Bezienswaardigheden in Lucca

Als je tijdens je vakantie in Toscane tijd over hebt, moet je zeker het prachtige Lucca bezoeken. De stad is een echte Toscaanse parel met gezellige pleinen, restaurants, authentieke markten en kleine winkels. Het mooie aan Lucca is dan ook de Italiaanse sfeer die je in de pittoreske straatjes vindt.

 

1) Piazza dell'Anfiteatro

Dit plein, ook wel bekend als Piazza del Mercato,  is misschien het bekendste pleintje van Lucca. De ovalen vorm kan je vanaf elk uitzichtspunt vinden. Het plein is namelijk een restant van een Romeins amfitheater uit de tweede eeuw na Christus. Het amfitheater is na de tijd van de Romeinen in verval gekomen, waardoor er nu een prachtig geel- en oranje gekleurd plein te vinden is. Er is zelfs bouwmateriaal van het amfitheater gebruikt voor het bouwen van de woningen en kerken in Lucca.

Piazza dell'Anfiteatro

 

2) Piazza Napoleone

Het grootste plein van Lucca is genoemd naar Napoleon. De zus van Napoleon, Elisa Bonaparte Baciocci, had opdracht gegeven dit pleintje aan te leggen om de familienaam te eren. Zo vind je ook in het midden van dit plein een standbeeld van Napoleon. Om ruimte te maken zijn er veel woningen, kerken en torens met de grond gelijk gemaakt. Hierna is het plein in Franse stijl opgebouwd aan het begin van de 19e eeuw.

 

3) Duomo di San Martino

De kathedraal van Lucca is een van de belangrijkste gebouwen van de stad. Bij een bezoek aan de kathedraal werp je al snel een blik op het glas in lood en de verschillende beelden. De inrichting is sober, maar de schilderingen op het plafond stelen de show. De Florentijnse architectuur valt in deze kathedraal goed op. De entree voor deze kathedraal is €3 mocht je een bezoekje willen brengen.

 Duomo di San Martino

 

4) Torre Guinigi

Torre Guinigi valt bij de meeste bezoekers meteen op. Het is namelijk een toren met bomen en groen op het dakl en dat is toch zeker een aanzicht die je niet zo snel vergeet. De toren is 45 meter hoog, inclusief de bomen.  Voor slecht een paar euro beklim je de toren. En voor degene die dieptevrees hebben, wordt het misschien wel een dingetje; ze gebruiken namelijk open trappen. Als je de klim na 225 overleefd hebt, word je uiteindelijk beloond met een prachtig uitzicht over stad. Je kunt Piazza dell'Anfiteatro goed spotten vanaf deze hoogte. Het is verstandig om deze klim niet op het drukste moment van de dag te doen. Bovenop het dak is er namelijk niet zoveel wandelruimte. De paden zijn namelijk maar net een halve meter breed en de rest van het dak is gevuld met de bomen en struiken.

Torre Guinigi

 

5) Basilica di San Frediano

Basilica di San Frediano is een bijzondere blauw gekleurde kerk. De gouden mozaïek springt meteen in het oog. Die mozaïek was eerst de achterkant van de kerk, maar omdat de de voorkant buiten de Romeinse muur stond, is er bij de heropbouw voor gekozen om de kerk om te draaien.

Basilica di San Frediano

 

6) Palazzo Pfanner

De Palazzo Pfanner komt uit 1667, waardoor de stijl barok is. Binnen straalt het paleis pracht en praal uit, mede door de grote trap en de 18e-eeuwse tuin. Ook het kostuummuseum in het paleis is de moeite waard als je tijd over hebt.

 

7) Stadsmuren van Lucca

De enorme muur rondom Lucca kan je niet gemist hebben. Deze ommuring kan je niet alleen aanschouwen, bovenop kun je wandelen en fietsen. Je vind er rijen bomen, zitbanken en aparte wandelpaden. De huidige muur bestaat sinds 1645 en heeft in 1812 een potentiële overstroming tegen gehouden van de rivier de Serchio. Alhoewel de muur dus nooit is aangevallen door een leger, heeft deze Lucca gered van het water.  

Stadsmuren van Lucca

 

8) Aquaduct

Even buiten de stad Lucca vind je het aquaduct van Lucca. Deze gigantische constructie loopt een aantal kilometer door. Naast het aquaduct maak je met gemak een wandeling of fietstocht, als is het beschikbare pad vrij smal. Het aquaduct is pas vanaf een afstandje echt goed te bewonderen. De symmetische bogen zijn niet te missen als je naar de stad rijdt.

 

9) San Michele in Foro

De basiliek San Michele in Foro is vrij bijzonder met de vele zuilen in diverse stijlen en vormen. Opvallend is ook de Romeinse onderkant en de gotische bovenkant van het gebouw. Bovenop de baseliek vind je de aartsengel Michaël. Ook binnen zijn er verschillende stijlen gebruikt. Daarnaast is alles gemaakt uit marmer, wat de basiliek nog mooier maakt. Zoveel tijd ben je met een bezoek niet kwijt, dus spring vooral even binnen. De basiliek is gratis te bezoeken.

San Michele in Foro

 

10) Torre dell'Orologio

Torre dell'Orologio in Lucca, niet te verwarren met die van Venetië, stamt uit de dertiende eeuw is en is 50 meter hoog. Voor €4 kun je de toren beklimmen, en na maar liefst 240 treden bereik je de top met een prachtig uitzicht over de stad. Daarbij kun je meteen het klokwerk ook van dichtbij bewonderen.

 

11) Authentieke vakantiehuisjes

Mocht je willen overnachten in de buurt van de stad, is het een aanrader om een vakantiehuis in Lucca te huren. Deze vakantiehuizen zijn vrijwel altijd authentiek en stralen echt een Toscaanse sfeer uit.

vakantiehuis in Lucca

 

Alle regio's

Alle gebieden

Alle thema's