Bezienswaardigheden in Pisa

Pisa is meer dan de scheve toren, en toch is die toren voor veel mensen dé reden om de stad te bezoeken. Maar Pisa zou Pisa niet zijn als het geen verrassingen voor je had. De typische studentenstad bestaat uit tientallen kerken, winkels en knusse terrassen waar je je vakantiedagen kunt doorbrengen. Daarnaast zijn er genoeg andere bezienswaardigheden in Pisa die je een bezoekje moet brengen, allemaal op loopafstand van elkaar. Zo ben je in enkele uurtjes klaar met de bekendste bezienswaardigheden. Daarna heb je genoeg tijd om je helemaal te verliezen in deze toeristische, maar alsnog idyllische, stad. En mocht je nog meer tijd nodig hebben, is misschien een vakantiehuis in Pisa een goed idee.

 

1) Toren van Pisa

Wie denkt aan Italië, denkt wellicht meteen aan de toren van Pisa. Niet zo raar ook als alle ansichtkaarten en magneetjes de magische toren portreteren. Dus eerlijk is eerlijk; je kunt de stad niet verlaten zonder deze toren te bekijken. Niet dat je het aanzicht ervan kunt missen; de toren is het boegbeeld van de stad en ligt heel centraal. 

De toren is eigenlijk de klokkentoren van de Dom van Pisa. De toren werd gewoon recht gebouwd, maar door de drassige ondergrond is de toren gaan zakken. In 1350 was de toren van Pisa helemaal af, maar echt recht zetten is nooit gelukt.

Je kunt de scheve toren onder begeleiding bezoeken. Ieder half uur mag dan een groepje bezoekers naar boven. Daar boven merk je dan echt hoe scheef de toren eigenlijk staat.

Toren van Pisa

 

2) Bekijk de honderden poserende mensen

Bij een bezoek aan de toren van Pisa hoort natuurlijk het maken van een foto met de toren. Voor je dat doet, is het leuk om even rond je heen te kijken. Bezoekers nemen de grappigste poses aan voor zo’n foto. Het hoort nu eenmaal bij een bezoek aan deze stad. Let er wel even op dat je niet op het gras gaat staan tijdens het poseren; hier kun je wel degelijk een boete voor krijgen. Gelukkig is er genoeg ruimte om te poseren. En als het te druk is aan de ene kant van de toren, kan je ook aan de andere kant een poging doen.

 

3) Dom van Pisa

De Dom, Duomo Santa Maria Assunta di Pisa, staat schuinachter de toren van Pisa. Dit rijkelijk versierde gebouw is zowel van binnen als buiten een echt plaatje. Er werden geen kosten gespaard bij de bouw van de Dom. Aan de buitenkant straalt het marmer echte luxe uit, en aan de binnenkant van de kathedraal vind je verschillende fresco’s en mozaïeken. Ook de versierde preekstoel trekt de benodigde aandacht.

kathedraal van Pisa

 

4) Camposanto

Het Camposanto, ook wel het Heilige Veld genoemd is een ommuurde begraafplaats. Misschien vind je het wat vreemd om een begraafplaats te bezoeken tijdens je stedentrip, maar hier kijk  je je ogen uit bij zowel de luxueuze graven, als de Romeinse sarcofagen. De binnengang van het hoofdgebouw herbergt veel licht en heeft een aantal mooie fresco's. Misschien wel het meest bekende deel van dit complex is de binnenplaats. Dat is een grote tuin omgeven door prachtige bloemen en de buitenmuren zijn bekleed met sierlijke bogen.

 

5) Baptisterium

Achter de Dom en de scheve toren van Pisa vind je het Baptisterium. Deze doopkapel  is een prachtig symmetrisch gebouw. Leuk om te weten is dat dit de grootste doopkapel van Italië is. Deze doopkapel is gewijd aan Johannes de Doper en gebouwd in een ronde vorm. De buitenkant is net als de Dom rijkelijk versierd. Het interieur is echter nogal sober. Gelukkig maakt de akostiek en de preektstoel binnen veel goed.

Baptisterium

 

6) Piazza dei Cavalieri

Vanaf dit plein werd de stad vroeger bestuurd. Hierdoor staan er een aantal prachtige gebouwen op deze locatie. Bekijk Palazzo dell’Orologio, de kerk Chiesa di Santo Stefano dei Cavalierienen en de Universiteit van Pisa. 

 

7) Santa Maria della Spina

Dit kleine blauwe kerkje vind je bij de Arno. Hoewel het gebouw verre van de grootste van Pisa is, is het misschien wel de mooiste met zijn sierlijk ontwerp en locatie aan de rivier. De gotische stijl valt meteen op met een reeks roosvensters en punten.

 

8) Maak een wandeling langs de Arno

Een wandeling langs de rivier in Pisa is ideaal om je bezoek mee af te sluiten. Je vind verschillende restaurants en winkels langs het water en komt langs verschillende bruggen. De vrolijke gekleurde huizen maken het uitzicht des te mooier.

Rivier Arno in Pisa

 

9) Palazzo dei Cavalieri

Palazzo dei Cavalieri bevindt zich op het Riddersplein en is gebouwd in de 16e eeuw. Oorspronkelijk diende dit als hoofdkwartier van de ridders, vandaar ook de naam van het plein. Bekijk vooral de prachtige voorgevel, de grote centrale trap die naar de hoofddeuren leidt en de reeks beelden.

Alle regio's

Alle gebieden

Alle thema's