Leukste steden per provincie in Nederland

Een stad wordt als vakantiebestemming meestal gekozen voor een korte vakantie. Voor langere vakanties zijn steden in Nederland minder populair, maar hebben toch wel zo’n aantrekkingskracht dat ze dan als dagjesbestemming vanuit het vakantieadres in de regio bezocht worden. Nederland telt 12 provincies met allemaal een hoofdstad en daarnaast nog talrijke andere steden die een bezoek zeker waard zijn. De volgende lijst is dan ook zeker niet uitputtend, maar geven je een goed beeld wat er qua stadsbezoek mogelijk is als je in één van onze vakantiehuizen in Nederland vakantie viert.

 

Friesland: de 11 Friese steden

Als collectief zijn de 11 steden die Friesland kent veruit het meest bekend door de misschien wel werelds meest onvoorspelbare sportwedstrijd ter wereld, de Elfstedentocht. Hoe kouder het wordt, des te meer deze steden in de spotlights komen te staan. Maar dit is zeker niet het enige dat ze de moeite waard maakt. Als je tijdens je vakantie in Friesland wilt winkelen zit je in de hoofdstad Leeuwarden en ook in Sneek zeker goed. Ga je voor de cultuur van de kleine stadjes, pak dan de boot naar Sloten of bezoek het Jopie Huisman Museum in Workum. Vier je vakantie op de Waddeneilanden Vlieland of Terschelling, reserveer dan wat extra tijd in je agenda om het havenstadje Harlingen even in te lopen.

 

Groningen: Delfzijl & Bourtange

De stad met dezelfde naam als de provincie is qua inwoneraantal de zevende van het land en de grootste stad in het Noorden van het land. Andere steden zijn Delfzijl en Stadskanaal. Wij raden je aan Bourtange te bezoeken, in het zuidoosten van de provincie. Dit historische vestingstadje was een aantal eeuwen geleden een belangrijk verdedigingswerk en gemaakt in opdracht van Willem van Oranje. Je ziet hier onder andere een protestantse kerk, een historische molen en walt opvalt is de authentieke stijl van de huisjes. Dit maakt Bourtange tot misschien wel tot een van de meeste authentieke steden in Nederland. Bezoek ook de attractie Terra Mora vanuit je vakantiehuis in Groningen.

Vakantie in Groningen

Drenthe: Emmen & Assen

Het mag dan wel de dunst bevolkte provincie van Nederland zijn, maar het aanbod vakantiehuizen in Drenthe is er erg groot. Emmen is qua aantal inwoners de grootste stad van de provincie Drenthe. Hier vind je het de in 2016 nieuw geopende Wildlands Adventure Zoo. Hiervoor was de dierentuin midden in het centrum van Emmen gevestigd en liep je na een dagje dierentuin gelijk het winkelcentrum met winkels en horecagelegenheden in. In de hoofdstad Assen staat het symbool van de provincie: Bartje. Naast Emmen en Assen, zou je ook voor Hoogeveen, Coevorden of Meppel kunnen kiezen als je tijdens je vakantie een dag wilt winkelen of door een stad wilt flaneren.

 

Overijssel: zeven populaire steden

Ben je een liefhebber van het bezoeken van steden tijdens je vakantie? Boek dan een vakantiehuis in Overijssel! Een paar van de leukere steden in Nederland vind je hier: de Hanzesteden Zwolle of Kampen, de steden in Twente Almelo, Hengelo, Enschede en Oldenzaal  of het in het zuidwesten van de provincie gelegen Deventer. “Eén stoplicht staat op rood, één stoplicht staat op groen, in Almelo is altijd wat te doen”, zo luidt een uitspraak van een bekend Twents cabaretier. En dit geldt ook voor de andere steden. Cultuur, sport, winkelen en horeca, u kunt er in alle steden in Overijssel voor terecht. Dus vervelen zal je je er niet tijdens je vakantie.

