Vakantiehuis in Gaasterlân-Sleat

Voorheen was Gaasterlân-Sleat een zelfstandige gemeente. Vanaf 2014 ging de gemeente op in De Friese Meren, samen met Lemsterland en Skasterlân. Gaasterlân-Sleat bestond uit 13 dorpen en één stad. Dit betreft Sloten, één van de Friese elf steden. De plaatsnaamborden staan in de hele gemeente in twee talen op de borden. In het Nederlands en in het Fries, waarbij het Fries bovenaan staat. Boek je een vakantiehuis in deze regio, let er bij het invoeren van de plaatsnaam op de navigatie goed op dat je de juiste plaatsnaam kiest. De meeste plaatsen zijn wel makkelijk te herleiden, maar niet iedereen zal bij de naam Sleat (Fries) gelijk aan Sloten (Nederlands) denken. Dit zal je overigens ook tegenkomen als je elders een vakantiehuis in Friesland boekt. In veel van de Friese gemeenten is er een tweetalig beleid.

vakantiehuis Gaasterlan Sleat

Populaire vakantiehuizen - Gaasterlân-Sleat

Loading...

Vanuit je vakantiewoning het water op

Vanuit je 'vakantiehuis Nederland' in Gaasterlân-Sleat is het water nooit ver weg. Je kunt hier prachtige tochten per boot maken. Het komt de laatste jaren minder voor, maar als de vorst zijn intrede doet kun je hier in de winter uiteraard ook naar hartenlust schaatsen. De plaats Sloten is over het water goed te bereiken en in de zomer meren er dan ook veel boten aan. Met nog geen 750 inwoners is deze stad vele malen kleiner dan de dorpen Drachten en Heerenveen, maar dit is historisch zo bepaald. Ondanks het kleine aantal inwoners is Sloten zeker de moeite waard om te bezichtigen. Dit geldt ook voor Balk, de grootste plaats van deze voormalige gemeente.

Wat te doen in Gaasterlân-Sleat?

Friesland is dunbevolkt en ook in het toeristische hoogseizoen tref je hier geen grote verkeersopstoppingen. Met de auto zal je wel regelmatig moeten wachten voor een openstaande brug, maar binnen een half uur tot driekwartier is het grootste deel van de provincie wel te bereiken. Naast de vele wateren, met diverse watersportmogelijkheden, is het uiteraard interessant om een aantal Friese steden te bezoeken. Friesland staat bekend om het water en weidse oppervlakten, maar heeft ook mooie bosrijke gebieden. Een andere leuke toeristische regio is bijvoorbeeld het Nationaal Park Drents Friese Wold. Dit gebied ligt voor een deel in het zuidoosten van de provincie Friesland en voor het andere deel in Drenthe. Zeker ook een aanrader als je een vakantiehuis in Drenthe zoekt.

Bezoek een evenement vanuit jouw vakantiehuis in Gaasterlân-Sleat

Je hebt, zeker als je in de zomerperiode een vakantiehuis is in Gaasterlân-Sleat boekt, de mogelijkheid om diverse evenementen te bezoeken. In veel dorpen en steden zijn in de zomer markten, braderieën en soms ook dorpsfeesten. Evenementen in de regio met een internationaal karakter zijn het SKS Skûtsjesilen en de Sneekweek. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er diverse zeilwedstrijden worden georganiseerd op het Sneekermeer en in Sneek en omgeving verschillende feestelijke activiteiten worden georganiseerd zoals een vlootschouw, een muziekfestival en een kermis.

Mocht je in de winter een vakantiehuisje in Friesland boeken, dan zou je het ook zo maar eens kunnen treffen dat er een nationale of internationale schaatswedstrijd in Thialf in Heerenveen plaatsvindt. Voor de schaatsliefhebber een ware traktatie om mee te maken.