Vakantie aan het water in Duitsland

Duitsland heeft een zeer gevarieerd landschap. Meren, rivieren en kustlijnen verrijken het land. Voor een vakantie aan het water hoef je het dus niet ver te zoeken. Duitsland heeft een aantal vakantiebestemmingen waar jij kunt zwemmen, vissen of varen op een mooie zomerdag. Zoek de ontspanning op met een vakantiehuis aan het water en geniet van mooie uitzichten en verfrissend water.

vakantie aan zee in Duitsland

Vakantie aan zee in Duitsland

Zin in een strandvakantie? Dan hoef je het echt niet ver weg te zoeken. Voor een bijzondere vakantie aan zee in Duitsland kun je terecht in drie Duitse deelstaten: Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern. Leef als een vis in het water in je vakantiehuis of appartement tijdens je vakantie aan zee.

Seebrucke

Waddenzee van Duitsland: Nedersaksen

Nedersaksen grenst aan Nederland en beschikt over mooie stranden en eilanden. In de Waddenzee, dat benoemt is tot UNESCO-Werelderfgoed, spot je je eigen Small Five. Trek je laarzen aan en ga op zoek naar slakken, wormen, Noordzeegarnalen, kokkels en strandkrabben. Zelfs robben kun je bij het eiland Wangerooge spotten.

Königssee in Duitsland

Hoge golven in Sleeswijk-Holstein

Zowel de Noord- als de Oostzee drukken hun stempel op de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Wind, wadden, eb en vloed bepalen hier het levensritme van de mensen. Wie houdt van actie tijdens een vakantie aan het water gaat 'stormwatchen' in Duitsland op het eiland Helgoland. Op 60 kilometer van de kust maak je mee hoe de wind de golven tot wel 12 meter omhoog stuwt, voor ze met veel geweld op de steile rotskust kapotslaan.

Rivieren midden in de stad

De witte zandstranden van Mecklenburg-Vorpommern

De Oostzeekust in Mecklenburg-Vorpommern wordt gekenmerkt door steile kuststreken en witte zandstranden. Met 2.000 zonuren is het de ideale deelstaat om te wind- of kitesurfen, wakeboarden of stand-up paddling. Voor echt ongerepte natuur bezoek je het Darßer Weststrand. Dit ‘oerstrand’ met hagelwit zand, omgewaaide kromme bomen, grillige stronken en afgebroken takken is alleen te bereiken na een fikse tocht te voet, per fiets of te paard.

Eilandhoppen bij de buren

Ons buurland heeft een overvloed aan eiland met eindeloze stranden en unieke natuur voor je vakantie in Duitsland aan zee. De 12 Noordzee-eilanden en 6 Oostzee-eilanden, met daaronder de twee grootste eilanden van Duitsland (Rügen en Usedom), nodigen uit tot actie en ontspanning. Een groot verschil met de Noordzee, is dat de Oostzee geen eb en vloed kent. Ook is het zeewater minder zout én is het water warmer in de zomer. Op het autovrije eiland Juist krijg je met 17 km aan strand het echte eilandgevoel. Hier is de zee nooit ver weg! Wie overtuigd is van de geneeskrachtige werking van zeewater gaat naar Nordeney. Hier bevindt zich het grootste thalassocentrum van Duitsland.

Het grootste Oostzee-eiland Rügen

Het eiland Rügen, de grootste van de Oostzee-eilanden, is wereldberoemd om zijn witte krijtrotsen en de meer dan 700 jaar oude, en door UNESCO berschermde, beukenbossen. Beiden vind je in het Nationaal Park Jasmund, het kleinste nationale park van Duitsland.

Het zonnige Usedom

Breng tijdens je vakantie ook een bezoek aan Usedom. 42 km witte zandstranden, prachtig behouden gebleven badplaatsarchitectuur en ongerepte natuurlandschappen met 200 km fietspaden en 400 km wandelpaden liggen hier op je te wachten.

