Bratislava bezienswaardigheden, hotspots en tips

Wat te zien in Bratislava?

Bratislava is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij het plannen van een stedentrip. Vergis je niet: de jonge en opkomende stad Bratislava heeft bezoekers veel te bieden. Een bezoek aan de hoofdstad vanuit je vakantiehuis in Slowakije is dan ook zeker een aanrader. Je kunt in één dag veel zien van de stad Bratislava, omdat alle bezienswaardigheden en onderstaande hotspots op loopafstand zijn van je vakantiehuis in Slowakije. Kortom: zet de volgende 10 tips of bezienswaardigheden in Bratislava op je lijstje en plan een bezoek aan het prachtige Slowakije.

 

1) Struin door de smalle straatjes in het historisch centrum

Start de dag met een bezoek aan het historisch centrum van Bratislava. Laat je verrassen door de prachtige binnenstad en zijn bezienswaardigheden. Wandel langs pastelkleurige gevels door smalle straatjes richting Stará Radnica, oftewel het oude stadhuis. Voor de actieveling is het mogelijk om de toren te beklimmen. De toren bied je een prachtig uitzicht over de Slowaakse hoofdstad. Op het plein van het oude stadhuis zijn een aantal terrasjes aanwezig en in de winter wordt hier ieder jaar een kerstmarkt georganiseerd. Tot slot mag tijdens de wandeling een bezoek aan het roze Primatiaal Paleis (Primaciálny palác) niet ontbreken. Dit gebouw is tegenwoordig in het bezit van de gemeente. Naast gemeenteraadsvergaderingen die hier worden gehouden, is het ook mogelijk om als toerist het gebouw van binnen te bekijken. De zaal ‘hall of mirrors’ is regelmatig open voor publiek. Neem deel aan een rondleiding of bezoek de zaal tijdens een concert.  

Historisch centrum in Bratislava

 

2) Geniet van het uitzicht bij het kasteel

Wanneer je door het historisch centrum loopt, zie je regelmatig het kasteel van Bratislava boven de gebouwen uitkomen. Niet gek, want het kasteel van Bratislava ligt op een heuvel aan de Donau. De burcht is het symbool van de stad, dus een wandeling richting het kasteel mag tijdens een bezoek aan Bratislava niet ontbreken. Volg de bordjes ‘Bratislava Hrad’ en klim maximaal 10 minuten omhoog. Bij het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de Slowaakse hoofdstad en de Donau.

Uitzicht van het kasteel van Bratislava

3) Probeer een traditioneel gerecht

In de meeste restaurants in Bratislava kun je de Slowaakse specialiteit ‘Bryndzové halušky’ bestellen. Dit zijn blokjes van aardappeldeeg (gnocchi/dumpling), gecombineerd met schapenkaas en spek. Doordat Bratislava tegen de Oostenrijkse grens aanligt, zie je deze invloed ook terug in de Slowaakse keuken. Zo kun je in de meeste restaurants een Wiener schnitzel bestellen.

 

4) Drink koffie in een van de vele hotspots

Genoeg gewandeld? Tijd om bij te komen in een van de vele hotspots die Bratislava kent. Het is een opkomende en bruisende stad, waar regelmatig nieuwe hotspots de deuren openen. Koffiehuis Mondieu, heeft al meerdere vestigingen in de stad en is zeer populair onder toeristen. Niet gek, want je kunt hier overheerlijk ontbijten, lunchen of genieten van alle chocoladetraktaties. Sinds oktober 2018 mag Bratislava zich een hotspot rijker tellen. Pink Garden is volledig roze, met bloemen, ingericht. De zoetekauw kan hier zijn hart ophalen. Naast de ruime keuze uit thee, kun je hier gebakjes en lekkernijen in alle kleuren van de regenboog bestellen. 

Hotspot: Cafe Mondieu in Bratislava

 

5) Zoek de gezelligheid op in een Slowaaks café

Bratislava is een bruisende stad met een ruime keuze aan kroegen en cafés. De hoofdstad is bij vele vriendengroepen geliefd, vanwege de gezellige binnenstad en Slowaakse prijzen. Voor een borrel kun je terecht bij La Putika. Zij hebben meerdere cafés in Bratislava en bieden je een ruime keuze uit drankjes voor een Slowaakse prijs. Urban House is ook een aanrader en gezellige plek voor een borrel. Echter betaal je hier wel de Nederlandse prijs voor een biertje of wijntje.

 

6) Spot streetart in Dunajská street

Wie buiten het historisch centrum van Bratislava treedt, krijgt direct een ander beeld van Slowakije. De gebouwen zijn donker, grauw en niet altijd even mooi afgewerkt. Bratislava vrolijkt dit straatbeeld op met street art. Elk jaar rond juni wordt namelijk het drukbezochte Bratislava Street Art Festival georganiseerd. Het resultaat hiervan bewonder je onder andere in Dunajská en Továrenská  street. Zo heb je door de stad heen nog meer van zulke arty bezienswaardigheden in Bratislava. En als je er toch bent: in deze straat kun je Thais eten en overheerlijke Slowaakse biertjes nuttigen bij SOHO bistro voor een lage prijs. In dit restaurant zal je omringd worden door jonge Slowaken.

Bratislava Street Art

 

7) Bekijk de Middeleeuwse stadspoort vanaf het dak van Regal Burger

Eet je liever een hamburger? Dan is (bij mooi weer) Regal Burger een goede tip en een echte aanrader. Naast de overheerlijke burgers die je hier kunt bestellen is het uitzicht een leuke bijkomstigheid. Ze hebben namelijk een terras waarbij je uitkijkt op de St. Michaels (Michalská brána) toren. Dit is de enige stadspoort die bewaard is gebleven vanuit de Middeleeuwen.

 

8) Plan een bezoek aan de blauwe kerk

Een bezoek aan de blauwe kerk kun je combineren met een wandeling door de street art straatjes. Loop nog iets verder en je zult uitkomen bij de blauwe kerk, die ook wel bekend staat als de St. Elisabethkerk. De stijl van de kerk is een voorbeeld van de Hongaarse jugendstil. Sprookjesachtig mooi!

De blauwe kerk in Bratislava

 

9) Ontsnap de drukte van de stad en bezoek het kasteel van Devín

Het is mogelijk om Bratislava in een weekend te bezoeken. Zelfs dan heb je ook tijd om de bus (nummer 29) te pakken naar het kasteel van Devín (in het Slowaaks: hrad Devín of Devínsky hrad). Voor de prijs hoef je het niet te laten. Een enkeltje kost namelijk 0,90 cent. Na ongeveer 20 minuutjes arriveer je vanuit Bratislava (Most SNP) in het stadje Devín. Afhankelijk van waar je uitstapt, kun je een prachtige wandeling door het berglandschap naar het kasteel maken. De kasteelruïnes liggen op een hoge strategische locatie bij de samenvloeiing van de Donau en de Morava rivieren. In de zomer is het mogelijk om een kano te huren. Vergeet niet om contant geld mee te nemen.

kasteel van Devín in Bratislava

 

10) Pak de bus of boot naar Wenen of Boedapest

Heb je meer dan twee dagen vakantie? Wellicht kun je vanuit je vakantiehuis ook de buurlanden bezoeken. De stad Bratislava ligt dicht bij zowel Oostenrijk (Wenen 60 km) als Hongarije (Boedapest 200 km). Mocht je niet over eigen vervoer beschikken, dan kun je op meerdere tijdstippen iedere dag de Flixbus naar Wenen en Boedapest pakken (vanaf 5 euro!). Ook is een bezoek aan deze steden per boot of trein mogelijk.