Met de auto naar Slovenië: de ideale voorbereiding

Slovenië is een land die vaak over het hoofd wordt gezien als men denkt aan 'vakantie'. Het land wint echter steeds meer populariteit bij toeristen. Dit groene land bestaat uit prachtige bergen, wijngaarden, geweldige watervallen en natuurlijk de mooie hoofdstad Ljubljana! Het goede nieuws is dat Slovenië slechts op 1300 kilometer afstand ligt. Je kunt gemakkelijk naar het land rijden in plaats van vliegen. Een autoreis naar Slovenië kan best voordeliger zijn als je met een grote groep op vakantie gaat. Daarnaast krijg je heel veel vrijheid als je met de auto naar Slovenië reist. De ideale voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Hoe beter jij als geregeld hebt, hoe meer zorgeloos je op je vakantie kunt gaan. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, zodat je zonder stress en op tijd bij je verblijf in Slovenië aankomt na je autoreis.

autoreis naar Slovenië

 

Voor vertrek

Allereerst is het slim om te kijken of je auto nog in staat is zo'n afstand af te leggen. Je wilt natuurlijk niet midden in Duitsland al de handdoek in de ring gooien, omdat je auto het niet meer ziet zitten. Controleer dus op voorhand het auto-onderhoud. Check ook nog even of je autoverzekering nog steeds in orde is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan wil je, zeker in het buitenland, goed voorbereid zijn. Je rijdt door drie landen: Duitsland, Oostenrijk en ten slotte Slovenië. Voor je vertrekt naar je vakantiehuis in Slovenië is het belangrijk om te voldoen aan alle eisen die die landen stellen.

 

Verplicht mee in de auto

Neem bij je autoreis naar Slovenië deze uitrusting mee: gevarendriehoek, verbanddoos, reservelampen en veiligheidshesjes voor alle inzittenden. Een gevarendriehoek en de veiligheidshesjes zijn verplicht. Heb je een aanhanger of caravan bij, dan moet je zelfs twee gevarendriehoeken gebruiken. De veiligheidshesjes moeten voldoen aan de EN471-norm. Dit betekent dat ze fluorescerend geel, oranje of rood zijn met reflecterende banen. Een verbanddoos en reservelampen zijn niet per se verplicht voor Nederlandse vakantiegangers. Wel raden we het aan om deze mee te nemen om discussie met de lokale politie te voorkomen.

Mileusticker Duitsland

Veel Duitse steden zijn alleen toegankelijk met een mileusticker. De mileuzones worden met borden aangegeven en je sticker moet hierbij passen. De kleur van je sticker (groen, geel, rood of blauw) wordt bepaald door de uitstaat van de auto. Deze sticker kost tussen de 14 en 18 euro.

Tolvignet Oostenrijk

Een vignet is in Oostenrijk verplicht.De kosten van zo'n vignet hangen af van de duur van je reis. Ga je 10 dagen op pad dan kun je een een 10-dagen vignet kopen van 12 euro.  Mocht je langer willen blijven in Slovenië, dan ben je geneigd om meteen een 2 maanden-vignet aan te schappen van 30 euro. Echter bespaar je 6 euro als je gewoon 2 keer een 10-dagen vignet koopt en de tweede pas op een latere datum in laat gaan; de dag waarop je terug rijdt met de auto van je vakantiehuisje in Slovenië.

Tolvignet Slovenië

Als je over hoofdwegen in Slovenië rijdt, is een vignet verplicht. Omdat je waarschijnlijk via een hoofdweg het land binnenkomt, heb je dus een vignet nodig. Ga je korter dan 7 dagen op vakantie? Dan betaal je 15 euro. Ga je langer, dan kun je het best een maand-vignet kopen van 30 euro.

Auto rijden

 

Tanken en eten onderweg

Als je naar gemiddelde bezineprijzen kijkt, ga je er vanuit dat je beter in Duitsland kunt tanken. Niet doen! Aangezien je alleen op hoofdwegen rijdt betaal je hier een stuk meer voor je benzine. Dat is wel te verwachten als je weet dat deze wegen toegang geven tot landen als Italië en Oostenrijk. Ga dus gewoon tanken in Nederland voor je vertrekt. Dichtbij je vakantiewoning in Slovenië kun je wel goedkoper tanken natuurlijk. Handig voor op de terugweg!

Natuurlijk staan er voldoende restaurants langs de weg. Als je voordeliger uit wil zijn kun je gewoon een gevulde koelbox meenemen. Dat scheelt je meteen toch weer een paar tientjes die je aan je autovakantie kunt spenderen. Je kunt tegenwoordig koelboxen verkrijgen die je aan kunt sluiten in de auto. Handig als je zin hebt in een koud drankje!

 

Hoe lang duurt een autoreis naar Slovenië?

Vanaf Utrecht duurt een autoreis naar Slovenië net iets meer dan 12 uur. Hierbij kun je via Keulen, Neuenberg, Munchen in Oostenrijk komen. Die doorkruis je in het midden van het land en dan kom via Bled in harte Ljubjana. Zo'n rit kun je gemakkelijk in een keer doen, als je maar zorgt dat je afwisselend met een andere vakantieganger in de auto. Maak van te voren afspraken over het rijden. Zorg dat je SD-kaart vol staat met leuke muziek met favoriete hitlijsten of foute nummers. Je wil niet afhankelijk zijn van een onverstaanbare autoradio, niet?  

In een kleine 3 uur rij je van de linkerkant naar de rechterkant van Slovenië. Je bent dus best wel snel bij allerlei leuke steden als je een verblijf in het midden van Slovenië regelt. Verken Lake Bled of Lake Bohinj als je een natuurliefhebber bent of bezoek de hoofdstad Ljubljana!

Lake Bled in Slovenië

 

Autorijden in Slovenië

Over het algemeen is autorijden in Slovenië hetzelfde als in Nederland. Ook hier mag je niet rijden onder invloed van drugs of alcohol (maximale toegestane alcoholgehalte is 0,50 promille) en niet bellen achter het stuur (wel handsfree). Ook hier moet je gewoon rechts rijden

File?

Bij file ben je verplicht om een doorgang vrij te maken in het midden. Je mag als bestuurder dus links of rechts rijden, zolang er in het midden maar een doorgang ontstaat voor de hulpverlening. Zijn er maar twee rijstroken, dan moet je als bestuurder op de linkse rijstrook zover mogelijk links staan en op de rechtse rijstrook zo veel mogelijk naar rechts.

lake Bohinj in Slovenië


Parkeren

In een straat met druk verkeer, voorrangswegen en straten met rails mag je niet aan de linkerkant (tegen de rijrichting in ) parkeren. Je mag wel aan de linkerkant parkeren bij eenrichtingsverkeer.

Als er uit de verkeersborden blijkt dat je mag parkeren op de stoep, moet je ervoor zorgen dat er minimaal 1,60 meter voor de voetgangers overblijft.

Slovenië maakt gebruik van gekleurde parkeerzones. Witte zones geven aan dat je maximaal 2 uur mag parkeren. In de blauwe zones mag je maar maximaal 30 minuten gratis parkeren.