 

Flevoland: Lelystad, Almere en Urk

Pas eind jaren zestig van de 20e eeuw kwamen de eerste bewoners naar Lelystad, de hoofdstad van Flevoland, de provincie die pas sinds 1986 bestaat. Lelystad is inmiddels qua aantal inwoners al ruim ingehaald door het zuidelijker gelegen Almere. In het stadscentrum van Almere vind je een moderne architectuur. Er is ook een aantal wijken in de stad te vinden waar de bewoners zelf hun huis ontworpen hebben. Andere grotere plaatsen in die je vanuit je vakantiehuis in Flevoland kunt bezoeken zijn Zeewolde, Dronten en Emmeloord. Ook één van Nederlands bekendste vissersplaatsen, Urk, is in Flevoland gelegen.

Vakantie in Utrecht

 

Gelderland: steden aan de Rijn en Maas

Met Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen heeft de provincie Gelderland drie van de grotere steden in Nederland, met een inwoneraantal van ver boven de 100.000. Provinciehoofdstad Arnhem is gelegen aan de Rijn. Bezoek hier bijvoorbeeld het Nederlands Openlucht Museum of Burgers Zoo, de bekende dierentuin.

Aan de Waalkade in Nijmegen vind je veel horeca die zijn hoogtepunt jaarlijks beleefd tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, het bekendste wandelevenement van Nederland dat altijd plaatsvindt in de zomervakantie. Apeldoorn ligt op de Veluwe en is onder meer bekend van Paleis het Loo.

Vier je vakantie in Gelderland in een vakantiehuis, vakantieappartement of in een andere accommodatie, dan is het bezoeken van één van deze steden zeker een aanrader. De provincie telt daarnaast nog een behoorlijk aantal middelgrote plaatsen, zoals Harderwijk, Doetinchem, Winterswijk, Wageningen, Ede, Gorinchem en Culemborg. Ook hier kun je prima terecht om te shoppen of plaats te nemen op het terras van een café of restaurant.

 

Utrecht: meer dan Utrecht stad

Een vakantiewoning in Utrecht is de ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van de mooiste steden in Nederland. Na de stad Utrecht met de kerktoren de Dom, het gevoelsmatige middelpunt van Nederland, behoren Amersfoort, Veenendaal, Zeist en Nieuwegein tot de grotere steden van de provincie. Al deze steden zijn goed te bereiken aangezien bijna alle voornaamste snelwegen van Nederland, zoals de A1, A2, A12, A27 en de A28 door of langs deze steden gaan. Zeker goed bereikbaar, maar reis je rondom spitstijd, dan is het wellicht aan te raden om de trein te nemen. Vanaf Utrecht Centraal kun je alle richtingen op en bereik je veel vakantiebestemmingen in korte tijd.

Noord-Holland: Amsterdam en andere populaire steden

De grootste en zonder twijfel internationaal meest bekende stad van Nederland is de hoofdstad van het land: Amsterdam. De Dam, Artis, Het Vondelpark, De Wallen, het Rijksmuseum met Museumplein en voetbalclub Ajax, het is slechts een selectie uit een rijtje met bekende zaken die internationaal bekendheid genieten en die jaarlijks miljoenen toeristen naar de hoofdstad trekken voor een korte vakantie in Nederland. Zoals in veel Europese steden is er ook in Amsterdam een toenemende vraag naar een vakantiehuis of appartement in Noord-Holland direct rondom deze populaire stad.

De provinciehoofdstad is echter niet Amsterdam, maar Haarlem. Deze mooie stad ligt op steenworp afstand van Zandvoort, één van Nederlands bekendste badplaatsen. Een andere stad om te bezoeken is Alkmaar zeker wanneer op het Waagplein de wereldberoemde kaasmarkt plaatsvindt. Andere steden of aantrekkelijke plaatsen in Noord-Holland zijn onder meer Zaanstad, Purmerend, Hoorn, Enkhuizen en Volendam.

