De onontdekte bezienswaardigheden op Ibiza

De geheime en unieke bezienswaardigheden op Ibiza

Ibiza staat alom bekend om de beste clubs, prachtige stranden en markten. Ook als je niet van een goed avondje uit houdt, valt er op dit Spaanse eiland genoeg te zien. Ibiza heeft zo zijn eigen geheimen en onontdekte pareltjes die veel toeristen overslaan. Er zijn verschillende bezienswaardigheden en plekjes die je een bezoek kunt brengen vanaf je vakantiehuis in Ibiza mocht je na een halve dag zwemmen toch iets meer van het eiland willen zien.

 

1) Hippie markten

Je kunt Ibiza niet verlaten zonder een bezoek gebracht te hebben aan een hippiemarkt. De hippiemarkten die je over heel het eiland vindt, zijn overblijfselen van de jaren 60 en 70 toen een heleboel jonge mensen naar het eiland vluchtten. Om hun hoofd boven water te houden verkochten ze zelfgemaakte sieraden en kleding en zo zijn de de hippiemarkten ontstaan.

1. Punta Arabi

Punta Arabi is de allereerste hippiemarkt van Ibiza en ligt in Es Canar Tegenwoordig vind je er meer dan 500 kraampjes. Je moet niet verbaast zijn als je hier steeds meer in China vervaardigde producten vindt. De sfeer is hier ook net iets minder leuk dan in Las Dalias. Desalniettemini vind je hier livemuziek, eten en drinken of neem een henna tattoo

Praktische informatie: Elke woensdag van 10:00 tot 19:00h open.

2. Las Dalias

Las Dalias is een tweede bekende hippie markt in de buurt van het dorpje San Carles. Elke zaterdag kun je de kraampjes afstruinen voor sieraden, kleding of kleurrijke accessoires. De markt is tegenwoordig gegroeid tot een markt met meer dan 200 kraampjes. In tegenstelling tot de hippiemarkt Punta Arabi vind je hier originele Ibiza-producten.

Er heerst een gezellige drukte en je vindt er diverse producten voor een eerlijke prijs. Al moet je altijd even bij andere kraampjes kijken of het daar niet goedkoper is. En mocht je het toch te duur vinden, dan is onderhandelen ook altijd mogelijk.

Praktische informatie: Elke zaterdag van 10:00-20:00h open in het hoogseizoen. In het laagseizoen is het tot 18:00h open. Toegang is helemaal gratis en parkeren kost maar een paar euro.

hippiemarkten op Ibiza

 

2) Ondergrondse graftombes

De necropolis Puig des Molins is een oude begraafplaats in Eivissa. De graftombes van Puig des Molines zijn een van de best bewaard gebleven graftombes ter wereld. Ze zijn daarom ook opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En dat is niet voor niks, want de ondergrondse begraafplaats omvat maar liefst 3500 graven. Hiervan zijn 340 van buitenaf te zien. De rest kun je met een rondleiding ontdekken. 

Naast de graftombes van Puig des Molins vind je het archeologisch museum. Dit museum bewaard o.a. voorwerpen uit de Punische Periode en is een aanrader voor geschiedenisliefhebbers. Het museum is gevuld met artefacten, waarbij het beeld van godin Tanit en beschilderde struisvogeleieren erg populair zijn onder de bezoekers. Je krijgt meteen inzicht in de begrafeniscultuur van de Phoeniciers en de ontwikkeling ervan in de loop van de tijd.

 

3) Fascinerende druipsteengrotten

De grotten op Ibiza zijn onderdeel van een geweldig stukje geschiedenis van het eiland. Slechts een aantal van de grotten zijn te bezoeken en toegankelijk voor het publiek. Hiermee zijn de grotten een van de best bewaarde geheimen van Ibiza en dus een unieke bezienswaardigheid. 

