Activiteiten in Nederland

Beleef de leukste activiteiten tijdens een vakantie in Nederland

Waar in Nederland je ook een vakantiehuis huurt, aan activiteiten geen gebrek. Nederland telt meer fietsen dan inwoners en is dan ook een fietsland bij uitstek. In de stad, op de vlakte in Friesland en Zeeland of in het glooiende landschap van de Veluwe of Limburg, overal kunt u fietsen. Ook voor het maken van mooie wandelingen kunt u hier goed terecht, net als in veel andere natuurgebieden die er zijn, zoals de Brabantse Biesbos, de Utrechtse Heuvelrug of Fries-Drentse Woud in het noorden van het land.

Ook het water en de watersport nemen een voorname plaats in op de activiteitenkalender van de gemiddelde Nederlander. Bijna iedereen heeft een zwemdiploma en naast de dagjes aan het strand op een warme zomerse dag, wordt er in Nederland ook veelvuldig gezwommen in meren en rivieren. Daarnaast zijn er talrijke overdekte en openluchtzwembaden door het hele land. Voor een echte watersportvakantie vormen de Friese meren misschien wel het bekendste decor, maar ook water in andere provincies, zoals de Reeuwijkse plassen in Zuid Holland, het Veluwemeer in Flevoland, de Maasplassen in Limburg of de diverse wateren in Zeeland bieden ideale omstandigheden voor optimaal plezier tijdens een vakantie in Nederland.

Vakantiehuis in Nederland

 

1) Fierljeppen, Kaatsen, Skûtsjesilen in Friesland

Wilt je anders actief zijn dan gebruikelijk, dan ben je zeker in Friesland in de juiste provincie. Fierljeppen, in het Nederlands vertaald met polsstokverspringen, is een sport waarbij met een polsstok wordt getracht over een sloot te springen en daarmee een zo groot mogelijke afstand te overbruggen. Niet alleen in Friesland, maar ook in de provincies Groningen, Utrecht en Zuid-Holland worden officiële wedstrijden georganiseerd. Bij kaatsen gaat het erom dat de spelers met de handpalm een bal zodanig proberen te slaan, dat de tegenpartij deze niet op reguliere wijze terug kan krijgen. De belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar vindt plaats op het Sjûkelân in Franeker, op de 5e zaterdag na 30 juni.

De waarschijnlijk bekendste Friese sport is het Skûtsjesilen. Een skûtsje is een houten of stalen Friese tjalk, oorspronkelijk gebouwd voor vrachtvervoer over het water in Friesland. De belangrijkste wedstrijd van het Skûtsjesilen wordt georganiseerd door de SKS, de Centrale Commisie Skûtjesilen. Dit is een meerdaagse wedstrijd waaraan al jaren 14 vaste skûtsjes deelnemen. Het evenement wordt eind juli/begin augustus jaarlijks gehouden en eindigt traditioneel in Sneek. Hier vindt dan doorgaans ook de Sneekweek plaatsvindt, zeker de moeite waard om te gaan kijken als je in een vakantiehuis in de nabije omgeving zit. Natuurlijk is Friesland ook bekend om het schaatsen, en niet in z’n minst om de Elfstedentocht. De kans dat je tijdens een vakantie in Nederland echter een Elfstedentocht op de schaats kunt rijden is te verwaarlozen. De tocht werd voor het laatst gehouden in 1997. Wel wordt ieder jaar, op 2e Pinksterdag, een Fiets Elfstedentocht gereden. Schaatsliefhebbers kunnen gedurende de hele winter terecht in Thialf, de veruit meest bekende schaatsbaan van het land, in Heerenveen.

 

2) Winkelen en borrelen Groningen

Ben je op vakantie in Groningen en houd je wel van een echte borrel? Ga dan naar Distilleerderij Hooghoudt. Wat begon aan de Oosterstraat in het centrum van Groningen is intussen uitgegroeid tot een product van wereldformaat. Ontdek Hooghoudt en vergeet niet om ook een fles mee te nemen. Een heerlijk slaapmutsje als je ’s avonds in je vakantiewoning de dag, vol Groningse geschiedenis en trots, nog eens aan je voorbij laat gaan. Bekijk hier onze vakantiehuizen in Groningen!

 

3) Dierenpark Emmen (Drenthe)

Het bekende dierenpark in het centrum van Emmen sloot eind 2015 haar deuren en werd in 2016 op een andere locatie geopend onder de naam Wildlands Adventure Zoo Emmen. Dit nieuwe park in Drenthe zal nog even tijd nodig hebben om de charme van de voormalige dierentuin te evenaren, maar is van de meest moderne technologieën voorzien om zich de komende jaren op de kaart te gaan zetten. Een bezoek aan een dierentuin is altijd weer mooie aanvulling op een veelzijdige Nederlandse vakantie.

