4 verrassende badplaatsen in Dalmatië

De leukste badplaatsen voor je vakantie in Dalmatië 

Van Noord naar Zuid vind je een aantal fameuze badplaatsen van Dalmatië. We brengen ze allemaal in kaart,zodat jij er geen enkele overslaat tijdens je vakantie in Kroatië. Met de auto ontdekt je al deze badplaatsen het snelst. Hierdoor heb je meer tijd om leuke dingen te ondernemen.

Vanaf je vakantiehuis in Dalmatië bij de kust, rij je al snel de snelweg op en ben jij binnen no-time in een nieuw stadje. Met een zomerse playlist en genoeg eten en drinken kom jij die reis gemakkelijk door. Sibenik, Trogir, Split en Dubrovnik zijn een aantal badplaatsen in Dalmatië waar je zeker even moet stoppen. Elke stadje aan de kust heeft zo zijn eigen charme.

 

Sibenik

Sibenic is echt zo’n stad die niet de aandacht krijgt die hij verdient. Het ligt aan een grillige baai aan een van de mooiste rivieren: krka. Sibenik is een romantisch stadje waar je langs de baai een aantal restaurants vindt. Vooral tegen de avond op een warme zomerdag haal je het beste uit de stad. Drink een wijntje op terras terwijl je de zonsondergang bekijkt. Deze schittert op het glinsterende water van de baai.

 

Trogir

Trogir is een stad met een rijke geschiedenis van 2000 jaar. Zodoende hadden de Grieken, Romeinen, Venetië en Frankrijk deze stad eens in handen. Het straatbeeld en de gebouwen herbergen ook die invloeden

Trogir is verdeeld over het vaste land, het schiereiland met het oude centrum en een deel op het eiland Ciovo. Het schiereiland met het oude centrum is wel de moeite waard voor een bezoekje. Er zijn weinig plaatsen op aarde waar er zoveel kerken zo dicht bij elkaar staan.  De St. Laurens Kathedraal heeft een prachtig portaal en de toren is te beklimmen als je wilt (en geen hoogtevrees hebt). Het Kamerlengo Fort geeft je het beste uitzicht over de stad.

Verwacht niet te veel van deze stad. Binnen een half uur heb je heel het schiereiland wel doorgewandeld. Gelukkig heb je dan nog genoeg tijd voor een drankje of een hapje aan een van de gemoedelijke restaurants.

 

Split – Populaire havenstad

Na een half uurtje rijden vanaf Trogir kom je aan in het authentieke Split. Op het eerste gezicht heeft de stad alles wat je van een stad verwacht: veel verkeer, grafitti en oude gebouwen. Dit bedoel ik dan ook niet positief. Als je vanaf je vakantiehuis in Kroatië in alle enthousiasme naar het centrum loopt, vraag je je meteen af waarom Split steeds populairder wordt.  De stad is groot en is, naast Pula, de grootste badplaats van Kroatië; dan moet het toch een buitengewoon leuke stad zijn? Je hoopt na elke straathoek op iets spectaculairs, of in ieder geval iets mooiers dan een verwaarloost park of vervallen appartementgebouw.

Bij het zien van het oude historische centrum verdwijnen al die twijfels meteen. De kathedraal, de haven en de Marjan Berg laten je hart namelijk sneller kloppen.  Wandel door het gangenstelsel van het paleis en eet daarna een ijsje aan het (mini) strand van Split. Trek die wandelschoenen aan en maak een wandeling naar de top van de Marjan Berg. Daar geniet je van het beste uitzicht van Split. De charme van de stad overvalt je echt wanneer je het niet verwacht!

 

Dubrovnik – Genieten in de oude vestingsstad

Na een autorit van 3,5 uur langs de kust van Istrië over de grenzen van Bosnië kom je aan in het historische Dubrovnik. De trekpleister van de stad is het oude centrum en deze herken je aan de grote stadsmuren (en mogelijk ook aan het aantal mensen, want het is er echt ontzettend druk).  Dubrovnik is de afgelopen jaren steeds drukker geworden door de serie Game of Thrones, die voor een deel in Dubrovnik is gefilmd.

Het oude centrum heeft een aantrekkelijke sfeer. Deze oude ommuurde vestingsstad laat je onbewust proeven van de historie. Na een wandeling via de nauwe straatjes en stijle trappen kom je bij oude gebouwen. Er wacht een verrassing om iedere hoek!