Bezienswaardigheden in Lissabon

Lissabon is een stad met een rijke geschiedenis en dit reflecteerd zich in een groot aantal imposante bezienswaardigheden. Ben je een vakantie naar Lissabon aan het plannen en benieuwd welke bezienswaardigheden je echt gezien moet hebben? Wij hebben de 8 mooiste en interessantste bezienswaardigheden voor je verzameld.

 

1) Jerónimos Klooster

Dit indrukwekkende klooster weerspiegeld de Portugese macht en rijkdom in de 15e en 16e eeuw. Het klooster is gebouwd op de plaats waar Vasco da Gama en zijn bemanning hun laatste nacht in Portugal doorbrachten, voordat zij hun succesvolle reis naar India begonnen. Het indrukwekkende bouwwerk zit vol prachtige details en heeft zowel elementen van de gotische als renaissance bouwstijl.

Jerónimos klooster Lissabon

 

2) Belém toren

Zoek je naar foto’s van Lissabon dan kom je deze toren zeker tegen. De toren staat in Belém, wat met de bus en tram vanuit Lissabon makkelijk te bereiken is. Combineer je bezoek aan de toren met een bezoek aan het paleis in Belém en proef gelijk de lokale specialiteit: Pastéis de Belém

Belém toren

 

3) Bairro Alto en Alfama

Dit zijn de twee oudste wijken van Lissabon met de meeste bezienswaardigheden. Denk aan gekleurde en betegelde huizen, kerken en prachtige uitzichtpunten. Struin lekker rond en beklim (ja, de straten lopen veelal stijl omhoog) deze karakteristieke straten. Hier vind je ook heerlijke restaurants en gezellige, soms verstopte, terrassen.

Tegels op muur in wijk Alfama in Lissabon

 

4) Het paleisplein

Praca do Comercio, het paleisplein van Lissabon, is ook zeker een bezoekje waard. Via de imposante trimfpoort loop je dit plein op. Rondom zie je het voormalige koninklijk paleis, die tot het einde van de moarchie in 1910 in gebruik is geweest. Dit grote plein was vroeger het decor voor belangrijke gebeurtenissen.

paleisplein in Lissabon

 

5) Santa Justa lift

Deze lift verbindt de wijk Bairro Alto met het centrum. Je kunt met de lift naar boven gaan, of te voet naar boven lopen. Eenmaal boven het je uitzicht over de stad en kom je uit bij het naastgelegen restaurant. Hier kun je nog even lekker genieten van een hapje en een drankje met prachtig uitzicht over de stad.

Santa Justa lift Lissabon

 

6) Carmoklooster

Dit voormalige klooster vind je midden in het centrum van Lissabon, naast de Santa Justa lift. Helaas is dit bouwwerk is zwaar beschadigd geraakt tijdens de aardbeving in 1755. Overigens is het Carmoklooster het grootste nog bestaande bewijs van deze aardbeving. Tegenwoordig is het archeologisch museum gevestigd in dit gebouw, wat ook zeker de moeite waard is om te bezoeken.  Daarnaast is deze bijzondere plek ook zeer fotogeniek, neem dus zeker je camera mee.

Carmoklooster Lissabon

 

7) Het kasteel van São Jorge

Genieten van prachtig uitzicht over de stad? Dan is dit de plek waar je naartoe moet. Nadat Lissabon was heroverd op de Moren is het destijdse fort omgebouwd tot de residentie van de koning. Helaas is ook dit bouwwerk getroffen door de aardbeving. Pas in 1938 werd deze gerestaureerd. 

Kasteel van São Jorge

 

8) Sintra

Eigenlijk ligt dit niet in Lissabon, maar mocht je een aantal dagen in Lissabon verblijven dan mag een uitstapje naar Sintra echt niet ontbreken. Met de trein doe je er zo’n 40 minuten over om in Sintra te komen. Palacio de Pena is het bekendste paleis en ook zeker een bezoek waard. De drukte vermijden? Kom dan of vroeg in de ochtend of wat later op de middag. In de buurt van dit paleis vind je ook Quinta da Regaleira, Palácio Nacional de Sintra en het oude centrum. Op zo’n 4km afstand vind je tevens Palácio de Monserrate. Dit paleis wordt vaak overgeslagen, maar ik zeker een bezoek waard.

Palacio de Pena in Sintra