 

4) Ontdek Overijssel, het Venetië van het Noorden

Een dag actief op het water? Huur dan een punter in Giethoorn en ontdek het prachtige natuurgebied de Weerribben in de kop van Overijssel. Ga lunchen, dineren, of drink een drankje op het terras bij Grandcafé Fanfare, en ervaar deze plek waar in 1958 de eerste Nederlandse speelfilm Fanfare werd opgenomen die destijds meer dan 2 miljoen bezoekers naar de bioscoop trok. In Giethoorn en omgeving kun je je veel langer dan een dag vermaken, zeker vanuit een Nederlandse vakantiewoning.

 

5) Koninklijk pretpark in Gelderland

Voor gezinnen met jonge kinderen is attractiepark De Julianatoren in Apeldoorn, een ideaal dagje uit. De ‘grondlegger’ van dit park in Gelderland was de 121 treden tellende toren. Ruim 100 jaar later staat er een park met meer dan 60 attracties en vinden er ook veel shows en evenementen plaats. Bekijk nu onze vakantiehuizen in Gelderland.

 

6) Waterfietsen in Utrecht

Ook in de stad Utrecht neemt het water een prominente plaats in. Leer deze stad kennen vanaf het water en huur bijvoorbeeld een waterfiets. Zo gaan actief en cultuur perfect samen en zal je ’s avonds in het vakantiehuis in Utrecht, een moe maar voldaan gevoel hebben.

 

7) Oud Hollandse tradities in Noord-Holland

Op vakantie in Noord-Holland? Natuurlijk zijn de kust en de steden, waaronder uiteraard Amsterdam, dan zeker het bezoeken waard. Je zult er veel typisch Hollandse dingen en gewoonten tegenkomen. Ook een aanrader is het bezoeken van de bloemenveiling in Aalsmeer. Hier worden dagelijkse duizenden bloemen en planten verhandeld. Het zal lastig worden om bloemen als souvenir mee te nemen aan het eind van uw vakantie, maar een mooie bos bloemen misstaat toch ook niet in je vakantiehuis in Noord-Holland?

Vakantiehuis in Nederland

8) Madurodam

In Den Haag staat attractiepark Madurodam, dé Nederlandse miniatuurstad. Je vindt hier in miniatuurvorm gebouwen, woonwijken, havengebieden, luchthaven Schiphol, diverse wegen en natuurgebieden. Naast het bezichtigen zijn er ook veel doe-activiteiten, dus ook de kinderen zullen zich hier opperbest vermaken. Bezoek dit oer-Hollandse park in Zuid-Holland, op warme dagen zeer goed te combineren met een middagje aan het strand van Scheveningen, de bekende badplaats direct ten noordwesten van Den Haag. Het is echt genieten met een vakantiehuis in Zuid-Holland.

 

9) Deltapark Neeltje Jans (Zeeland)

Tijdens een verblijf in een vakantiehuis in Zeeland zal het water je over het algemeen veel plezier bezorgen. Dat het water echter ook meedogenloos kan zijn is in deze provincie in de relatief recente geschiedenis gebleken. In het Deltapark Neeltje Jans vind je, naast diverse attracties, de geschiedenis van de Watersnoodramp in 1953 tot de bouw van de Deltawerken die in 1997 werden afgerond. De Deltawerken werden in 2013 tot het meest prestigieuze waterbouwproject ter wereld uitgeroepen.

 

10) Worstenbroodje of Bossche Bol? (Noord-Brabant)

Ben je op vakantie in Nederland in het gezellige Noord-Brabant? Een worstenbroodje bij het ontbijt in het vakantiehuis mag dan niet ontbreken. Je zult in Brabant weinig bakkers vinden waar dit traditionele broodje niet te krijgen is. Bezoek je de provinciehoofdstad Den Bosch, neem dan plaats op één van de vele terrassen en bestel een Bossche Bol, een heerlijk soezendeeg met slagroom en omhuld met een laag chocola. Deze lekkernij wordt wel met vork en mes gegeten, maar een echte Bosschenaar eet deze vanuit de hand. Lekker eten is een van de kenmerken van een vakantiehuis in Noord-Brabant.

 

11) De mooiste fietstochten door Limburg

Nederland staat bekend als vlak land. Met een vakantiehuis in Limburg, en dan zeker in het Zuiden, vind je echter  een paar stevige cols als je van het fietsen in de bergen houdt. Ze zijn niet lang, maar hebben een pittig klimpercentage. Een mooi gebied dus om met een stel sportieve vrienden een vakantiehuis te boeken van waaruit leuke dagtochten op de fiets gemaakt kunnen worden. Maar er is natuurlijk veel meer te doen in deze provincie, waar jong en oud een prachtige vakantie kunnen beleven.

Dit is per provincie slechts een voorbeeld van de vele activiteiten die er in heel Nederland te beleven zijn. Waar je ook een vakantiehuis of appartement boekt, er zal in de buurt altijd wel iets te zien, doen, beleven of te proeven zijn.