10 x te doen in Split: bezienswaardigheden & tips voor je vakantie!

Verrassende vakantie in Kroatië: Split

Kroatië is tegenwoordig een populaire vakantiebestemming. Logisch, want het land heeft veel te bieden; van badplaatsen tot schitterende eilanden. Een zonvakantie in Kroatië is al snel een aanrader door het prachtige weer. Met name in Split verblijven steeds meer toeristen in een vakantiehuis om van al het pracht en praal te genieten. Deze historische stad heeft veel te bieden: historie, cultuur en strand. Wat is er te doen in Split? Wij zetten het voor je op een rijtje!

 

Van de luchthaven naar het centrum van Split

Vanaf de luchthaven rij je met de auto in een half uurtje naar het centrum van Split naar je vakantiehuis. Niet dat deze route zo ideaal is, want om de paar kilometer sta je voor een stoplicht en met een maximale snelheid van 50-80 kilometer per uur kan je je voorstellen dat de rit niet zo vlot verloopt als je zou willen. Gelukkig maakt het uitzicht tijdens de rit dit al snel goed!

 

Wandelen naar het historische centrum

Na aankomst in je vakantiehuis is het tijd om de historische stad te verkennen. Maak een wandeling in het centrum om alle oude bezienswaardigheden van Split te bekijken. Parkeren in de stad kost altijd geld. Daarom is het verstandig om de auto gewoon bij je vakantiewoning te laten staan als je toch dicht bij het centrum verblijft. Wandel vervolgens via de hoofdstraten Ul. Domovinskog Rata of Poljicka Cesta naar het centrum. Dat lijkt misschien om, maar dat is het niet. Als je via de kleinere straatjes loopt begrijp je precies waarom je deze in de toekomst wilt vermijden. Je loopt de hele tijd heuvels op en af en, geloof mij, dat voel je na een dag al in je kuiten. De hoofdstraten zijn misschien wat minder gezellig, maar je spieren zullen je dankbaar zijn.

Split Paleis

 

De bezienswaardigheden in Split centrum

De meeste bezienswaardigheden in Split bevinden zich in het oude centrum. Dit betekent dat je in maximaal een paar uur wel alle belangrijke en historische gebouwen hebt gezien. Begin de wandeling aan de noordzijde van het centrum, loop via het westen naar de Marjan berg en weer terug naar het strand van Split. De bezienswaardigheden in Split zijn meestal historisch van aard. Geschiedenisliefhebbers zullen daarom genieten van het oude centrum.

1) Standbeeld Gregory of Nin

Dit standbeeld valt je waarschijnlijk als eerst op als je vanuit het park naar het centrum loopt. Het is namelijk best een kolosaal beeld. Gregory was een Kroatische bisschop dit in de 10e eeuw leefde. Hij wordt gezien als de beschermer van de Kroatische identiteit en symbool van liefde voor het vaderland.  Kijk hierbij even naar zijn voeten. Deze hebben een andere kleur dan de rest van zijn lichaam. Doe een wens en wrijf even over zijn voeten. Het werkt namelijk als een ‘lucky charm’!

2) The Golden Gate

Deze poort is de ingang van het Paleis van Diocletianus aan de noordzijde. Het is een van de best bewaarde toegangspoorten van de oude stad.

3) Het Paleis van Diocletianus

Het Paleis bestaat tegenwoordig uit tal van smalle straatjes, winkeltjes en woningen. Het paleis is een must see als je Split bezoekt. De oude muren zijn goed bewaard gebleven. Binnen het paleis vind je allerlei bezienswaardigheden van Split die we hieronder benoemen. Je wandelt gemakkelijk enkele uren door de steegjes te dwalen.