 • Cova des Culleram
  Deze grot van 2000 jaar oud ligt in de regio Sant Joan de Labritja. Door het rotsachtige pad is de grot niet voor iedereen goed toegankelijk en je hebt een goede fysieke positie nodig.
 • Cova de Can Marçà
  Deze druipsteengrot ligt in de baai van Port de san Miguel, tussen de appartementencomplexen.Het is een van de oudste grotten op het eiland en bestaat uit stalactieten en stalagmieten.
 • Cova des Vi
  Deze grot, ook wel wijngrot genoemd, ligt in het noorden van San antoni de Portmany. Je kunt de grotschilderingen bewonderen.
 • Cova de Santa Agnes
  Deze grot is eigenlijk een kapel die zich in het rotsachtige gesteente bevindt. Het is waarschijnlijk gebouwd als eerbetoon aan Sante Agnes.
 • Cap Blanc Aquarium
  Deze grot is gevuld met een laag water waar je kleurrijke vissen in kunt terugvinden. 
 • Cova Santa
  Deze heilige druipsteengrot is misschien wat minder bekend, maar met zijn indrukwekkende kenmerken en mythes een unieke bezienswaardigheid.
Grotten op Ibiza

 

4) Aigua Blanques strand

De stranden van Ibiza zijn prachtig. Zo heeft Aigua Blanques een mooi strand met zacht zand en kristalhelder water. Het is het favoriete strand van de lokale bewoners, en dan weet je dat je meteen goed zit. Houdt er wel rekening mee dat dit officieel een naaktstrand is. In de praktijk merk je daar bijna niks van. De meeste nudisten liggen namelijk aan de zijkant van het strand.

Stranden op Ibiza

 

5) Bezoek beschermd natuurgebied

Naast de pijnbomen, spectaculaire zonsondergangen en kristalheldere water mag een bezoek aan een beschermd natuurgebied in Ibiza niet ontbreken. Zo geniet je ook van de prachtige natuur die het eiland te bieden heeft.

1. Natuurreservaat  Es Vedranell 

Dit zijn de meest gefotografeerde plekjes van Ibiza. Het bestaat uit verschillende eilanden in het westen van het eiland. Je mag niet op die eilanden komen, maar aanmeren met een bootje op de steiger is prima.

2. Het natuurpark Ses Salines

Dit natuurpark kan wel gewoon bezocht worden en ligt in het zuiden van Ibiza. 

3. Zoutpannen van Las Salinas

In Zuid-Ibiza vind je het Parque Natural de las Salinas. Hier vind je de vlakke zoutpannen van Las Salinas en de lichtroze zoutmeren. Met een beetje geluk spot je ook nog flamico's in het landschap.

 

6) Slenter door Ibiza stad

Eivissa is de hoofdstad van Ibiza. Het gezellige centrum heeft een plekje verdient op de UNESCO werelderfgoedlijst en is daarom ook een must om te bezoeken. Dalt Vila is het historisch centrum van de stad. Hier verdwaal je in de labyrint van smalle straatjes, steegjes en witgekalkte gebouwen. Ook de wijk Sa Penya mag je niet overslaan. De voormalige visserswijk is opgebloeid tot een bruisend plekje vol horeca.

Eivissa

 

7) Mooiste uitzicht van de Es Vedra

Es Vedra is misschien wel een van de meest magische plekjes van het eiland Ibiza. Daarbij is het uitkijktoren Torre Des Savinar een mooi uitzichtspunt om de bekende rots Es Vedra te bekijken. De klim naar Torre Des Savinar is niet voor iedereen weggelegd en kan best pittig zijn, maar het is echt zeker een van de gaafste dingen die je kunt doen op Ibiza.

Es Vedra

 

8) Bezoek Aquarium Cap Blanc

Het aquariam Cap Blanc ligt aan Cala Gracio in Sant Antoni de Portmany. Het herbergt een verzameling vissoorten en kreeften uit de Middellandse zee. Het wordt daarom ook wel de "sa cova de ses llagostes" genoemd; de grot van de kreeften. Bij een bezoek aan het aquarium moet je een kijkje nemen in de grotten en word je omringd door bijzondere vissen. Het is daarom de perfecte bezienswaardigheid voor dierenliefhebbers.

 

9) Zonsondergang zien in Sant Antonio

De mooiste bezienswaardigheid op Ibiza is toch echt de goudgele zonsondergang. De boulevard van Sant Antonio is het mooiste plekje op het eiland om de zonsondergang te zien. Bekijk de zonsondergang vanaf het strand of zit op terras bij een van de vlak bij gelegen bars. Hou er wel rekening mee dat prijzen voor drankjes hoger zijn dan je gewend bent.

Zonsondergang op Ibiza