Vakantiehuis op de Waddeneilanden

Vakantiehuis op de waddeneilanden, bijvoorbeeld Ameland

Vakantiehuis op de Waddeneilanden

In het noorden van Nederland liggen de Waddeneilanden. Zes op een rij die samen een soort van halve maan vormen. Rottumeroog is het kleinst en hier wonen geen mensen. De andere eilanden zijn van links naar rechts Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, ook wel bekend onder de gezamenlijke afkorting TVTAS. De Waddeneilanden vormen een perfect decor voor een rustige vakantie in Nederland en zeker als je van wandelen, fietsen en strand houdt is een vakantiewoning op één van de waddeneilanden echt een aanrader. Voor een week of meer, maar ook zeker voor een weekend weg met familie of vrienden. Optimale ontspanning vind je in een vakantiehuis op de Waddeneilanden. Je komt op de eilanden echt tot rust in de prachtige natuur en voor een hapje en drankje vind je op het eiland ook voldoende mogelijkheden.

Populaire vakantiehuizen - Waddeneilanden

Loading...

Uitrusten in een vakantiehuis op de Waddeneilanden

Het waddengebied is uniek in Nederland. Nergens anders op de wereld is er een gebied dat erop lijkt. Om dit reden is het sinds 2009 al een UNESCO werelderfgoed. Ze vormen een perfect decor voor een rustige vakantie in Nederland en zeker als je van wandelen, fietsen en strand houdt is een vakantiewoning in Nederland op één van de Waddeneilanden echt een aanrader. Voor een week of meer, maar ook zeker voor een weekend weg met familie of vrienden.  Veel toeristen komen naar de eilanden om te genieten van de natuur, zwemmen, strandjutten en genieten van de rust. Je bezoekt een waddeneiland met een veerboot, die op vaste tijdens van het eiland naar de wal vaart.

Vakantie op de Waddeneilanden

Eilandhoppen met een vakantiehuis

Wil je meerdere eilanden tijdens één vakantie in Nederland zien, dan is het ook mogelijk om te gaan eilandhoppen. De Waddeneilanden zijn onderling ook te bereiken al is, zeker buiten het hoogseizoen, het reguliere vervoer hiervoor niet heel frequent, dus bereid je vakantiereis dan goed voor. De Waddeneilanden verkennen in een dag is vrijwel onmogelijk. Nederland heeft 5 bewoonde Waddeneilanden die je allemaal kunt bezoeken met een vakantiehuis op de Waddeneilanden. Zo heb je tijd genoeg om ze allemaal te ontdekken. Maar ja, welke kies je dan?

Texel - Grootste Waddeneiland

Texel is het grootste Waddeneiland en valt als enige onder de provincie Noord-Holland. Met de boot vanuit Den Helder ben je in zo’n twintig minuten op het eiland vanaf je vakantiehuis op de Waddeneilanden. Overdag gaat er ieder uur een boot en het is vrij eenvoudig om de auto mee te nemen naar het eiland, dat een groene uitstraling heeft met veel bos en graslanden. Ook is het een favoriete plek voor talrijke vogelsoorten. Wil je het hele eiland vanaf 1 punt overzien. Klim dan op De Hoge Berg, het hoogste punt van het eiland. Voor een strandvakantie in Noord-Holland ben je hier ook op de goede plek. Texel heeft maar liefst 18 kilometer zandstrand dus er is altijd wel een plekje te vinden.

Voor één van Nederlands bekendste schrijvers uit de 20e eeuw, Jan Wolkers, was Texel een geliefde plek. Hij haalde veel inspiratie uit het eiland. Zo speelde bijvoorbeeld de korte roman Zomerhitte, het Boekenweekgeschenk 2005, zich af op het eiland. Dit boek werd later ook verfilmd en de opnames hiervan vonden grotendeels plaats op Texel.

Vlieland

Vanuit de haven van Harlingen bereik je dit meest westelijk gelegen Friese Waddeneiland. Met de normale veerdienst ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. De sneldienst doet er zo’n driekwartier over. Toeristen kunnen geen auto’s en motoren meenemen naar het eiland. De totale oppervlakte van de gemeente Vlieland is 315 km2 maar bestaat voor bijna 90% uit water. Grote afstanden op het eiland bestaan dus niet en je kan alles te voet of per fiets afleggen. Het eiland telt zo’n 1000 inwoners en in de zomer treft je er een veelvoud aan toeristen. Met ongeveer 15 hotels en honderden vakantiehuizen en appartementen vormt het toerisme veruit de belangrijkste inkomstenbron van het eiland en is het een populaire vakantiebestemming in Friesland. De jachthaven van Vlieland ligt aan de zuidkant van het eiland en biedt plaats aan ongeveer 300 boten. In het hoogseizoen gebeurt het dat deze vol is, dus als je op de bonnefooi komt kan het gebeuren dat er geen plaats beschikbaar is.