4) Kathedraal van Split

Nadat je door de de Golden Gate bent gelopen en de smalle gangetjes volgt, kom je uit bij de kathedraal van Split. Hierbij valt de klokkentoren van St. Domnius (the bell tower) als eerste op. Beklim de trappen en geniet boven van een prachtig 360-graden uitzicht over het centrum. De trappen zijn best nauw en de klim is niet echt geschikt voor mensen met hoogtevrees, al is het uitzicht echt de moeite waard!

5) Željezna vrata

Dit is een historische doorgang met een ijzeren poort. Bovenaan de toren hangt een klok.

6) Museum onder het Paleis van Diocletianus

In de kelder van het paleis naast de kathedraal vind je allerlei toeristische kraampjes.  Hierin bevind zich ook een betaald gedeelte, waar je de kelder beter kunt bewonderen. In dat stuk van de kelder van het paleis is ook een deel opgenomen voor de serie Game of Thrones. Oorspronkelijk was de kelder nog dieper, maar omdat deze kelder steeds onder water liep hebben ze er een betonnen vloer in gegoten. De rest van de kelder is wel authentiek.

kelder

 

Wat te doen in Split buiten het oude centrum?

Ook buiten het centrum blijft Split je verrassen. Deze levendige stad heeft  vooral in het westen en zuiden van de stad nog een aantal leuke plekjes die je zeker moet bezoeken tijdens je verblijf in Split! Wat wil jij doen tijdens je bezoek? 

1) Beklim de Marjan berg

De Marjan berg is een grote heuvel in het westen van de stad. Bovenaan deze heuvel geniet je van een geweldig uitzicht over Split en een stuk van de Adriatische zee, waarbij je enkele eilanden in de verte kunt spotten. Wil je de Marjan berg beklimmen?  Doe dat dan zeker via de zuidkant van de berg. Daar is een grote witte trap, waarmee je gemakkelijk naar boven kunt klimmen. Bovenaan die trap kom je een terras tegen met daarachter een vrij groot balkon waar je van het uitzicht kunt genieten. Wil je nog een beter uitzicht? Vervolg je wandeling achter het balkon. Hier vind je een wandelpad die 30 graden omhoog loopt. Vergeet je wandelschoenen dus niet!

Uitzicht op de Marjan Berg

2) De haven van Split

De kelder van het Paleis van Diocletianus loopt ondergronds door van de kathedraal tot de haven. De haven is een populair gebied voor een drankje of een hapje eten. Ook voor een ijsje zit je hier op je plek. De inwoner van Kroatië zijn namelijk gek op Italiaans ijs.

3) Het strand van Split

Strandliefhebbers kunnen teleurgesteld zijn als ze Split bezoeken. Het strand van split bestaat deels uit zand en deels uit een stenen kade met trapjes. Je kunt je voorstellen dat dat niet echt heerlijk ligt zo’n stenen ondergrond. Vanaf dit strand heb je wel een geweldig uitzicht. Met de trapjes ga je gemakkelijk het water in en uit. Ook gezinnen met kinderen kunnen hier veilig hun dag doorbrengen. Het zandstrand loopt namelijk heel langzaam af.

4) Fortress of Klis

Fortress of Klis staat ook wel bekend als filmlocatie van Game of Thrones. De fans zullen deze locatie kennen als 'Mereen', met name omdat die een erg belangrijke scène was. Het fort staat bovenaan een heuvel in het verre noorden van Split in Klis. Het fort is groot en niet overladen met toeristen. Het uitzicht vanaf het fort is eindeloos en superbe. In de verte zie je Split, een aantal bergen en de Adriatische zee. 

Fortress of Klis

 

Hoeveel dagen nodig voor Split?

Er is genoeg te beleven in Split. Door de vele restaurants, bezienswaardigheden en activiteiten kun je jezelf altijd bezighouden. Echter moet je niet denken dat je hier 5 dagen kunt vertoeven. Voor Split heb je maar 2 dagen nodig, afhankelijk van je tempo natuurlijk. Een dag is daarom niet genoeg om van de stad te genieten, misschien is een vakantiehuis een idee?