Nationale parken in Nederland

Nederland is dan wel dichtbevolkt, toch is er door het hele land nog wel degelijk veel natuurschoon te ontdekken. Het land telt zo’n twintig Nationale Parken, wat gemiddeld toch bijna twee parken per provincies is. Natuurliefhebbers komen in Nederland dan ook wel degelijk aan hun trekken. Door de geringe afstand is het zeker mogelijk om tijdens je vakantie één of meer van de volgende Nationale Parken in Nederland te bezoeken.

 

Nationale parken in Nederland

Door de ligging en variëteit van de Nationale Parken is het mogelijk om meerdere parken binnen enkele dagen te kunnen zien en met elkaar te vergelijken. Daarnaast is er in de parken zelf of in de omliggende omgeving ook voldoende te doen voor de sportieve of actieve vakantieganger. Je kunt als je een vakantiehuis in Nederland boekt in, of in de omgeving van een Nationaal Park, dus helemaal opgaan in de natuur, maar ook als je afwisseling zoekt tussen rust en levendigheid.

Nationale parken in Nederland

 

Nationaal Park Schiermonnikoog

Dit was het eerste Nationale park in Nederland. Het heeft een oppervlakte van zo’n 54m2. Schiermonnikoog is het kleinste Waddeneiland van de TVTAS en behoort tot de meest natuurlijke gebieden van Nederland. Binnen het Nationaal Park vind je diverse onderdelen van de natuur zoals stranden, en diverse soorten duinen en bossen. De kern van het dorp Schiermonnikoog, het enige dorp op het eiland, valt niet binnen het Nationaal Park, maar als je daar een vakantiewoning in Nederland hebt gehuurd ben je er in een mum van tijd. Grote afstanden bestaan niet op dit eiland, zelfs niet te voet.

Nationaal Park Lauwersmeer

Angst voor overstromingen leidde er toe dat er eind jaren zestig van de vorige eeuw een dam werd gebouwd, waardoor op de vroegere zeebodem een nieuw landschap is ontstaan in het noordwesten van de provincie Groningen. Een waar paradijs voor vogels met een natuur die zo bijzonder is dat het gebied het predicaat Nationaal Park heeft gekregen. Ben je op vakantie in de kop van de provincies Groningen of Friesland, dan zit u vlak bij dit unieke natuurgebied.

 

Nationaal Park De Alde Feanen

Dit park in Friesland is zeker niet het bekendste Nationale Park van Nederland, maar daarom niet minder bemind. In de driehoek tussen de stad Leeuwarden en de grote Friese plaatsen Heerenveen en Drachten ligt dit laagveenmoeras met een afwisselend landschap met onder andere meren, rietlanden en moerasbossen. Liefhebbers van planten kunnen hier hun hart ophalen, er zijn meer dan 400 soorten.

 

Nationaal Park Aa

De naam zegt het al, dit Nationaal Park ligt in de provincie Drenthe. Binnen het park zijn 21 dorpen en gehuchten gelegen en meer dan de helft van de oppervlakte beslaat landbouwgrond. In dit gebied van zo’n 34.000 hectare is door de jaren heen een grote rijkdom aan natuur gecreëerd.  Grofweg bevindt het park zich tussen de driehoek Gieten, Glimmen en de Drentse hoofdstad Assen.

 

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Dit Nationaal Park ligt in een toeristisch aantrekkelijk gebied op de grens van Friesland en Drenthe. Het karakter van het gebied is ontstaan door de esdorpencultuur. Doordat de boeren hun schapen lieten grazen in de buurt ontstonden de heidevelden. De stuifzanden die het gebied rijk is zijn ook op deze manier ontstaan. Dat maakt Drents-Friese Wold een van de meer unieke nationale parken in Nederland

Natuur in Nederland

 

Nationaal Park Dwingelerveld

Met drie Nationale Parken is de provincie Drenthe goed vertegenwoordigd. Het Nationaal Park Dwingelderveld biedt diverse wandel- en fietspaden, ATB-routes, ruiterroutes en zelfs twee speciale gehandicaptenpaden. Volop mogelijkheden dus om tijdens je vakantie in Drenthe de natuur te ontdekken en van een eindeloze horizon te genieten.

 

Nationaal Park Weerribben-Wieden

In de kop van Overijssel ligt dit bekende Nationaal Park met als ‘middelpunt’ de bekende plaats Giethoorn.  Vaar met een fluisterboot door dit prachtige natuurgebied waar je veel moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren en insecten tegen zult komen. Voor een volledig ontspannen vakantie aan het water is een vakantiehuis in Overijssel zeker een aanrader.

 

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Een ander Nationaal Park in de provincie Overijssel is De Sallandse Heuvelrug met panorama’s over heidevelden en bossen. Het gebied ligt tussen Holten en Hellendoorn. Er zijn menselijke sporen nagelaten die tot wel vijfduizend jaar teruggaan. Naast de aantrekkingskracht van het Nationaal Park zijn de toeristische trekpleisters De Holterberg en Avonturenpark Hellendoorn geliefd bij dagjesmensen en vakantiegangers die voor deze regio kiezen.

