Visvakantie in Zweden

Zweden is een populaire bestemming voor veel vissers, wat niet zo heel vreemd is met al dat water. Ga op visvakantie en gooi je hengel uit in de vele rivieren of langs de kust. Voor je het weet sla je een snoek, baars, zalm of forel aan de haak! Een visvakantie in Zweden kan het hele jaar door worden gedaan. Je hebt verschillende vangstmogelijkheden in Zweden: in een van de tienduizenden meren of op de 8000 mijl lange kustlijn.

Vissen op het water in Zweden

Waar kun je in Zweden het best vissen?

Zweden is perfect om te roofvissen. In de meren en rivieren vind je verschillende soorten vis: snoek, snoekbaars, zal, zeeforel, regenboogforel en beekridder. Zweden is een vrij groot land en heeft daardoor niet overal hetzelfde klimaat. Hierdoor trekt elk gebied ook een ander soort vis aan. Zo is elke visvakantie in Zweden niet hetzelfde; je kiest gewoon steeds een andere locatie! Het noorden en het zuiden zijn totaal verschillend.

Visvakantie in Zweden met een boot

1) Zuid-Zweden

Snoek, baars en snoekbaars

Vis gevangen in Zweden

2) Langs de kust van Zweden

Zalm, snoek en zeeforel

Voor de kustvisserij is de hele kust van Zweden: de archipel voor Göteborg, het zuiden naar Kalmasund en langs de kust naar Luleå. Je kunt gaan vissen op baars, snoek en zeeforel. De snoeken zijn hier beroemd geworden, ze behoren tot de grootste die ooit een visser door een visser zijn gevangen. Snoeken blijven hoofdzakelijk op de archipeleilanden. 

Het water is zeer ondiep langs de kust, dus moet je ondiep lopende spinners, een ongeveer 3 m spinhengel met een gietstuk van 50 tot 60 g en een draaiende hengel met 0, 15er gevlochten koord hebben. De zeeforellen hebben ook een topgewicht in Zweden, je kunt forel met een gewicht tot 10kg hier aan de kust vangen. De zeeforellen komen vrij dicht bij de kust, omdat ze hier hun eigen voedsel vinden. Om op zalm te vissen, moet je proberen met trollen te vissen.

vissersboot

3) In de grote meren en rivieren

Zalm, (beek)forel, riddervis en snoekbaars

Een vissershuis in Zweden aan de rivier of het meer betekent eigenlijk altijd één ding: je wilt op jacht gaan naar snoek tijdens je visvakantie. In de vele meren die door het hele land lopen, is de roofvis thuis. Tussen riet en rotsen wacht hij op zijn volgende prooi. Hier kom je in het spel. Gebruik wobblers of spinners als aas en je hebt je eerste snoek vzo gevangen. Je hebt een 2,7-3 m lange spinhengel nodig met een werpgewicht van 60-100 g. Om dit te doen, kan een stationaire haspel, waarop 200m kan worden gespoeld op een snoer of een middelgrote multi-reel gebruikt worden. Afgezien van de snoek van in de Zweedse zoetwateren, is het niet ongewoon dat in plaats van een snoekbaars of baars, je een regenboog of bruine forel tegenkomt.

4) Stockholm

Daarnaast is het sinds 1436 mogelijk om binnen Stockholm gratis te vissen, tevens zijn er ook veel visserijen gevestigd in deze stad. Combineer je stedentrip naar deze bijzondere stad met een visvakantie in Zweden of plan een dagje vissen als afwisseling van je vakantie in een vakantiehuis in Stockholm. Het is een ware beleving om in de vroege ochtend de kade van de stad te bezoeken. Hier worden dan vele visvangsten gedaan. Koop hier je verse vis, zodat je er later in je vakantiehuis samen van kunt genieten!

De voordelen van een visvakantie in Zweden

  1. Gemakkelijk te bereiken met de auto vanuit Nederland.

  2. Verschillende klimaten herbergen verschillende vissoorten.

  3. Geweldige natuur en visgebieden

Wanneer het beste vissen in Zweden?

Doordat het klimaat in Zweden niet overal hetzelfde is, is ook de visseizoen anders per gebied. Het visseizoen voor open water in het Zuiden van Zweden duurt best lang. Als de winters zacht zijn, kun je in principe het hele jaar door vissen. Het water langs de kust bevriest namelijk niet zo snel. Het soort vis dat je vangt hangt samen met de watertemperatuur. De snoek houdt alleen van koel water. Dat is de reden dat je snoek bijvoorbeeld beter in het voorjaar of in het najaar probeert te vangen. Hou dus altijd rekening met je huidige vislocatie en de soort vis.

Visseizoen per gebied

  • Zuid-Zweden: Het hele jaar door.

  • Midden-Zweden: april tot november.

  • Noord-Zweden (richting Lapland): mei tot oktober.

Wat heb je nodig om te vissen in Zweden?

Om te kunnen vissen in de meren in Zweden heb je echt een visvergunning nodig. Ben je niet in het bezit van een visvergunning? Dat is geen probleem in Zweden. Aan de kust en tussen de archipel kun je vissen zonder vergunning. Zorg daarnaast voor geschikt materiaal wat past bij het visgebied. Ga van te voren op onderzoek uit welk visgerei geschikt is voor jouw type vis.

Visvergunning

Je kunt zonder vergunning en vispas vissen in de zee en in de grootste meren in Zweden. Deze omvatten Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren en Storsjön. In Norrland heb je alleen een visvergunning nodig voor kustvisserij. Voor alle andere wateren is een geldige vergunning vereist, die verkrijgbaar is bij VVV-kantoren, benzinestations en in sommige winkels. In de regel krijg je altijd een vergunning om in de buurt van het water te vissen en dien je je altijd aan de voorschriften voor inkomsten te houden.

Hoeveel kost het een visvergunning?

De prijs hiervan hangt af van het meer waar je gaat vissen. Een dagpas voor een normaal meer kost je niet meer dan 3 euro. Wil je graag bij een meer vissen waar ze vissen uitzetten? Dan kost zo'n dagpas je ongeveer 100 Zweedse kronen, wat ongeveer 10 euro is. Op de vier grootste meren mag je vissen zonder vispas. Als je meerdere dagen na elkaar wilt vissen, ben je er verstandig aan om een meerdaagse vispas te kopen. Dan ben je veel goedkoper uit.