Mooiste bezienswaardigheden per provincie

Ofschoon Nederland qua oppervlakte niet groot is, heeft het toch een rijk cultureel verleden. In het hele land zijn er dan ook diverse bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn om vanuit je appartement of vakantiewoning in Nederland te gaan bekijken. De bezienswaardigheden in Nederland zijn gelegen van Oost-Groningen tot in Zeeland en van de Waddeneilanden tot in het onderste puntje van Zuid-Limburg. Trek er op uit met je foto- of videocamera en leg je eigen beelden vast van dit kleine land aan de Noordzee.

 

Rijd eens over de Afsluitdijk

Deze ruim 32 kilometer lange dijk dient naast waterkering ook als belangrijke verkeersweg tussen Friesland met Noord-Holland. Als je vanuit Friesland richting Noord-Holland rijdt zie je aan je linkerzijde het IJsselmeer en aan je rechterzijde de Waddenzee. Ongeveer op de helft van de dijk staat een standbeeld van de oprichter Cornelis Lely.

Vakantiehuis in Friesland

Groningen: De Martinitoren

Het Peerd van ome Loeks is zeker een beeld dat zeker bekendheid geniet, maar midden in de stad Groningen, aan de Grote Markt, staat hét symbool van de stad: de Martintoren. De oorspronkelijke toren dateert van nog eerder, maar de huidige vorm stamt uit 1627. Wil je je kuiten even trainen tijdens je vakantie in Groningen, beklim dan deze toren en geniet van een indrukwekkend uitzicht over deze bij uitstek studentenstad.

 

Friesland: Nationaal Park Drents-Friese-Wold

Dit bijzondere natuurgebied ligt op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland. Dit ruim 60 km2 grootte Nationale Park behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa. Ideaal voor een wandel- of fietsvakantie in Nederland. Rust even lekker uit op een terrasje in het toeristische Appelscha, waar je op warme vakantiedagen in Bosbad Appelscha, één van de mooiste openluchtzwembaden van het land, ook heerlijke verkoeling kunt vinden.

 

Overijssel: Hanzestad Kampen

De stad in Overijssel heeft een prachtige binnenstad, omgeven door stadsmuren en je vindt er ook middeleeuwse kerken en de IJsselkade. Je kunt je vermaken met diverse historische bezienswaardigheden  zoals het Stedelijk Museum en de Stadsgehoorzaal. Het volgen van de Thea Beckman-route is een leuke manier om de geschiedenis van de stad te leren kennen.

 

Gelderland: Koninklijk Paleis het Loo

Vandaag de dag is er in dit voormalige koninklijk paleis in Apeldoorn een Nationaal Museum gevestigd. In de diverse ruimtes en de tuinen van het Paleis krijg je een goede indruk van hoe de koninklijke familie heeft geleefd in dit meer dan driehonderdjaar oude paleis, dat als laatste werd bewoond door Prinses Margriet. Zeker een ‘must-see’ als je in een vakantiehuis op of rondom de Veluwe in Gelderland vakantie houdt.

 

Utrecht: Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug heeft, naast dat het een Nationaal Park is met diverse wandel- en fietsroutes is, nog diverse andere recreatieve activiteiten te bieden. Het Ouwehands Dierenpark in Rhenen, het Tabaksmuseum in Amerongen en het Rosarium in Doorn zijn enkele voorbeelden van bezienswaardigheden in Utrecht, de provincie in het hart van Nederland. Ook liefhebbers van landhuizen en kastelen zullen hier zeker aan hun trekken komen.

 

Noord-Holland: Oerhollands Volendam en Marken

Klederdracht, visserij en palingsound, het zijn de voornaamste kenmerken van dit dorp in Noord-Holland onder de rook van de hoofdstad Amsterdam. Jaarlijks komen hier duizenden toeristen uit de hele wereld om tijdens hun vakantie door de smalle straten en langs souvenirwinkeltjes trekken, of plaats te nemen op een van de terrassen bij horecazaken en hier van een lunch met verse vis genieten. Het dorp ansich biedt al cultuur genoeg, maar voor de echte liefhebbers is er ook nog het Volendams Museum en het Palingsoundmuseum.