 

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Dit Nationaal Park ligt in Gelderland en beslaat qua oppervlakte ongeveer 5% van de totale Veluwe. In het Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je ook cultuurhistorische elementen, beeldende kunst en architectuur. Het beroemde Kröller-Müller Museum bevindt zich in het Nationale Park.

 

Nationaal Park Veluwe Zoom

Ten oosten van de hoofdstad van de provincie Gelderland, Arnhem, ligt Nationaal Park Veluwezoom met ruim 5.000 hectare bos, heide en zandverstuivingen. Er zijn hier diverse wandelroutes uitgezet, dus zeker voor wandelliefhebbers is een vakantie in Gelderland een waar paradijs.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug is Nationaal Park, waar je in een gebied van bossen en heuvels ongestoord kunt fietsen of wandelen, door prachtige heiden en langs oude kastelen. De Heuvelrug biedt vele wandelpaden die u door unieke natuur leiden. Ook kunt u hier heerlijk picknicken. Het nationale park Utrechtse Heuvelrug is zeker de moeite waard als u een vakantiehuis in Utrecht boekt!

 

Nationaal Park De Oosterschelde

Huur een vakantiehuis in Nederland in omgeving Zeeland en verblijf nabij het grootste Nationaal Park van Nederland met een oppervlakte van 370 km2. De Oosterschelde bestaat voor een groot deel uit water. Door het getij is het landschap variërend. Met het getij stroomt maar liefst 800 miljard water de Oosterschelde in en uit. Bij eb zie je platen en slikken, bij vloed is er een spel tussen water en wind. De Oosterschelde is een interessant recreatiegebied met schoon zwemwater en vaarmogelijkheden. Ook bij duikers en sportvissers is het een populair gebied. Voor liefhebbers van water is een vakantiehuis of appartement in deze regio dan ook een waar Eldorado.

 

Nationaal Park De Bieschbos

De Brabantse Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Hier kom je veel wilgenbossen en krekels tegen. Een leuke tijdsbesteding voor een activiteit tijdens je vakantie in Noord-Brabant, is vanuit Drimmelen een rondvaart te maken door dit prachtige gebied. Onder het genot van een drankje ervaar je het gebied met je eigen ogen en vertelt de kapitein wat je ziet.

Nationaal Park in Nederland

 

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Dit magnifieke Nationaal Park wordt ook wel eens betiteld als ‘de sahara van Brabant’. Naast heide en bossen vind je hier hele grote zandvlaktes waar kinderen, en zeker ook honden, zich uitermate goed kunnen vermaken. Boek je een vakantiehuis in de omgeving van dit Nationaal Park dan zit je in hartje Brabant en heb je een goed uitvalsbasis om de provincie van West naar Oost te ontdekken.  Bovendien ben je hier op steenworp van de Efteling, het grootste attractiepark van Nederland. 

 

Nationaal Park De Groote Peel

Vroeger werd er turf gestoken in dit hoogveengebied. Vandaag de dag is De Groote Peel een natuurgebied met veel vogels en ideaal voor een prachtige fietsvakantie in Limburg. Als je in het hart staat zullen de kerktorens van de dorpen Nederweert, Meijel en Asten je opvallen. Ben je in de Peel op vakantie in Nederland en heb je zin om helemaal op te gaan in de regio? Neem dan plaatst op de veranda van je vakantiehuis en lees het boek Beekman en Beekman, één van de beste verkochte Nederlandse romans ooit, dat zich in deze regio afspeelt.

 

Nationaal Park De Maasduinen

Dit park is gelegen in Limburg, in het Noordoosten tussen de Duitse grens en de Maas. Deze rivierduinengordel is ontstaan door water, wind en ook enigszins met behulp van de mens. In het gebied vind je veel bijzondere dieren en planten. Via diverse routes en paden kun je kennis maken met de duinen aan de Maas, de zogenaamde paraboolduinen.

 

Nationaal Park De Meinweg

In Midden-Limburg, ten oosten van Roermond, vind je dit Nationaal Park, direct aan de Duitse grens. In De Meinweg zorgen vennen, beekdalen, bossen en heide voor voldoende variatie in het landschap. In tegenstelling tot andere natuurgebieden in Limburg kun je hier nog een enkele adder tegenkomen. Als je vakantie viert in deze regio is ook het water niet ver weg. Natuurlijk is er de rivier Maas die door de hele provincie stroomt, maar het is ook zeker de moeite waard om naar de Maasplassen te gaan, zeker op warme dagen. De Maasplassen is met een oppervlakte van zo’n 3.000 hectare het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.

 

Nationaal Park De Zoom-Kalmhoutse Heide

Het Nationaal Park De Zoom-Kalmhoutse Heide is grensoverschrijdend en ligt voor een deel in het Nederlands Brabant en voor een andere deel in de Belgische provincie Antwerpen. Dit grensoverschrijdende gebied kreeg de titel Nationaal Park aan het begin van de 21e eeuw en bestaat uit bos, heide, duinen en een aantal vennen.