 

Zuid-Holland: politieke hoofdstad Den Haag & Rotterdam

Als één van de weinige landen in de wereld is in Nederland de hoofdstad van het land niet de stad waar de regering gevestigd is. Dat is namelijk in Den Haag, ook wel ’s-Gravenhage genoemd. Qua inwoner aantal is Den Haag ook niet de tweede stad van het land, dat is namelijk Rotterdam, eveneens in de provincie Zuid-Holland. Rotterdam met het grootste haven- en industriecomplex van Europa. Door het bombardement in de Tweede Oorlog is weinig van de historische binnenstad bewaard gebleven. Iets wat je nog wel aantreft in Delft, Leiden en Dordrecht, drie andere prachtige steden in Nederland en zeker de moeite waard om tijdens je vakantie in Zuid-Holland te bezoeken.

Vakantie in Rotterdam

Zeeland: vakantie voor water, land en stad

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. In het centrum vindt je drie historische gebouwen, de Abdij, het oude stadhuis en de Lange Jan, op steenworp afstand van elkaar. Als je Middelburg bezoekt moet je ook zeker even naar het nabijgelegen in de twaalfde eeuw ontstane stadje Veere gaan. Vlissingen, Goes, Zierikzee en Sluis zijn andere plaatsen binnen de provincie Zeeland die een bezoek ook meer dan waard zijn tijdens een verblijf in deze echte vakantieprovincie. Wanneer je een vakantiehuisje in Zeeland huurt, heb je de ideale combinatie van stad, strand en cultuur.

 

Brabant: steden van west naar oost

Voor Nederlandse begrippen is Noord-Brabant een zeer brede provincie. Wanneer je verblijft in een van onze Nederlandse vakantiehuizen in Noord-Brabant bevind je je altijd wel in de buurt van een mooie stad. De afstand van de westelijk gelegen vestingstad Bergen op Zoom tot aan Helmond in de Brabantse Peel is zo’n 120 kilometer. Twee steden die zich qua inwoneraantal tot middelgrote steden in Nederland mogen rekenen, maar de voornaamste steden in Noord-Brabant zijn toch wel de hoofdstad Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda. Tilburg en Eindhoven zijn in de loop der jaren bij elkaar gegroeide industriekernen, in Den Bosch en Breda vind je prachtige historische binnensteden rondom de kerk Sint-Jan (Den Bosch) en de Grote Kerk (Breda), wat deze steden tot de leukste steden in Nederland maakt.

 

Limburg: steden aan de Maas

Als je op vakantie bent in het zuiden van Limburg dan bezoek je Maastricht, zonder twijfel dé stad van de provincie. Met het Vrijthof en de rivier de Maas die door de stad en kronkelt alleen al door het decor de moeite van een bezoek waard. De Maas stroomt ook langs Roermond en het noordelijk gelegen Venlo. In Limburg worden elk jaar tijdens de decembermaand sfeervolle kerstmarkten georganiseerd. De kerstmarkten in Maastricht en Valkenburg zijn erg populair en de best bezochte kerstmarkten in Limburg, of misschien wel van Nederland. Als je op zoek bent naar een appartement of vakantiehuis in Limburg, zodat je deze kerstmarkten kunt bezoeken, dien je er vroeg bij te zijn. Alle vakantieverblijven in Limburg zijn voor in de winterperiode erg populair en zitten snel vol.

 

Bezoek de leukste steden in Nederland!

In of nabij al deze steden vind je vele toeristische accommodaties. De appartementen en vakantiehuizen in Nederland geven je de vrijheid om zelf de steden uit te zoeken die je graag wilt zien. Afstanden zijn in Nederland betrekkelijk kort en dat biedt mogelijkheden om in korte tijd de diversiteit van het land en haar steden te ontdekken. De rijke cultuur en regio-gebonden tradities die je ook in de steden terugziet, zullen je zeker een aangename tijd bezorgen gedurende een vakantie of citytrip in Nederland.