Bezienswaardigheden op Lokrum

Dubrovnik is tegenwoordig, mede dankzij Game of Trones, een populaire vakantiebestemming. Heb jij plannen voor een stedentrip naar Dubrovnik? Dan mag een bezoek aan het naastgelegen eiland Lokrum zeker niet ontbreken! Dit eiland is te bereiken met een veerboot vanaf de haven van Dubrovnik. Ontdek de historische bezienswaardigheden op Lokrum, neem een frisse duik in zee en geniet van de rust en mooie natuur.

Het eiland Lokrum heeft een rijke geschiedenis en dat zie je dan ook terug in de bezienswaardigheden die je op het eiland tegenkomt. Bij aankomst op Lokrum vind je een plattegrond met daarop alle hotspots, zo kan je gemakkelijk je route plannen. Maar wat is er nu precies te zien?

 

1) Het benedictijnse klooster complex

Volgens de geschiedenisboeken vestigden de benedictijnse monniken zich rond 915 op Lokrum. Zij bouwden hier in de 11e eeuw een kerk en groot kloostercomplex. De overblijfselen van het complex die je vandaag de dag tegenkomt op het eiland komen echter uit de 15e en 16e eeuw, in deze periode is er namelijk een nieuw klooster gebouwd. Bij dit complex vind je ook een kloostertuin, dit is een van de weinige bewaarde kloostertuinen in de regio van Dubrovnik en dus zeker een bezoekje waard.

 

2) De Dode Zee

Dit is een van de populairste bezienswaardigheden op Lokrum en zeker in de zomermaanden een aanrader. Mrtvo More, zoals deze plek ook wel genoemd wordt, ligt vrijwel in het midden van het eiland en is een heerlijke plek om even te ontspannen. Het water is niet zo zout als in de echte Dode Zee, maar het is wel een hele mooie zwemlocatie.


3) De Lazaret

De Lazaret werd in de 16e eeuw op Lokrum gebouwd om de destijdse republiek van Dubrovnik te beschermen tegen besmettelijke ziekten. Het is namelijk een voormalig ziekenhuis waar men vroeger in quarantaine verbleef. De bouw van de Lazaret is echter nooit voltooid.

 

4) Botaniasche Tuin

Maximiliaan I, destijds de keizer van Mexico,  bouwde in de 19e eeuw een vakantievilla op Lokrum. Naast de bouw van de villa heeft Maximiliaan ook de Botanische Tuin gevuld met een interessante mix van planten, waardoor je er nu nog palmbomen, cactussen en eucalyptus bomen tegenkomt. In deze tijd heeft hij naast tropische planten ook pauwen naar het eiland gebracht. Deze lopen hier nu nog steeds rond en zal je regelmatig tegenkomen wanneer je over het eiland wandeld.

 

5) Fort Royal

Op het hoogste punt van het eiland vind je Fort Royal. Dit fort is gebouwd door de Fransen, nadat zij in 1806 Dubrovnik overnamen. Het fort werd hier gebouwd vanwege de stategische ligging. Het is een flinke klim naar deze bezienswaardigheid, maar het uitzicht vanaf het fort over Lokrum en Dubrovnik is het meer dan waard.

Naast deze grote bezienswaardigheden vind je ook een aantal kleinere bezienswaardigheden op Lokrum, zoals de bron van Charlotte, het boswachterhuis en het kruis van Triton. Bezoek je Lokrum in de zomer? Neem dan ook zeker je zwemkleding mee. Na het bekijken van alle bezienswaardigheden kan je heerlijk afkoelen in de zee. Zorg wel dat je de tijd goed in de gaten houdt en de laatste boot terug naar Dubrovnik niet mist, volgens de legende is het eiland namelijk vervloekt. Daar merk je overigens niets van hoor, je mag er alleen niet overnachten. Voor jou geen probleem, want jij overnacht natuurlijk in een vakantiehuis in Dubrovnik.

Uitzicht vanaf het eiland Lokrum op zee en de rotskust