De 5 mooiste Fjorden in Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar prachtige fjorden en de aangrenzende natuur. Het spel van steile groene bergen met de krachtige watervallen en de eindeloze blauwgekleurde wateren is wonderschoon. Om de echte schoonheid van deze gebieden te begrijpen moet je hier eigenlijk zelf geweest zijn. Fjorden in Noorwegen staan ook niet voor niets bij veel mensen hoog op hun Bucketlist. Zo is Lysefjord een adembenemend groen natuurgebied en wordt het Geirangerfjord veel bezocht door Nederlandse toeristen. Om je te helpen bij je zoektocht naar de mooiste fjorden hebben we een top 5 voor je opgesteld. Ontdek zo welk vakantiehuis bij de Noorse Fjorden je wilt boeken voor een onvergetelijke vakantie in Noorwegen!

 

Wat zijn de 5 mooiste Fjorden in Noorwegen?

De omgeving van de Noorse fjorden is werkelijk prachtig en daarom populair bij veel toeristen. Wij bieden diverse vakantiehuizen in Noorwegen aan in deze gebieden. De accommodaties zijn gelegen in de bergen met prachtig uitzicht of liggen aan de fjorden. Je bent hoe dan ook verzekerd van een adembenemend uitzicht. Noorwegen heeft meer dan duizenden fjorden, maar wij hebben de 5 mooiste fjorden voor je op een rijtje gezet:  L ysefjord, Hardangerfjord, Geirangerfjord, Sognefjord en Trollfjord. Ze hebben allemaal azuurblauw water. Let wel het betreft zoutwater, omdat het water afkomstig is van de zeearmen. Al deze fjorden zijn prima te bereiken met de auto en ter plaatse kun je met een gids de fjorden verkennen. Maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om gebruik te maken van diverse aangegeven wandelpaden.

 

1. Lysefjord

Het Lysefjord (of lichtfjord) is makkelijk te bereiken vanuit één van de vele vakantiehuizen in Rogaland. Dit fjord staat bekend om de lichte kleur van de rotswanden langs het water. Voor een adembenemend uitzicht op deze fjord neem je 4.444 houten traptreden en dan bereik je het uitzichtpunt Flørli. Het kost wel enig energie, maar als je eenmaal bovenaan staat, heb je zeker geen spijt. Het hoogste punt dat je kunt bereiken op het  Lusefjord is de Kjerag welke gelegen is op 1.110 meter. Met een veerpont kun je de omliggende dorpjes van het Lysefjord heel makkelijk bezoeken.

 

2. Hardangerfjord

Dit fjord is met zijn 179 km lengte het op een na langste fjord van de wereld en is makkelijk te bereiken van Bergen en vanuit Oslo is het ongeveer twee uur rijden met de auto. Er zijn veel boottochten langs dit fjord en vanaf het water heb je een prachtig uitzicht. Het diepste punt van het Hardangerfjord is 800 meter. De beste periode om hier naar toe te gaan zijn de maanden mei en juni. Mooie bijkomstigheid is dat je tijdens de reis waarschijnlijk over de Hardangerbrug rijdt en vanuit hier heb je al een prachtig uitzicht. Leuk om te doen in de omgeving is skiën in Folgefonna of maak een prachtige wandeling op de Hardangervidda, dit is het grootste bergplateau ter wereld.

 

3. Geirangerfjord  

Als je een vakantie viert in een vakantiehuis in Mǿre en Romsdal moet je niet vergeten een dag in te plannen naar het Geirangerfjord. Ze zeggen dat dit misschien wel het allermooiste fjord van Noorwegen is, maar dat moet je zelf maar beoordelen. Het fjord is 15 kilometer lang en is sinds 2015 een UNESCO World Heritage Site. Het uitzicht is meer dan prachtig en je kijkt zo uit op de bergen met sneeuw. Er zijn ook fantastische watervallen langs het fjord. Leuke tip: bekijk de watervallen vanaf het water. Maar je kunt ook prima met de bus of auto komen.

 

4. Sognefjord 

Het Sognefjord is met een lengte van 205 km het langste fjord van Noorwegen en strekt zich uit van Skolden tot aan de monding in Solund. Hier bevinden zich veel vissoorten, zoals kabeljauw, koolvis en heilbot. Dit fjord is gelegen in de regio Sogn en Fjordane, dit is een dunbevolkt gebied en daarom een uitstekende vakantiebestemming in een vakantiehuis in Noorwegen. Het Sognefjord is meer dan 1.300 meter diep en op sommige plaatsen zijn de bijbehorende bergen wel 1.700 meter hoog. Heel bekend is het Nærøyfjord, dit is een zijarm van het Sognefjord en staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

5. Trollfjord

Het Trollfjord heeft zijn naam te danken aan de “Slag in het Troll­fjord”, in de winter van 1890. Hier ontstond een gevecht tussen de vissers op moderne boten en de vissers op de traditionele boten (fembøringer), waarbij de laatste groep het verloren heeft als het gaat om de visvangst in grote scholen vis. In deze regio beleef je de mooiste vakantiedagen in de ongerepte natuur. De kustlijn en de vele rivieren vol zalm maken van deze regio een paradijs voor vissers. Gezien de ligging van deze regio, dichtbij de poolcirkel, zijn de zomeravonden hier lang en heb je de kans om het noorderlicht eens in het echt te zien.

 

Vakantiewoningen in Noorwegen

Weet je al waar je in Noorwegen een vakantie in de buurt van de fjorden gaat boeken? Bekijk direct welke vakantiehuizen in Noorwegen beschikbaar zijn en boek zonder boekingskosten jouw favoriete vakantiehuis in de buurt van één van deze mooie fjorden.

Lees dan ook eens deze pagina over de leukste bezienswaardigheden in Noorwegen of ontdek de voordelen van een vissershuis in Noorwegen.