Voorwaarden om het noorderlicht te zien in Noorwegen

Hoog in het noorden, op een heldere, glorieuze winternacht, verschijnen kleurrijke magische strepen in de lucht. Ze duren slechts een kort moment, maar juist dat moment is absoluut indrukwekkend. Dit natuurlijke fenomeen is wereldwijd bekend en uniek en trekt elk jaar mensen van over de hele wereld die naar het noorderlicht komen kijken in Noorwegen. Ervaar dit spektakel van dichtbij! Bekijk dit fenomeen met familie of vrienden in een vakantiewoning in Noorwegen, dat ruimte biedt voor iedereen.
 

noorderlicht bekijken in noord-noorwegen

 

Wat is het noorderlicht precies?

Het noorderlicht (aurora borealis) en het zuiderlicht (aurora australis) zijn onderdeel van het poollicht. Dit is een lichtverschijnsel en bestaat uit bewegend licht of stralenbundels. Hierbij slingert de zon elektrisch geladen deeltjes de ruimte in, de zogenaamde zonnewind. Als deze deeltjes botsen met onze atmosfeer, ontstaan er lichtdeeltjes. Deze lichtdeeltjes kun je met het blote oog het best waarnemen bij de poolstreken. Daarom wordt het ook wel 'Poollicht' genoemd. In de buurt Noorwegen spreken we van 'noorderlicht'.

 

Wanneer het noorderlicht in Noorwegen zien?

Het noorderlicht in Noord-Noorwegen is het meest te zien in de late zomer, late winter of vroege lente. De specifieke temperatuur in dit seizoen is cruciaal dat het noorderlicht hun fascinerende spel van licht naar de hemel kan projecteren. Tijdens je verblijf in een vakantiehuis Noorwegen in Noord-Noorwegen kun je ook het noorderlichtcentrum op de Lofoten bezoeken, waar je alles over dit fenomeen te weten komt. Verzamel onvergetelijke indrukken tijdens een hondensledetocht onder de nachtelijke hemel, sneeuwscootersafari's of begeleide excursies per boot, bus of helikopter naar het noorderlicht. De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk en je zult een geweldige vakantie beleven in een vakantiehuis in Noorwegen. Dit avontuur zul je nooit vergeten!
 

noorderlicht

 

Beste voorwaarden om het noorderlicht te zien

Het moet donker zijn

Om het noorderlicht in Noorwegen zo goed mogelijk te kunnen bekijken met alle pracht en praal is het vrij logisch dat het daarom ook donker moet zijn. Dit betekent niet dat je er speciaal lang voor op moet blijven. In Noorwegen kan het vanaf 14:00 uur in de middag al donker worden. Vanaf augustus wordt het langer donker rond de poolgebieden. Hierdoor kun je vanaf half augustus tot half april het noorderlicht bekijken.

Er is geen maan te zien

Als de maan hoog aan de hemel staat, is het allereerst al niet helemaal donker. Ga je op vakantie in Noorwegenals de maan toch hoog aan de hemel staat? Zorg dan dat je bij volle maan erop uit gaat. Bij volle maan is de lichtgloed namelijk het zwakst.  De maan kleurt de hemel blauw, waardoor je de kleuren van het noorderlicht minder goed kunt zien en dat zou jammer zijn!

Het hoeft niet koud te zijn!

Een van de grootste misvattingen is het feit dat het enorm koud moet zijn om het noorderlicht in Noorwegen te ervaren. Het maakt niet uit of het -20 graden of +20 graden is, daar heeft het niks mee te maken. Deze misvatting is ontstaan doordat de helderste avonden waarop je het noorderlicht het best kunt zien, ook meteen het koudst zijn. Dus alhoewel de temperatuur op aarde er niks mee te maken heeft, moet je je alsnog goed aankleden. In Noorwegen is het namelijk nooit echt warm, zeker 's nachts niet en helemaal niet in de winter!


Onvergetelijke indrukken in je vakantiehuis in  Noorwegen

Wie wil niet samen met familie of vrienden de grootste avonturen beleven? Breng samen tijd door in een vakantiehuis in Noorwegen en geniet zowel van de vrijheid op vakantie als van de gezelligheid midden in de natuur. Bekijk het noorderlicht in het uiterste noorden van Noorwegen. Dit is een van de beste plekken ter wereld voor om het noorderlicht te zien tijdens je vakantie in Noorwegen.