staan in hartje Florence. Uiteindelijk werd in 1573 de fontein in 644 delen naar de stad Palermo vervoerd. De fontein beeld verschillende personen uit de mythologie en Griekse goden uit.

 

6) Santa Maria dell’Ammiraglio 

Santa Maria dell’Ammiraglio is een prachtige Martorana kerk. Het bijzondere aan deze kerk zijn de vele archeologische stijlen.

 

7) De catacomben van Palermo

De Catacombe dei Cappuccini is een griezelige crypte waar duizenden gemummificeerde lichamen liggen.Het ondergronds gebouw bestaat uit verschillende gangen en ruimtes. Hierbij zijn de 8000 gemummificeerde volwassen en kinderen aan de muur gehangen of worden ze tentoongesteld in een houten kist. En ja, het is even gruwelijk als het klinkt. Maar voor velen zijn de catacomben de belangrijkste reden om Palermo te bezoeken. Ik zou alleen de kinderen voor deze bezienswaardigheid toch maar even thuislaten.

 

8) Teatro Massimo

Teatro Massimo is het bekendste operagebouw van Sicilië en bevindt zich in hartje Palermo. Het is een indrukwekkend gebouw, en ook het interieur straalt pracht en praal uit. Bij het bijwonen van een concert ondervind je ook de ongelooflijk mooie klantweergave in het gebouw. Mocht je de kans niet krijgen om naar een concert te gaan, kun je altijd een korte rondleiding nemen.

 

9) De Orto Botanico di Palermo

De botanische tuin van Palermo is een groene oase ten oosten van het centrum vlak bij de universiteit. Deze botanische tuin bestaat al sinds de 18e eeuw en is in de laatste eeuwen behoorlijk groter geworden. Als je even weg wilt van de drukte van de stad, zit je hier goed. Maak een wandeling tussen de palmbomen, het getjilp van vogels en kleurrijke bloemen.

 

10) Quattro Canti

Quattro Canti is een bijzondere plek in Parlermo. Het is een plein midden in het historisch centrum van de hoofdstad. Het fraaie staaltje architectuur valt bij een bezoek meteen op. Als je naar de grote winkelstraat loopt is het leuk om even gezien te hebben.

 

11) Stadspark Villa Giulia

Dit openbare stadspark staat ook wel bekend als Villa del Popolo of Villa Flor. Het is er overwegend groen en fijn om even door te wandelen tussen het aanschouwen van de bezienswaardigheden door.  In de zomer zorgt het namelijk voor heerlijke verkoeling. Er staat verschillende bankjes om op te zitten en diverse fonteinen.