Top 9 leukste kerstmarkten in Nederland

Winterpret in Nederland op een kerstmarkt

Het einde van het jaar nadert en menig Nederlander krijgt de kerstkriebels. Er wordt weer gepraat over de kerstdagen en de kerstboom wordt weer opgezet. Daar hoort natuurlijk ook een aantal kerstactiviteiten bij. Je zou naar het buitenland kunnen gaan, maar in de wintermaanden valt er genoeg te beleven in ons eigen land. Er zijn juist zoveel bijzondere en spectaculaire kerstmarkten in Nederland. Veel steden en dorpen halen alles uit de kast om een zo bijzonder mogelijke kerstmarkt te organiseren, die soms wel meerdere dagen duurt. Bereid je voor op duizenden kraampje, kerstshoppen en een heleboel gezelligheid. Bezoek de leukste kerstmarkt en geniet een weekend van een grote kerstmarkt vanuit je vakantiehuis in Nederland of een dagje van een kleine kerstmarkt.

kerstmarkt in Nederland

 

De grootste kerstmarkten in ons land

Er zijn een aantal kerstmarkten in Nederland die jij kunt bezoeken vanaf je vakantiehuis. De bekendste zijn Valkenburg, Maastricht, Dordrecht, Den haag, Leiden en Deventer. Deze markten zijn perfect voor een dagje uit. Of zelfs een weekendje als je echt van die sfeer houdt en niet genoeg kunt krijgen van de gluhwein en levende kerststallen.


1) Kerstmarkt in Valkenburg

De kerstmarkt in Valkenburg is de meest bezochte kerstmarkt in Europa. Dat is niet voor niks, want deze nostalgische kerstmarkt in Limburg wordt gehouden op een hele bijzondere locatie; de Gemeentegrot, onderaan de Cauberg. De kerstmarkt staat ook in de Fluweelgrot.  De ondergrondse gangen, lichtjes en muziek maken deze kerstmarkt nog magischer. Voor de kerstmarkt in de Fluweelgrot heb je wel een ticket nodig (€5,-) net als de kerstmarkt in de Gemeentegrot (€7,-)  .


2) Magisch maastricht

De kerstmarkt in Maastricht, beter bekend als Magisch Maastricht, is ook een bekende kerstactiviteit in Limburg. In de Limburgse hoofdstad wordt er flink uit gepakt. Naast talloze kraampjes en knusse eettentjes is er ook een overdekte schaatsbaan, een reuzeglijbaan en een verlicht reuzenrad. De kerstkraampjes zijn chalets met rode daken, zodat je een echt nostalgisch wintergevoel krijgt. In de kerstkraampjes vind je oliebollen en gluhwein, maar ook veel kerstcadeau-inspiratie.

 

3) Kerstmarkt in Dordrecht

De kerstmarkt in Dordrecht mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De binnenstad van Dordrecht wordt helemaal omgetoverd in de kerstsfeer. Monumenten en binnenhavens zijn onderdeel van de route van kerstkraampjes.  Er is een muzikaal winterterras, kerstheater, levende kerststal en zelfs een kerstcircus.

 

4) Royal Christmas Fair in Den Haag

Deze kerstmarkt in Den Haag is een van de grootste kerstmarkten in Nederland. Op de Lange Voorhout in centrum Den Haag staat het gevuld met kerstkraampjes.  Hier smul je van winterse lekekrnijne, gratis optredens en koop je alvast je kerstcadeaus in. Proef de romantische en magische sfeer op deze kerstmarkt in Nederland en verken de prachtige Lange Voorhout.

 

5) Kerstmarkt in Leiden

De drijvende kerstmarkt in Leiden is echt een primeur. Op het water van de Nieuwe Rijn zie je knusse chalets waar je langs kunt wandelen. Bij deze kraampjes vind je winterse lekkernijen en allerlei kerstcadeau’s.

 

6) Kerstmarkt in Deventer

De kerstmarkt van Deventer is misschien nog wel de speciaalste van deze lijst. Elk  jaar wordt Deventer omgetoverd tot een Dickens festijn. Dat betekent dat  ruim 950 personages uit het boek tot leven komen.

 

Kleinere kerstmarkten in Nederland

Hoewel niet elke stad of dorp evenveel ruimte heeft voor een supergrote kerstmarkt, zijn er ook kleine sfeervolle kerstmarkten die zeker een bezoek waard zijn. Zeker als zo’n kerstmarkt bij jou om de hoek is, zou ik zeker even langs gaan.

 

7) Kerstmarkt Rai, Amsterdam

Op dit Amsterdamse winterparadijs  beleef je elke dag winterse activiteiten. Er zijn zelfs optredens van bekende artiesten. Geniet van wat gluhwein, wat gebakken marshmellows of loop over de foodmarket als je lekkere trek hebt.

 

8) Kerstmarkt in Roermond, Limburg

De kerstmarkt in Roermond is niet zomaar een gewone kerstmarkt; het is een kerstmarkten cruise! Deze Magische Kerstcruise brengt je langs de kerstmarkt in Maastricht naar die van Luik. Uiteraard is deze cruise niet gratis, dus bestel je tickets op voorhand.

 

9) Betoverend Breda

De hele Bredase binnenstad wordt omgetoverd tot kerstmarkt. Er is een schaatsbaan, de verhalen vertellende kerstboom, een draaimolen en er zijn natuurlijk honderden kraampjes. Met een beetje geluk spot je ook de kerstman op zijn arreslee door de straten.

 

Geschreven door: Natascha Bauwens