4 x Venetië: wat te doen tijdens je stedentrip

Ontdek het romantische Venetië

Als je aan Venetië denkt, denk je aan de wereldberoemde gondels, kleine straatjes en uitzicht over het kanaal. Logisch, dat beeld krijgen we massaal te zien als we een filmpje kijken of door vakantiebrochures bladeren. Venetië is daarom typisch zo'n stad die je toch minstens 1 keer in je leven gezien moet hebben. Bezoek daarom tijdens je vakantie in Italië de stad van het water. De charme van Venetië is echt onweerstaanbaar.

Vermijd het hoogseizoen

Als je de stad echt zo wil ervaren als in de tal van romantische films die je in je leven hebt gezien, moet je echt het hoogseizoen vermijden. In de zomermaanden juli en augustus zijn er echt te veel mensen die de stad willen bewonderen tijdens hun eigen verblijf in Venetië. Even rustig door de stad slenteren en genieten van de omgeving zit er dan niet echt in. Je krijgt lange wachtrijen bij de schattigste cafeetjes, geduw in de nauwe gangetjes en, niet te vergeten, veel vakantiefoto's met allerlei vreemde mensen op de de achtergrond. Nee, bespaar jezelf alle ergernis en reis in het laagseizoen.

Handige tips tijdens je stedentrip

  • Parkeer buiten de stad. De parking in Venetië kost namelijk minstens €30,- per dag.
  • Ga op voorhand naar het toilet. Het openbaar toilet in Venetië kost €1,5. 
  • Drink geen drankje op het San Marcoplein. Hier betaal je al snel €10,- per cola.
  • Ik kan het maar niet genoeg herhalen: kom niet in het hoogseizoen!
  • Neem geen kinderwagen mee. Doe dat jezelf en de andere toeristen niet aan.
Venetië

 

Leukste bezienswaardigheden en wat te doen in Venetië

Doe een Free walking tour!

Ontdek de minder toeristische plekjes van Venetië met een van de free walking tours. Op deze manier leer je meer over de stad zelf en haar inwoners! Kies uit verschillende tijden en startpunten. Zo'n wandeltochtje is een goed begin om je stedentrip in Venetië te beginnen.

Bezoek Burano

Burano is een buureiland van Venetië en dus perfect voor een daguitstap. Het eiland is een van de meest kleurrijke eilanden van Italië, want alle huisjes zijn geschilderd in een andere felle kleur. Je waant je in een levend schilderij, waar je spontaan vrolijk van wordt! In Venetië neem je 's ochtends bij Fondamente Nove de boot. Vanaf die boot zie je in de verte het kleurrijke eiland al liggen, wat gepaard gaat met enkele enthousiaste geluiden van andere passagiers, en je daguitstapje kan beginnen!

Het eiland zelf is niet zo groot. Je kunt de San Martino kerk bezoeken, een hapje eten of drinken bij een restaurant en genieten van de vrolijke omgeving! Je kunt het eiland eigenlijk niet verlaten zonder een hele fotoshoot te houden voor de gebouwen. Voldoende ruimte op je SD-kaart heb je dus echt wel nodig!

Burano

 

Beroemde bezienswaardigheden

Begin bij de Ponte dei Sospiri (de brug der zuchten) en bekijk Canal Grande. Dit is de beroemdste brug in heel Venetië. Vanaf die brug loop je naar de halte van de waterbus, waarbij je naar de Giardini della Biennale tuinen vaart. Wandel terug langs het monument voor Giuseppe Garibaldi. Hij was een Italiaanse revolutionist. Loop verder naar het noordelijke deel van Venetië naar de Rialto Brug.  Je bevind je nu in het midden van het centrum van de stad.

Als je die brug overloopt kom je aan bij de Rialto etensmarkt. Hier koop je cicchetti, wat lijkt op de Spaanse tapas. Wandel daarna verder in westelijke richting naar de Scalzi brug. Vergeet de Ponte dell’Accademia niet te bekijken: de enige houten brug in heel Venetië. Zo heb je meteen alle hoogtepunten van Venetië gezien tijdens je stedentrip!

Met de gondel door Venetië

Je kan er niet omheen tijdens je stedentrip in Venetië: een rondvaart in een beroemde gondel. Echter komt dit vaartochtje met een prijskaartje. Je betaal er minimaal €80,- voor per persoon. Sommige gondels werken met een vaste prijs. Profiteer daarvan en deel de gondel met andere toeristen. Op deze manier bespaar je toch best wat. 

De meeste gondels vind je bij Tronchetto, de Piazzale Roma tot de Rialto Brug en het Dogepaleis. Hier wordt je waarschijnlijk vriendelijk aangesproken met "gondola?" in een heerlijk Italiaans accent. Hierbij vaar je over het Canal Grande. Echter zijn de kleinere en rustigere kanalen natuurlijk ook een optie. Hier heb je minder lange wachtrijen en heb je ook minder kans dat je in de (vaar)file staat.

Varen op de kanalen op een gondel in Venetië