Visvakantie in Noorwegen

Fantaseer je over de beroemde kabeljauwvisserij in het noorden van Noorwegen, zalmvissen in de vele fjorden aan de westkust of de zoetwatervisserij in Oost-Noorwegen? Onze vissershuizen liggen dicht bij enkele van de beste visbestemmingen van het land. Als je een vakantiehuis zoekt voor je visvakantie, ben je verzekerd van optimale omstandigheden en vakantieplezier!

Druk op om de kaart te activeren

Noorwegen: de perfecte visvakantie

Noorwegen heeft een indrukwekkende kustlijn, die jaarlijks gepassioneerde vissers van over de hele wereld aantrekt. Daarnaast zijn er duizenden meren, bergwateren en verschillende grote rivieren. Het is daarom vanzelfsprekend dat er eindeloze mogelijkheden zijn om in Noorwegen vis aan de haak te krijgen. In de duizenden meren, rivieren, en rivieren kun je zalm, forel, houting, vlagzalm en snoek vangen. Er is een mogelijkheid om een paar gigantische kabeljauw, schol, koolvis, roodbaars en heilbot aan de haak te slaan.  Als je je volgende visvakantie in Noorwegen doorbrengt in een van onze hutten, profiteer je van de goede visomstandigheden in een georganiseerde omgeving. Met 101.388 kilometer kustlijn zijn er onbeperkte mogelijkheden, terwijl je geniet van de rust van het adembenemende landschap.

vissershuis in noorwegen

 

Vissen in een absoluut adembenemend landschap in Noorwegen

Een van de beroemdste nationale parken van Noorwegen is Hadangervidda. Hier vind je tal van herbergen, rivieren en beken met veel forel en geniet je tegelijkertijd van de unieke natuur van vrede en rust. Als je van diepzeevissen droomt, moet je de Atlantische Oceaan bekijken. Hier kun je zeug, pruim en andere grote vissen vangen uit een van de zeven bruggen tussen de vele kleine eilanden in Molde en Kristiansund.

 

Waar vind je de vis?

De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting. In de zomer kun je ook makreel en heek vangen.De natuur is adembenemend, met hoge bergen en diepe fjorden die bijna vol zitten met vis. Vissen kan het hele jaar in dit deel van Noorwegen worden gevist, maar optimaal is het seizoen van maart tot oktober.

Veel vissers dromen van het vangen van de begeerde halibuters, je hebt goede kansen in Trøndelag, waar de meeste Noorse zeevissen ook bijten op de haak. Ben je op vliegvissen, Hemsedal is een goede gok.Een visvergunning voor Hemsila geeft toegang tot niet minder dan 3 andere rivieren en 18 meren, die allemaal worden bevist.

De Hardanger Fjord en de fjorden zijn zeer veelzijdig:er zijn veel eilanden waar je kunt verblijven. Bømlo, Austevoll en Karmøy zijn ook populaire visbestemmingen.

Vissen op het land

Er zijn eenvoudige manieren om vanaf het land te vissen. Zoek een mooie plek op een rots, een pier of een steiger, gooi de hengel uit en geniet van de rust en het prachtige uitzicht terwijl je wacht. Kies een lange hengel, bij voorkeur met een 40-60 gram haringvormig aas, om een goede vangst te krijgen.

Vissen op het water

Vaar met je boot in de richting van de eilanden. Er zit hier vaak veel vis. De grotere vissen blijven meestal in de diepere wateren, maar een aas met een gewicht van 100 tot 150 gram is hier goed voor. In de zomer, wanneer de zonnestralen sterk zijn, zwemmen de vissen dieper en is het de moeite waard om te wachten tot na zonsondergang, als je in ondiepe wateren vist.

 

Visvakantie in Noorwegen

 

Drie populaire vissoorten in Noorwegen die jij kunt vangen

Er zijn veel soorten vissen die hier kunnen bijten, maar het meest waarschijnlijke zijn makreel, koolvis, pollak en kabeljauw. Terwijl makreel en pollak in de bovenste waterlaag zwemt, moet je het aas voor de kabeljauw laten zakken.. Beweeg het geheel vervolgens langzaam op en neer. Kabeljauw houdt van koud water en daarom is februari tot maart een goed moment voor je vangst aan de kust als de spronglaag, de overgang tussen twee lagen water met verschillende temperaturen, hoger ligt.

  1. Kabeljauw: Vissers komen speciaal naar Noorwegen voor de grote kabeljauw!
  2. Koolvis: Koolvissen zijn populair omdat er regelmatig vissen worden gevangen boven 20 kg! 
  3. Heilbot: De heilbot is een legendarische vis, waarbij je een echt gevecht moet aangaan om deze te vangen! Deze enorme platvissen wegen vaak boven de 100 kilo.

 

De juiste uitrusting voor je visvakantie in Noorwegen

Zelfs als je voor de eerste keer in Noorwegen gaat vissen, hoef je niet veel nieuwe apparatuur te kopen. In de meeste gevallen heb je waarschijnlijk alles wat nodig is voor een visvakantie in Noorwegen. Vergeet niet om altijd een zwemvest te dragen - zelfs als je vanaf het land aan het vissen bent.

Voor het vissen in de fjorden is een balk van 100 tot 200 gram en een multizone met een lijn van 200 meter waarschijnlijk voldoende. Als je kabeljauw en hennep wilt vissen, zou je een hengel van 20 tot 50 lbs moeten hebben, uitgerust met een stationaire winding van ten minste 300 m gevlochten draad (van ongeveer 0,2 millimeter diameter). 

Vissen vanaf de boot

Er is niets ontspannender dan in de boot zitten en luisteren naar de golven die tegen de boot klotsen terwijl ik wacht op een hapje.Veel hutten en vakantiehuizen in Noorwegen hebben standaard een boot, of huur een boot bij de eigenaar of in de buurt.  Controleer altijd de weersomstandigheden en weersvoorspellingen voordat je met de boot op pad gaat. Breng de GPS mee en vertel, indien mogelijk, anderen waar je naartoe wilt varen. 

 

Hoeveel vis mag ik mee naar huis nemen?

Je mag bij het verlaten van Noorwegen 10 kg vis of visproducten meenemen. Als je hebt gevist vanuit een geregistreerd vishuis, kun je bij vertrek 20 kg vis of visproducten meenemen. Je moet zeven dagen wachten voordat je 20 kilo extra uit het land kunt halen.Een trofee vis is een deel van het exportquotum.