Zweden is een populaire bestemming voor veel vissers, wat niet zo heel vreemd is met al dat water. Ga op visvakantie en gooi je hengel uit in de vele rivieren of langs de kust. Voor je het weet sla je een snoek, baars, zalm of forel aan de haak!

Druk op om de kaart te activeren

Waar kun je in Zweden het best vissen?

Zweden is perfect om te roofvissen. In de meren en rivieren vind je verschillende soorten vis: snoek, snoekbaars, zal, zeeforel, regenboogforel en beekridder. Zweden is een vrij groot land en heeft daardoor niet overal hetzelfde klimaat. Hierdoor trekt elk gebied ook een ander soort vis aan. Zo is elke visvakantie in Zweden niet hetzelfde; je kiest gewoon steeds een andere locatie! Het noorden en het zuiden zijn totaal verschillend.

  • Zuid-Zweden: Snoek, baars en snoekbaars.
  • Langs de kust van Zweden: Zalm, snoek en zeeforel.
  • In de grote meren en rivieren: Zalm, (beek)forel, riddervis en snoekbaars.

 

De voordelen van een visvakantie in Zweden

  1. Gemakkelijk te bereiken met de auto vanuit Nederland.
  2. Verschillende klimaten herbergen verschillende vissoorten.
  3. Geweldige natuur en visgebieden

 

Wanneer het beste vissen in Zweden?

Doordat het klimaat in Zweden niet overal hetzelfde is, is ook de visseizoen anders per gebied. Het visseizoen voor open water in het Zuiden van Zweden duurt best lang. Als de winters zacht zijn, kun je in principe het hele jaar door vissen. Het water langs de kust bevriest namelijk niet zo snel. Het soort vis dat je vangt hangt samen met de watertemperatuur. De snoek houdt alleen van koel water. Dat is de reden dat je snoek bijvoorbeeld beter in het voorjaar of in het najaar probeert te vangen. Hou dus altijd rekening met je huidige vislocatie en de soort vis.

Visseizoen per gebied

  • Zuid-Zweden: Het hele jaar door.
  • Midden-Zweden: april tot november.
  • Noord-Zweden (richting Lapland): mei tot oktober.

 

Wat heb je nodig om te vissen in Zweden?

Om te kunnen vissen in de meren in Zweden heb je echt een vispas nodig. De prijs hiervan hangt af van het meer waar je gaat vissen. Een dagpas voor een normaal meer kost je niet meer dan 3 euro. Wil je graag bij een meer vissen waar ze vissen uitzetten? Dan kost zo'n dagpas je ongeveer 100 Zweedse kronen, wat ongeveer 10 euro is. Op de vier grootste meren mag je vissen zonder vispas. Als je meerdere dagen na elkaar wilt vissen, ben je er verstandig aan om een meerdaagse vispas te kopen. Dan ben je veel goedkoper uit.

Zorg daarnaast voor geschikt materiaal wat past bij het visgebied. Ga van te voren op onderzoek uit welk visgerei geschikt is voor jouw type vis.