Terschelling

Een ander populair eiland om een vakantiehuis op de Waddeneilanden te huren is Terschelling. Dit eiland telt meerdere dorpen met een diversiteit aan toeristische accommodaties, zoals vakantiehuizen of appartementen. Als je vanuit Harlingen de boot neemt (normale veerdienst ongeveer 1 uur en 50 minute, sneldienst in driekwartier) arriveer je op West-Terschelling, waar de viskramen je al opwachten en je bij de fietsverhuurders al snel een rijwiel kunt uitkiezen om het eiland te gaan ontdekken. Midden in West-Terschelling staat de Brandaris, de bekende vuurtoren van het eiland en je vindt er diverse winkeltjes en horecagelegenheden. Op het midden van het eiland ligt het dorp Midsland, waar de horeca eveneens een voorname rol speelt. Ga je verder oostwaarts , bezoek dan in Hoorn zeker muziek/eetcafé De Groene Weide. Eigenaar en zanger Hessel van de Kooij treedt hier al tientallen jaren vele avonden per jaar op, vandaag de dag samen met zijn dochter Tess. Begin jaren negentig trad hij zelfs twee keer op in Ahoy.

Ben je een lang weekend op Terschelling, dan is qua uitgaan een avondje West-Terschelling, een avondje Midsland en een avondje Hessel in Hoorn, de perfecte combinatie. Naast deze drie dorpen is er nog een aantal kleinere kernen en natuurlijk zijn er de duinen, het strand en de zee. Vanuit alle plekken op het eiland is het strand per fiets te bereiken en ook voor wandelaars die voor een aantal kilometers hun neus ophalen is dit prima te doen. In het duingebied zelf liggen ook diverse vakantiehuizen voor degene die de echte rust zoeken.

Ameland

Op het eiland Ameland zijn ook veel vakantiehuizen en in de zomer overstijgt het aantal toeristen dan ook ruim het aantal van 3000 eilandbewoners. Op een oppervlakte van 65 km2 kunnen liefhebbers van het strand hun hart ophalen, een groot gedeelte van de kuststreek bestaat uit zandstrand en dat zeer mooi en ook nog eens erg kindvriendelijk is. Het eiland is een perfecte vakantiebestemming, maar ook heel geschikt om er vanaf het vaste land voor een dag naar toe te gaan. Vanuit Holwerd ben je in drie kwartier met de boot op Ameland. Je kunt er voor kiezen om de auto mee te nemen, maar als je zin hebt in een sportieve dag en lekker uit te waaien, dan staat gelijk als je van de boot komt de fietsverhuur voor je klaar!

Ben je op vakantie op het eiland Ameland en zit het weer een dagje tegen, dan is het andersom ook prima mogelijk om de boot te nemen naar het vasteland en een bezoek te brengen aan één van de Friese Elfsteden. Vanuit Holwerd ben je zo in Dokkum, en ook de hoofdstad van de provincie, Leeuwarden, is niet ver weg. De stad Groningen, in de gelijknamige provincie, ligt op acceptabele afstand en zeer zeker ook de moeite van een bezoek waard.

Schiermonnikoog - Kleinste Waddeneiland

Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Nederlandse Waddeneiland en was het eerste Nationale Park in Nederland. Het eiland telt nog geen 1000 inwoners en is hiermee qua inwoner aantal de kleinste gemeente van Nederland. Je bereikt Schiermonnikoog met de boot vanuit Lauwersoog of vanaf je vakantiehuis op het Waddeneiland. In ongeveer 45 minuten bereik je het autoluwe eiland. Op Schiermonnikoog is slechts 1 dorpskern die de zelfde naam draagt als het eiland. Aan de Noordzee vind je een breed wit zandstrand. Aan de andere zijde is er het strand van de Waddenzee, waar je kinderen onbezorgd kunt laten zwemmen in het ondiepe water. In het noordelijke deel van het eiland is een natuurreservaat wat één van Europa’s belangrijkste broedplekken is voor trekvogels.

De Waddeneilanden buiten Nederland

Wist je dat de Waddeneilanden niet alleen in Nederland liggen? Het Waddengebied strijkt namelijk uit tot aan Duitsland en Denemarken. De Duitse Waddeneilanden bestaan uit maar liefst 35 prachtige vakantiebestemmingen die allemaal de moeite waard zijn om te verkennen. De meest populaire onder Nederlanders om op vakantie naartoe te gaan zijn: Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge.

Ook voor een vakantie in Denemarken, kun je er voor kiezen een vakantiehuis op de Waddeneilanden te huren, maar dan de Deense variant. Denemarken telt ‘slechts’ 4 eilanden, maar ook deze zijn allemaal erg mooi als vakantiebestemming. De Waddeneilanden in Denemarken bestaan uit: Rømø, Mandø, Fanø, Langli en Koresand.

Wat te doen op de Waddeneilanden?

Tijdens een vakantie in een vakantiehuis op de Waddeneilanden moet je natuurlijk wel gaan Wadlopen. Dit is met stipt de meest typische activiteit voor een vakantie in deze regio. Je kunt kiezen voor een georganiseerde tour, of zelfstandig de wadden verkennen. Waar het water laag staat wandel je door slik, mosselbanken en zandplaten. Loop van eiland naar eiland of maak een wandeling aan de kust dichtbij je vakantiehuis. Het kan allemaal! Naast de wadden is er natuurlijk nog veel meer mooie natuur om te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld Natuurreservaat De Boschplaat tijdens je vakantie in Terschelling. Hier vind je maar liefst 65 tot 70 verschillende vogelsoorten. Bijvoorbeeld de Lepelaar, Zilvermeeuw of de Kleine Mantelmeeuw. Zij keren hier elk jaar weer terug tijdens het broedseizoen.