Van Gogh Brabant - Vincent's homeland

Van Gogh Brabant: Vincent’s homeland

Wie benieuwd is naar Vincents leven en werk, kan niet om Noord-Brabant heen. Van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 in het Brabantse dorp Zundert. In Brabant vond Vincent zijn inspiratie, zette hij zijn eerste schetsen op papier en ontwikkelde zich tot schilder. In nog geen tien jaar tijd (1880-1890) maakte Vincent ongeveer 900 schilderijen en 1100 (brief)schetsen. Toen had bijna niemand oog voor zijn vernieuwende manier van schilderen. Zo vonden de leraren op de kunstacademie zijn werk helemaal niets en maakte hij zijn studie niet af. Vincent voelde zich vaak eenzaam, somber en onbegrepen. Pas na zijn zelfmoord werd Van Gogh succesvol en werd zijn werk over de hele wereld tentoongesteld in musea en gingen zijn schilderijen vaak voor miljoenen euro's onder de veilinghamer. 

Treed in de voetsporen van Vincent

Ruim een kwart van zijn oeuvre maakte Van Gogh in Noord-Brabant. Ben je benieuwd naar de prachtige en gevarieerde omgeving waar Vincent het grootste deel van zijn leven woonde en werkte?

In Zundert kun je, op de plaats van zijn geboortehuis, het Vincent van GoghHuis bezoeken. In de kleurrijke Van Gogh Kerk in Etten-Leur beleef je het begin van Vincents artistieke carrière.  In Nuenen leverde de wereldberoemde schilder zijn eerste meesterwerk af: De aardappeleters. Ontdek de plekken in Nuenen die (en waar) Van Gogh schilderde. Tot slot is het fietspad aan de rand van Eindhoven fantastisch om (met de kinderen) over heen te fietsen. Het 600 meter lange pad is versierd met lichtgevende parels, die overdag opladen om vervolgens in het donker op te lichten. De ontwerper van het fietspad liet zich inspireren door het beroemde schilderij 'Sterrennacht'.

Van Gogh Roosegaarde fietspad Eindhoven

 

Voor de kunstliefhebbers

Het hele jaar door kun je diverse tentoonstellingen bezoeken. Van Gogh wordt jaarlijks gevierd met leuke en inspirerende evenementen. Van fietstochten tot wandelingen door musea, als u op de link hieronder klikt, vindt u alle relevante evenementen!

https://www.vangoghbrabant.com/nl/evenementen 

Van Gogh fietsroute

 

Voor de actieveling

Het hele jaar door kun je diverse Van Gogh activiteiten ondernemen. Er is namelijk ook aan de actieve kunstliefhebber gedacht. Treed fietsend of wandelend in de voetsporen van Vincent. 

Fietsen

De Van Gogh Fietsroute, bestaande uit 335 km fietsplezier, verbindt de vijf erfgoedlocaties (Zundert, Etten-Leur, Nuenen, 's-Hertogenbosch en Tilburg). Uiteraard hoef je de route niet in één keer te fietsen en kun je tussendoor rusten in een van onze vakantiehuizen. Er liggen meerdere NOVASOL vakantiehuizen in Noord-Brabant langs de fietsroute! 

Wandelen

Ook kun je prachtig wandelen in Noord-Brabant. Zowel in Zundert, Etten-Leur als Nuenen ligt een mooie Van Gogh wandeling voor je klaar. Op aanvraag kun je ook een uitgebreidere wandeling maken met een gids.

 

Meer informatie over Van Gogh vind je op: vangoghbrabant.com