search

Vakantiehuis in Zuid-Bohemen

Het landschap in Zuid-Bohemen is erg afwisselend en interessant. Slenter lekker rond in 1 van de sprookjesachtige dorpen tijdens je vakantie in Tsjechië. Geniet van de ontspanning in de omgeving van de sparrenbossen, vijfers en weides. Als je een vakantiebestemming zoekt voor een ideale combinatie van cultuur en ontspanning dan is Zuid-Bohemen de ideale locatie om een woning te huren. De regio is slechts in geringe mate beïnvloed door de moderne civilisatie. 

Vakantiehuis in Zuid-Bohemen

 

 

De regio van de duizend meren en plassen

Zo wordt de Zuid-Boheemse regio (“Jihoèeský kraj“) ook wel genoemd.  Het Zuid-Boheemse merengebied is uitstekend geschikt voor badgasten en hengelaars en bovendien vind je hier een adembenemende natuur. De streek rond Rožmberk is hierin het meest belangrijk. Rožmberk is de grootste Tsjechische plas. Andere interessante meren vind je in de omgeving van Blatná, Èeské Budìjovice, Protivín en Hluboká nad Vltavou.

 

Zuid-Bohemen op de Werelderfgoedlijst

In deze regio vind je veel historische stadscentra welke onder monumentenzorg staan. Voorbeelden zijn de steden: Tábor, Èeské Budìjovice, Jindøichùv Hradec, Prachatice, Tøeboò, Slavonice, en Èeský Krumlov (UNESCO wereldcultuurerfgoed). Vooral die laatstgenoemde is zeker een bezoek waard vanaf je vakantiehuis in Zuid-Bohemen. De UNESCO-stad Èeský Krumlov is namelijk werkelijk het juweeltje van de regio. In Holašovice ligt een bijzondere verzameling van voormalige boerderijen die bewaard zijn gebleven. Andere tips voor bezienswaardigheden zijn: kasteel Zvíkov, de kloosters Vyšší Brod en Zlatá Koruna, Slot Èervena Lhota en Slot Hluboká nad Vltavou. Zuid-Bohemen is een erg interessante regio om te kiezen om een appartement of vakantiehuis in Bohemen te huren!

 

Zuid-Bohemen in de winter

Zuid-Bohemen is ook prachtig in het wit. Tal van activiteiten kunnen ondernomen worden in het gevarieerde wintersportgebied. Het hart is vooral het Bohemer Woud. Hier bevinden zich twee grote skigebieden in Zadov en Lipno nad Vltavou. Tegenwoordig wordt het gebied rond Jindøichùv Hradec (Neuhaus) steeds aantrekkelijker. De overige delen in deze regio bieden ook prima wintersportmogelijkheden.

 

Gastronomische tradities

De Zuid-Bohemers beschikken over goede gastronomische tradities. Waar ligt de oorsprong hiervan. De regionale ingrediënten worden aangeleverd door de verschillende meren, bossen weides en velden. De producten en gerechten zijn erg beroemd en daardoor in het hele land te verkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn melk en bier uit Zuid-Bohemen, de Wittingauer karper, Daudlebyer braadvlees, wildgebraad, paddestoel-specialiteiten en zo zijn er nog vele andere heerlijkheden. Het landschap in Zuid-Bohemen voldoet aan alle wensen. Dit gebied is erg goed geschikt voor een vakantie met de hele familie. Verblijf in een groot vakantiehuis in Zuid-Bohemen en geniet van het buitenleven, cultuur, sport en ander vermaak.

 

Leuke activiteiten in Zuid-Bohemen 

Zowel de natuur als de cultuur in Zuid-Bohemen zorgen voor de aantrekkingskracht van dit gebied. Er zijn talrijke activiteiten te ondernemen in de buitenlucht. Maar ook de historische steden en bouwwerken zijn zeker een bezoekje waard. Hieronder tref je verschillende bezienswaardigheden, attracties en mooie plaatsen waardoor je je vakantie goed kunt voorbereiden. Dit alles kan eenvoudig vanuit je vakantiehuis in Zuid-Bohemen.

  • Er zijn verschillende stuwmeren, meren en rivieren waar genoeg te beleven valt.
  • Fietstochtjes in dit redelijk vlakke gebied zijn goed te ondernemen. Kaarten van de regio zijn te verkrijgen in de boekwinkels
  • Met de hele familie een dagje erop uit kan op de rivier Lužnice. Hier kun je een boottochtje maken. Deze boten kun je huren bij Tramp in de stad Suchdol nad Lužnicí.
  • Een echte adrenalinekick krijg je van een Bungeejump van de Žïákovský brug boven het stuwmeer Orlík (50 m. boven de waterspiegel).

 

Bezienswaardigheden

  1. Het kuuroord Tøeboò is een kuuroord met turf en moorland. Het heeft een natuurlijke geneeskrachtige werking. Je kunt hier niet allee naartoe om te ontspannen maar ook om een bezoek te brengen aan de omliggende meren en het folklorefestival. Wandelaars kunnen hier een fijne tocht maken over het ‘leerpad’ rondom de plas Svìt (12 km., 16 haltes).
  2. Het marktplein in de binnenstad van Èeské Budìjovice (Budweis) staat bekend om de barokke Samosn fontein. Dit is de grootste fontein in Tjechië. Een andere bezienswaardigheid hier is de paardentram (konìspøežka, 1825-1832). Deze maakte het mogelijk om snel goederen en personen te transporteren tussen Budweis en Linz.
  3. Het kasteel Hluboká nad Vltavou is verbazingwekkend. Het is in de stijl van de Engelse Windsor-gotiek gebouwd. Filmregisseurs komen regelmatig een kijkje nemen bij het waterpaleis Èervená Lhota.
  4. Bij Rožmberk ligt een meer met een oppervlakte van 489 ha. Tussen het jaar 1584 – 1590 werd dit meer gevormd. Boven de waterspiegel kun je zelfs zien hoe de aarde gekromd is.
  5. Met een stoeltjeslift kun je gemakkelijk naar de uitkijktoren en het observatorium op de berg Kle (1.083 m.).