Eilanden in het zuiden van Duitsland

Eilanden vind je niet alleen voor de kust in het noorden van Duitsland. In de Chiemsee in Beieren liggen het charmante Vrouweneiland en de Herrenchiemsee, een eiland dat in 1873 gekocht door koning Lodewijk II van Beieren als standplaats voor zijn Neues Schloss. In de Bodensee, in het zuiden van Duitsland, liggen maar liefst nog drie eilanden: Lindau, met prachtig gerestaureerde oude huizen en uitzicht op de Alpen een geliefde vakantiebestemming, het kloostereiland Reichenau dat vanwege zijn bijzondere cultuurlandschap is aangewezen als UNESCO-Werelderfgoed, en het bloemeneiland Mainau.

De mooiste meren in Duitsland

Mecklenburg-Vorpommern is de waterrijkste deelstaat van Duitsland met meer dan 2000 kleine of grote, heldere meren. Hier vind je onder andere de Müritz. Maar ook in het zuiden van Duitsland vind je indrukwekkende meren zoals de Königssee, de Chiemsee of de Bodensee.

Müritz – Het grootste binnenmeer

De Müritz is het grootste binnenmeer van Duitsland, dat wordt omringd door het bosrijke Nationaal Park Müritz in het hart van het Mecklenburgse Merenplateau. Van daaruit vertakt het waterlandschap zich in alle windrichtingen, ideaal voor een mooie zeiltocht.

Zoek de rust op in Chiemsee

Aan de Chiemsee heerst rust, want gemotoriseerd verkeer is hier niet toegestaan. Toch hoeft niemand zich hier te vervelen: kleine kinderen bouwen hier hun eigen kano’s en tieners nemen surfles, terwijl de ouders genieten van een zomers drankje bij een van de strandbars.

Het populaire Bodensee

De Bodensee, gelegen aan de voet van de Alpen en ingeklemd tussen Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, is een van de populairste vakantiebestemmingen van Duitsland en staat garant voor veel waterpret. Rondje fietsen? De 260 km lange Bodensee-radweg loopt helemaal om het meer heen en brengt je langs alle hoogtepunten zoals middeleeuwse stadjes, kastelen en kloosters. Wil  je letterlijk de hoogte in? Vlieg dan in een heuse Zeppelin op 300 meter hoogte boven de Bodensee en geniet van het adembenemende panorama-uitzicht over het meer, de heuvels van de Allgäu en de toppen van de Alpen.

Verken de Königssee

In het prachtige Alpenlandschap in Beieren, in het zuiden van Duitsland, is genoeg water te vinden. De Königsee ligt in het Nationaal Park Berchtesgadener Land dat wordt gekenmerkt door hoge bergen, diepe dalen en een enorm bosgebied. De Königsee is dé plek om lekker te ontspannen en te genieten van alles wat de Beierse natuur te bieden heeft.

Duitse rivieren en stranden midden in de stad

Tijdens je citytrip in Duitsland is er vaak volop mogelijkheid om van het water te genieten. Veel grote steden zoals Keulen, Düsseldorf, Frankfurt, Dresden en natuurlijk Berlijn worden doorkruist door een rivier. En wat te denken van havenstad Hamburg, waar je zicht hebt op enorme containerschepen, majestueuze oceaanstomers en luxueuze jachten. Tijdens een rondvaart bekijk je de stad eens vanuit een heel ander perspectief. Zin in ontspanning? Strijk dan met een biertje neer in een strandbar op een van de stadsstranden.

De rivieren lenen zich ook uitstekend voor een actieve vakantie. Volg bijvoorbeeld de Saale over de Saaleradweg in Thüringen. Bezoek onderweg de Saalfelder Feengrotten, een kleurrijk ondergrond grottenlandschap dat zo uit een sprookjesfilm lijkt te komen. De kleurenpracht leverde de grotten zelfs een plekje op in het Guinness Book of World Records. Vanaf Rudolfstadt gaat de fietsroute langzaam bergaf en rol je zo langs universiteitsstad Jena het Thüringer wijngebied in, met de Dornburger kastelen en de thermaalbaden van de Toskanathermen in Bad Sulza.