 

Zuid-Holland: Keukenhof

Vier je vakantie in Zuid-Holland? Ga dan zeker naar de Keukenhof. Er is alleen één maar, het park is slechts 2 maanden per jaar geopend, bij benadering van half maart tot half mei. Je kunt hier naast de miljoenen bloemen genieten van spectaculaire bloemenshows, verrassende tuinen en prachtige evenementen. Voor de kinderen is er onder andere een kinderboerderij en een doolhof. Vergeet zeker niet om een aantal tulpenbollen mee te nemen die je na je vakantie in je eigen tuin kunt planten. Of neem een leuke bos tulpen mee voor in het vakantiehuis. Keuze genoeg, in de Keukenhof bloeien meer dan 800 verschillende tulpen.

 

Zeeland: De Zeeuwse vestingstad Sluis

In Zeeuws-Vlaanderen in de provincie Zeeland ligt het vestingstadje Sluis, dat het enige Nederlandse belfort heeft. Dit betreft een middeleeuwse wachttoren met stormklok. In vroegere tijden het veiligste plek in de stad. De toren heeft 4 hoektorentjes en geeft een magnifiek uitzicht over het stadje Sluis. Tot een aantal jaar geleden kon je om goed te eten in Sluis terecht bij Restaurant “Oud Sluis” van topkok Sergio Herman, maar het sloot eind 2013 definitief haar deuren. Het restaurant had lange tijd 3 Michelin-sterren en stond in 2011 op de 17e plaats op de ranglijst van beste restaurants ter wereld. Ofschoon natuurlijk niet overal op sterren-niveau, zijn er in de provincie natuurlijk nog voldoende eetgelegenheden over om heerlijk te kunnen eten als je even geen zin hebt om in je vakantiewoning in Zeeland te koken.

Efteling: bezienswaardigheden in Nederland

 

Noord-Brabant: Sprookjes worden werkelijkheid in De Efteling

In Nederland wordt wel gezegd dat je in je leven minimaal 3 keer naar De Efteling gaat in Brabant. Als kind, als ouder en als grootouder. Voor velen is 3 keer niet genoeg. Het park ontwikkelt zich continue en om de paar jaar opent een nieuwe spectaculaire attractie. Het park opende in 1952 en bestond in het begin uit het Sprookjesbos. Dit Sprookjesbos, met het kasteel van Doornroosje, Langnek, de Sprookjesboom en nog diverse andere sprookjes, is nog altijd zeer populair onder de bezoekers. Vanuit diverse bungalowparken, campings en vakantiehuizen in Nederland komen dagelijks vele gasten naar dit prachtige park in Noord-Brabant dat sinds een aantal jaar het hele jaar door geopend is en in de winter de sfeer aanpast waardoor De Efteling tijdelijk ook wel Winterefteling wordt genoemd.

 

Limburg: Drielandenpunt

Bij Vaals in Zuid-Limburg vind je het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Naast een horecagelegenheid is er een labyrint en er zijn mogelijkheden voor groepsactiviteiten zoals boogschieten. Je zit hier in een prachtige omgeving om fiets- en wandeltochten te maken. Zuid-Limburg is een populaire vakantieregio en je kunt je hier dan ook wekenlang vermaken als je hier in een Nederlands vakantiehuis of appartement zit.

In de ene provincie zijn het misschien wat meer dan in de ander, maar er zijn honderden bezienswaardigheden in Nederland waarvan je hier boven dus slechts een kleine selectie ziet. Naast Nederlandse bezienswaardigheden zijn er zo veel activiteiten en evenementen dat een dag ‘thuis’ blijven in je vakantiehuis of appartement echt niet nodig is. Al blijft het natuurlijk wel vakantie en is een dagje helemaal niks doen en lekker luieren of barbecueën op het terras van je vakantiewoning ook zeker geen straf.